ABC-ul parentingului astazi (2)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (2)

C

Cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este un subiect de interes, dar destul de controversat printre parintii moderni. Campania de vaccinare a fetitelor impotriva infectiei cu virusul HPV (human papilloma virus) a starnit numeroase controverse legate de siguranta si efecte secundare si a impartit parintii in doua tabere: cei care au acceptat imunizarea copiilor si cei care au militat impotriva acestei campanii.

Decizia de vaccinare ramane la latitudinea parintilor, care ar trebui sa se informeze amanuntit cu privire la aceasta metoda, considerata de foarte multi medici cea mai sigura cale catre evitarea unui diagnostic adesea mortal la maturitate, in conditiile in care infectia cu HPV este deja raspandita la 80% dintre femeile active sexual.


Instinct de cuib

Intinctul de cuib (nesting) este o traire experimentata in general de gravide, in ultimul trimestru de sarcina. Se caracterizeaza prin nevoia acuta de ordonare si organizare a lucrurilor de prin casa, pentru a crea un camin cat mai prietenos si armonios pentru viitorul copil.

Cercetatorii au demonstrat insa ca instinctul de cuib se poate prelungi si dupa nastere, manifestandu-se prin nevoia mamicilor de a-si proteja bebelusii si de a le asigura cel mai sigur mediu de crestere si dezvoltare.

Ba chiar si taticii sunt atinsi de aceasta traire intensa, fiind dornici sa faca o multime de schimbari in viata lor, pentru a a se asigura ca familiile lor nu duc lipsa de nimic.

Celule Stem

Celulele stem sunt una dintre principalele preocupari ale parintilor moderni, mai exact, ale viitorilor parinti. Cercetarile din ce in ce mai numeroase si descoperirile spectaculoase legate de proprietatile vindecatoare ale acestor celule din corp asupra bolilor incurabile sunt extrem de convingatoare pentru multi viitori parinti, determinandu-i sa opteze pentru recoltarea acestora la nastere.

celule-stem-stiinta

Aceste celule - embrionare sau adulte - au capacitatea de a se transforma in celule necesare pentru functionarea oricarui organ, devenind unul dintre tratamentele revolutionare ale medicinei moderne.

Comunitatea Copilul.ro

Comunitatea Copilul.ro este spatiul virtual din care orice parinte modern "pleaca" informat, ajutat si indrumat spre cele mai bune decizii. Site-ul Copilul.ro a devenit ghidul practic si ajutorul de nadejde al parintilor moderni in orice problema legata de sanatate, conceptie, sarcina, nastere sau copii.

logo_copilul.ro

Mereu actualizat cu articole si informatii de interes si de actualitate, Copilul.ro a adunat sub cupola lui numerosi parinti dornici sa impartaseasca experiente, sa faca schimb de impresii si sa arunce cate o "vorba" de ajutor celor mai putin experimentati, aflati in dileme sau in incurcatura.

Co-sleeping

Co-sleepingul sau impartirea patului conjugal cu bebelusul este un subiect destul de "fierbinte" printre parintii moderni. Nici specialistii nu sunt complet lamuriti in privinta avantajelor sau riscurilor pe care le ridica acest obicei tot mai adoptat de parinti, insa cert este faptul ca dormitul in acelasi par cu copilul nu functioneaza in toate familiile.

Control Parental

Intr-o epoca in care internetul patrunde in viata copiilor de la varste din ce in ce mai mici, parintii moderni se lovesc tot mai des de expresia englezeasca "parental control", pe care specialistii o recomanda pentru protejarea copiilor in mediul online. Este vorba de programe de control parental care trebuie instalate pentru a monitoriza, limita si a asigura protectia copiilor in timpul petrecut de acestia in mediul virtual.

Crafturi

Termenul "crafturi" a acaparat revistele si site-urile de specialitate pentru copii. Tot mai multi parinti moderni se lovesc de acest concept care se traduce prin "mestesug".

Termenul inglobeaza activitatile de lucru manual ale copilului - confectionarea decoratiunilor, felicitarilor etc. - si ajuta la dezvoltarea imaginatiei, creativitatii si a dexteritatii celor mici.

D

Diversificare

Diversificarea alimentatiei este un moment de cumpana in experienta de parinte. Trecerea de la simplele mese de lapte la alimentatia solida, presarata cu numeroase reguli, este inca una dintre problemele actuale ale parintilor.

diversificare-conopida-bebelus

In plus, controversele din jurul trecerii copiilor pe alimente bio face inca furori printre parintii dornici sa ofere celor mici o hrana de buna calitate, in ciuda faptului ca unele studii nu indica diferentele majore intre produsele obisnuite si cele eco.

Depresie

Depresia este un cuvant tot mai des intalnit pe buzele parintilor, medicilor si cercetatorilor in ultimii ani. In ciuda eforturilor de gasire a unor solutii pentru "eradicarea" acestei afectiuni emotionale, cercetatorii asista neputinciosi la o extindere a fenomenului la nivel mondial, atat la nivelul copiilor, cat si al adultilor.

Presiunea vietii din ce in ce mai stresante si complexe din epoca moderna pune o presiune mult prea apasatoare pe umerii parintilor, iar tensiunile emotionale se extind, inevitabil, si asupra copilului mic, framantat la randul lui, de propriile griji si probleme.

Disciplina

Disciplina - un subiect mereu actual, care scoate peri albi parintilor, indiferent de epoca in care si-au crescut copiii. Disciplina time-out, pozitiva, fara pedeapsa, permisiva, autoritara - de la o generatie la alta de copii, specialistii incearca sa descopere si dezvolte metode noi de disciplinare, adaptate nevoilor actuale ale celor mici.

E


Emo

Emo este un cuvant care da fiori reci pe spate parintilor, in epoca moderna. Curentul, lansat in anii '80, in Marea Britanie, a devenit de actualitate in Romania acum cativa ani, in urma unor sinucideri in lant ale unor adolescenti adepti ai acestui trend.

Desi multi il asociaza cu moda si vestimentatia excentrica, predominant neagra, coafurile ciudate, bretonul in ochi etc., emo este mai degraba un stil de viata adoptat de tineri framantati de probleme emotionale si confuzi.

Etnobotanice

Drogurile sunt unul dintre subiectele cele mai delicate pe care parintele modern trebuie sa le discute cu copiii inainte ca acestia sa intre in etapa adolescentei.

Din gama variata de droguri care exista pe "piata", se remarca etnobotanicele, care au fost transformate intr-un trend.

Plantele halucinogene sunt o tentatie a tot mai multor adolescenti si tineri moderni, care cred, in naivitatea lor, ca nu sunt periculoase, intrucat sunt considerate legale si se pot cumpara fara probleme de la orice colt de strada.

Parintii moderni sunt nevoiti sa faca o educatie precoce copiilor cu privire la pericolele si riscurile la care se supun atunci cand se lasa prinsi in mirajul acestor droguri usoare.

Parintele elicopter

Parintele elicopter este un stil actual de parenting care a atras tot mai mult atentia specialistilor, din cauza adoptarii acestei metode de crestere a copiilor in randul tot mai multor familii moderne. Este parintele care supravegheaza si protejeaza copilul in mod excesiv, ingradindu-i libertatea de alegere sau exprimarea libera.

parinte_minunat

Este totodata parintele care ia decizii in locul copilului, ii controleaza intregul program si este perfectionist din fire. Nu este cel mai indicat mod de a creste un copil, spun specialistii, care avertizeaza ca, in ciuda intentiilor bune, acest stil de parenting afecteaza increderea si stima de sine ale copilului, precum si dezvoltarea sociala a acestuia.

Eco

Eco, bio, organic - sunt tendinte dupa care multi parinti se ghideaza in cresterea si ingrijirea copilului. Daca in trecut, conceptul eco (eco) se referea doar la alimentatie (desemnand produsele sau alimentele crescute sau preparate in conditii nepoluate, fara ingrasaminte si chimicale, doar cu alimente 100% naturale), in prezent, curentul eco a cuprins si domeniul vestimentar, al produselor de ingrijire, jucariilor etc.

La fel ca si in cazul produselor bio, exista numeroase controverse legate de adoptarea acestor produse in ingrijirea copilului intr-o lume in care cel mic nu se poate feri de toate produsele nesanatoase cu care ia contact la fiecare pas.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre