ABC-ul parentingului astazi (3)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (3)

F

Fast-Food

Fast food-ul este fenomenul care atrage tot mai mult atentia si care intra in preferintele copiilor din ziua de astazi, spre disperarea parintilor, care sunt adesea lipsiti de solutii in fata invaziei produselor de acest tip.

Lupta intre incercarea parintilor de a dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase copilului si promovarea intensa de care se bucura restaurantele fast food ingreuneaza efortul acestora de a-si tine micutul departe de acest tip de alimentatie practica, rapida, pe fuga, dar vicioasa.

Facebook

Facebook este un o preocupare mondiala in continua dezvoltare in randul parintilor si copiilor deopotriva. Este o "baza de date" larga si omogena, in care sunt "inscrisi" pana si copii mici, fara discernamant.

mama-bebelus-internet

Problema crearii unui cont de Facebook pentru copiii mici (bebelusi, nou-nascuti, prescolari) si a riscurilor asupra sigurantei si protejarii intimitatii celor mici este o controversa inca actuala intre specialisti.

Cert este faptul ca, inainte de a face un cont copilului tau sau de a urca poze cu el pe pagina ta de Facebook, este bine sa te asiguri ca sunt private si sa iti asumi raspunderea pentru gestul tau.

Familie (tipuri)

Asistam, in ziua de astazi, la rasturnarea tuturor valorilor familiale traditionale. Familia nucleara - formata din parinti casatoriti, cu copii - incepe sa dispara, treptat, locul ei fiind luat de numeroase alte tipuri de familii moderne: monoparentale, amestecate, recombinate, cu parinti de acelasi sex, cu parinti necasatoriti etc.

familie_copii_masa

Cuplul a suferit numeroase transformari de-a lungul timpului, iar casatoria a devenit o institutie din ce in ce mai devalorizata. Cu toate acestea, cele mai multe controverse apar astazi in cazul familiilor monoparentale si cu parinti de acelasi sex, din cauza efectelor emotionale pe care le au asupra dezvoltarii emotionale a copiilor.

Fertilitate

Fertilitatea este un alt termen de care parintii (sau viitorii parinti) se lovesc adesea in incercarea de a-si intemeia o familie. Din cauza varstei tot mai inaintate la care multe femei aleg sa devina mame, dar si a stilului de viata stresant si haotic, tot mai multe cupluri moderne intampina probleme in conceperea copilului, confruntandu-se cu diagnosticul crunt de infertilitate.

cuplu-fertilitate

Fac, vrand nevrand, cunostinta si se familiarizeaza cu tehnici de reproducere umana asistata (fertilizare in vitro, inseminare artificiala, injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI), transferul de blastocisti etc.) descoperind astfel cele mai neobisnuite metode de a aduce pe lume un copil.

Finger Food

Finger Food este un termen englezesc care a patruns foarte mult si in cultura noastra, mai exact in vocabularul parintilor moderni care au bebelusi si copii mici.

De fapt, este vorba de gustarile care se introduc in alimentatia copilului odata cu diversificarea, pana la varsta de 4-5 ani, cand pot manca aproape toate alimentele, fara a mai exista riscul inecului.

La copiii de varste mai mici, gustarile de tip finger food trebuie sa fie sanatoase, hranitoare si suficient de mari cat sa le poata tine in propriile maini si sa le rontaie singuri.

Fumat

Tigarile si obiceiul de a fuma au inceput sa se infiltreze printre comportamentele copiilor de la varste tot mai fragede (inca din scoli gimnaziale), devenind un fenomen ingrijorator in randul tinerilor.

La fel ca si in cazul drogurilor, parintii moderni trebuie sa initieze discutiile cu copilul despre fumat si despre efectele nocive ale acestui viciu inca din copilaria timpurie (cu exemple si instrumente adecvate nivelului lui de intelegere) si sa fie intotdeauna un exemplu pozitiv pentru el.

G

Gadgeturi

Gadgeturile sau electronicele au invadat, la fel ca si retelele de socializare, vietile tuturor familiilor moderne. Producatorii au inceput sa dezvolte gadgeturi adaptate chiar si pentru copiii de numai 1-2 ani, iar scolile au introdus laptopurile, tabletele si e-bookurile printre materialele pedagogice sau printre materiile studiate la clasa.

Limitarea accesului si a timpului petrecut de copil in compania acestor dispozitive reprezinta cea mai buna metoda de a evita panta alunecoasa in care cel mic devine dependent de ele si se expune riscurilor pentru sanatate.

H


Hipster

La fel ca si emo, hippie sau grunge, hipssterismul este un trend vestimentar extrem de in voga printre adolescentii din ziua de astazi. Se caracterizeaza prin tricouri largi, inscriptionate, combinatii de culori tari, accesorii vintage, frizuri ciudate si in general, alegeri vestimentare neconventionale, pe care le numesc "cool".

Spre deosebire de emo, care ascunde tineri ale caror alegeri vestimentare sinistre sunt exprimarile unor probleme emotionale cu care se confrunta, hipsterii sunt generatia vesela, colorata, creativa, cu inclinatii artistice.

Parintii moderni sunt nevoiti sa se puna mereu la curent cu tendintele in moda atunci cand cumpara haine pentru copiii lor.

Homosexualitate

Homosexualitatea este unul dintre subiectele delicate care trec prin gandurile multor parinti ingroziti de ideea ca micutii lor sa nu dezvolte o astfel de deviatie comportamentala.

Din pacate, subiectul este foarte putin exteriorizat sau dezbatut de acestia, fie pentru ca le este rusine sa il abordeze, fie pentru ca le este frica. Multi dintre ei ajung sa isi puna intrebarea "oare copilul meu este gay?" atunci cand vad ca cel mic prefera sa se joace, imbrace sau foloseasca lucruri specifice sexului opus, inca de dinainte sa ajunga la varsta la care isi descopera identitatea sexuala.

Este un subiect inutil de abordat in copilaria timpurie sau adolescenta, cand copiii se afla inca in tranzitii emotionale puternice, sunt macinati de confuzii si incearca sa se descopere pe ei insisi si sa gaseasca un raspuns la intrebarea "cine sunt eu?".

Hobby

Hobby-uri sau pasiuni - lucruri care ar trebui mai mult accentuate si stimulate in cresterea copilului modern, spun specialistii. Cultivarea hobby-urilor copilului este importanta in dezvoltarea creativitatii, gandirii, perspicacitatii, abilitatilor sociale, fizice, cognitive si ajuta la deprinderea unor lectii si aptitudini esentiale de viata (responsabilitate, independenta).

Parintii moderni ar trebui sa foloseasca hobby-urile copilului ca pe un instrument in educatia si disciplinarea copilului si ca pe o metoda de a-l tine departe de tentatia nociva a sedentarismului sau dependentelor online.

Halloween

Halloween este, fara doar si poate, una dintre preocuparile parintilor moderni. Desi este o sarbatoare imprumutata din America, parintii sunt dornici sa ajute copiii sa descopere prin intermediul acesteia mai multe lucruri despre cultura si traditiile altor tari, dar si sa le ofere un prilej de distractie si voie buna.

In plus, activitatile asociate acestei sarbatori - costumat, confectionat decoratiuni, gatit, cioplit dovleac - reprezinta si metode prin care pot fi dezvoltate o multime de abilitati motorii si intelectuale ale copiilor.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre