Trucuri pentru a face fata transpiratiei abundente

/ / Modificat: 2017-05-29
Trucuri pentru a face fata transpiratiei abundente

A face fata transpiratiei abundente este, pentru multe persoane, un calvar pe care il traiesc aproape in fiecare zi. In termeni medicali, sudoarea produsa de corp in exces se numeste hiperhidroza si rezulta din activitatea excesiva a sistemului nervos simpatic, care stimuleaza constant si agresiv glandele sudoripare. Cateva trucuri utile pot conduce la un control eficient al transpiratiei abundente, in orice anotimp.

In prima instanta, hiperhidroza poate avea cauze medicale sau se poate produce pe fondul unui tratament medicamentos cu acest efect secundar, situatii in care transpiratia abundenta poate fi corectata cu ajutorul medicului. Dupa excluderea acestei variante, exista o serie de masuri cosmetice, vestimentare si naturiste care limiteaza fluxul transpiratiei in mod considerabil.

Prevenirea cosmetica a transpiratiei

Industria cosmetica ofera o gama larga de produse concepute special pentru prevenirea transpiratiei abundente. In cazul unei probleme deranjante de acest tip, poti lua urmatoarele masuri:

- Deodorante si antiperspirante foarte puternice: in farmacii, exista produse pentru oprirea transpiratiei in exces cu o putere de actiune foarte mare, unele dintre ele fiind eliberate exclusiv cu reteta medicala, pe care o poti solicita medicului de familie.

- Aplicarea corecta a antiperspirantului: produsele cosmetice cu actiune impotriva transpiratiei functioneaza cel mai bine pe timpul noptii, cand ingredientele active reusesc sa ajunga in ductele sudoripare pentru a le bloca; daca aplici produsul dimineata, substanta poate sa fie eliminata de transpiratia corporala deja exista pe piele.

Servetelele umede pentru reimprospatare ajuta la reducerea fluxului de sudoare de pe corp.

Controlul transpiratiei la locul de munca

La locul de munca, stresul si mediul inconjurator favorizeaza hiperactivitatea gladelor sudoripare, deci controlul transpiratiei devine si el foarte necesar.

- Mini-antiperspirantele: poarta-le in geanta si aplica-le de 2-3 ori in timpul zilei, mai ales inaintea unei sedinte importante.

- Imbraca-te in straturi: in loc sa porti un pulover gros, mai bine alege doua bluze mai subtiri, care sa lase pielea sa respire; un maiou sub camasa va tine transpiratia ascunsa.

- Aeriseste incaperea: un mediu supraincalzit va conduce, cu siguranta, la apartia transpiratiei excesive.

- Pranzul picant: consuma alimente usoare si dietetice, in niciun caz produse picante sau ceapa si usturoi.

Vestimentatia pentru controlul transpiratiei

Vestimentatia potrivita este cheia controlului transpiratiei in locurile publice. Cauta haine a caror eticheta mentioneaza ca materialul filtreaza umezeala si opteaza intotdeauna pentru bumbac 100%. Albul va scoate intotdeauna la iveala petele umede, pe cand culorile mai inchise si imprimeurile grafice le ascund mult mai bine.

Evita hainele din materiale sintetice, matase ori licra si inlocuieste-le cu bumbac, lana si alte fibre naturale. Pantofii special fabricati pentru a reduce transpiratia picioarelor sunt recomandati in mod special in caz de hiperhidroza, iar evitarea palariilor ajuta corpul sa isi mentina o temperatura optima.

Pentru efortul fizic de la sala de fitness, de pilda, exista tinute speciale confectionate din material care lasa pielea sa respire. Pudra mentolata este un inhibator excelent al transpiratiei.

Remedii naturiste pentru transpiratia abundenta

Rosia este recunoscuta pentru proprietatile sale neutralizante ale mirosului neplacut, asadar consuma o cana de suc proaspat de rosii in fiecare zi timp de o saptamana, apoi la 2-4 zile. Intensitatea mirosului de transpiratiei se va reduce treptat, pana la disparitia completa.

Bicarbonatul de sodiu este eficient in controlul efectelor neplacute ale hiperhidrozei: seara, presara doua lingurite de bicarbonat in pantofi sau roteste un tampon de vata in acelasi ingredient si tine-l cateva minute la subrat, pentru absorbtia transpiratiei. Daca adaugi cateva picaturi de lamaie, vei beneficia si de un efect antibacterian, dezodorizant.

Tamponarea unui pansament cu otet din mar si cidru pe zonele umede functioneaza perfect pentru unele persoane, precum si aplicarea unei felii de cartof crud la nivelul axilelor.

Infuziile, ceaiurile si tamponarile corporale cu salvie dau un randament excelent in combaterea transpiratiei excesive, intrucat aceasta planta contine uleiuri carminative cu efect calmant la nivelul sistemului nervos simpatic.

Tu cum faci fata transpiratiei abundente? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire transpiratie

Articole recomandate

Citeste si despre