De ce ne albeste parul?

/ / Modificat: 2017-04-26
De ce ne albeste parul?

Stim ca albirea parului apare odata cu inaintarea in varsta. Ea este un semn al imbatranirii si este extrem de inestetic si nu ne place deloc, mai ales noua femeilor. Uneori, apare o conditie numita albire prematura a parului care se manifesta la persoane tinere. Insa te-ai intrebat vreodata ce cauze stau la baza albirii parului?

Specialistii sustin ca albirea parului are drept principala cauza scaderea productiei de melanina (pigment) sau transportul deficitar al acesteia la firul de par. Ei sustin ca albirea este un proces degenerativ complex care nu are legatura in mod special cu imbatranirea biologica a corpului. Exista mai multe cauze care stau la baza scaderii productiei de pigment sau a ingreunarii transportului lui la firul de par, multe dintre ele avand drept sursa stilul de viata dezorganizat si defectuos.

Stresul

Stresul este una dintre principalele cauze care duc la albirea parului, ba chiar la prematuritatea acestei conditii. Poate fi vorba de un stres emotional puternic, care determina o albire brusca sau un cumul de factori de stres care pot avea acest efect. Stresul poate proveni de oriunde, de la locul de munca si pana la problemele din sanul familiei.

Expunerea la chimicale si poluare

Suntem expusi la poluare in fiecare zi. Iar uneori, mai influentam si noi expunerea prin alegerile pe care le facem. Produsele de ingrijire a parului contin adesea o multime de compusi chimici ce dauneaza sanatatii firului de par si favorizeaza albirea prematura.

Dieta dezechilibrata

Crezi sau nu, si mancarea contribuie din plin la mentinerea unei culori stralucitoare a parului. Cele mai vinovate pentru albirea parului sunt deficitele de vitamina B12, zinc si cupru. Si dieta subcalorica poate determina grizonarea parului. Atunci cand mananci mai putine calorii decat are nevoie organismul tau, firul de par nu se mai hraneste foarte bine si da nastere unui aspect nesanatos al parului, producand si depigmentarea.

Lipsa somnului

Un somn insuficient este strict legat stres, tensiune si extenuare sau oboseala. Lipsa odihnei duce la modificari hormonale care isi pun amprenta asupra culorii parului. Astfel, atunci cand organismul este obosit, secretia de hormoni reglatori ai glandei sexuale se modifica si determina imbatranirea celulelor care secreta melanina.

Cresterea concentratiei de peroxid de hidrogen

Specialistii sustin ca de fapt albirea sau grizonarea parului ar fi determinata de o crestere a concentratiei de peroxid de hidrogen la radacina firului de par. Aceasta concentratie apare in urma deteriorarii foliculilor epitaliali, ceea ce impiedica pigmentarea parului.

Medicamentele

Unele medicamente pot contribui la depigmentarea firului de par. Printre cele care au cel mai mare impact in grizonarea timpurie a parului se numara analgezicele, calmantele sau tranchilizantele. Aceste medicamente au un efect degenerativ asupra celulelor responsabile pentru secretatea malaninei. Si administrarea unor suplimente alimentare, ca vitamina E sau echinaceea pot contribui la depigmentarea firului de par.

Agresarea fizica

Atunci cand supui firul de par unor agresiuni fizice precum samponarea insistenta si cu produse de calitate indoielnica, vopsirea frecventa a parului si realizarea unor coafuri care necesita prinderea stransa a lui pot contribui la degradarea parului, implicit la grizonarea lui. De asemenea, si igiena precara a parului, precum si uscarea sau aranjarea lui frecventa cu uscatoare de par sau alte aparate de coafat contribuie la degradarea lui.

Ereditatea

Medicii sustin ca exista si o cauza genetica a albirii parului, in special a celei premature. Se pare ca grizonarea se mosteneste de parinti. Astfel ca, daca parintii tai au albit la o varsta mica atunci exista mari sanse sa patesti acelasi lucru.

Bolile

Unele afectiuni de care suferi pot contribui la grizonarea parului. Aceasta poate reprezenta chiar un simptom pentru unele dintre ele. Problemele la tiroida (hipo sau hipertiroidismul) au ca simptom albirea parului. Si anemia pernicioasa, vitiligo sau menopauza prematura pot contribui la grizonarea prematura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres Dieta Boli ereditare

Articole recomandate

Citeste si despre