Viata cu doi copii sub doi ani - provocari si rezolvari

/ / Modificat: 2017-08-03
Viata cu doi copii sub doi ani - provocari si rezolvari

Exista cupluri care isi doresc sa aiba doi copii de varste apropiate, de aceea aleg ca al doilea micut sa vina pe lume cat mai repede posibil, dupa primul nascut. In alte familii, cea de-a doua sarcina poate aparea neplanificat, luandu-i pe viitorii parinti prin surprindere. Oricare ar fi situatia, va fi destul de greu pentru mamici si tatici pentru ca au de ingrijit doi bebelusi, fiecare cu nevoile sale.

Viata intr-o astfel de familie poate sa fie o adevarata provocare, care necesita multa rabdare, grija si nervi tari din partea parintilor.

Vor fi zile in care te vei simti pur si simplu epuizata. Nu va fi deloc usor cand cel mare incepe sa planga pentru ca vrea mancare, iar cel mic are colici sau ii ies dintisorii. Respira adanc, aduna-ti fortele si nu iti varsa niciodata nervii pe unul dintre copii, dar nici pe ceilalti membri ai familiei.

Pot aparea sentimente de vinovatie

O mama cu doi copii va fi incercata de sentimente de vinovatie si va simti ca il va favoriza pe unul dintre bebelusi. Pentru a depasi astfel de sentimente trebuie sa stie ca intotdeauna vor aparea situatii in care un copil va avea nevoie de protectia ei mai mult decat celalalt (de exemplu, atunci cand unul dintre micuti este bolnav sau cand unul adoarme mai greu si trebuie leganat), insa nu trebuie sa se simta vinovata.

Ca sa nu ai sentimente de vinovatie, petrece clipe frumoase cu fiecare dintre cei mici, separat. Cum poti face asta? Este destul de simplu, pentu ca te poti juca numai cu unul dintre copii in timp ce tatal isi dedica timp pentru celalalt. Apoi faceti schimb de roluri, dupa care puteti sa petreceti momente placute cu totii. 

Poate aparea gelozia intre frati 

Cand copilul cel mare vede ca bebelusul nou venit in familie are parte de tratament diferit, automat intervine sentimentul de gelozie. Asa ca nu este de mirare daca o sa inceapa sa planga atunci cand va vedea ca il iei in brate pe celalalt purtator de scutece. Este posibil sa vrea si el san sau sa vrea sa manace doar de la mama sa, in niciun caz singur, pentru ca isi vede fratele sau surioara la san. 

Ce ai de facut atunci cand un copil devine gelos pe timpul pe care il petreci cu fratiorul sau surioara lui? Iti trebuie multa rabdare ca sa gestionezi situatia, sa ii explici celui mai mare ca bebelusul are nevoie de mai multa protectie.

Timpul pentru tine, limitat

Cei doi copii pot avea programe diferite de somn, fapt care se intampla in cele mai multe dintre cazuri, ceea ce inseamna ca, practic, pentru tine, ca mama, ramane destul de putin timp pentru odihna. Un truc care ar putea sa functioneze odata cu trecerea timpului este sa il pui pe al doilea nascut primul la somn, caci are nevoie de mai multe ore de odihna, apoi pe celalalt copil, astfel incat sa se trezeasca amandoi odata, iar in timpul in care dorm sa te poti odihni.

In cazul in care simti ca nu faci fata si ca oboseala te doboara, nu ezita sa ceri ajutorul sotului, al unui membru al familiei sau sa apelezi la o bona.

Daca iti faci planuri si nu reusesti sa le duci la indeplinire, nu te impacienta. Exista zile in care vei reusi sa faci tot ceea ce ti-ai propus, dar exista si zile proaste, in care nimic nu iti iese. Este perfect normal, astfel de lucruri se intampla si in familiile in care exista un singur copil sau in care diferenta de varsta dintre copii este una mai mare.

Un program iti va fi de ajutor

Daca ai parte de doi copii cat de cat linistiti, atunci afla ca iti poti crea cat de cat o rutina de care sa te tii. Astfel, iti poate fi de mare ajutor sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare dimineata, cu 15 minute inainte sa stii ca fac prichindeii ochi. Acelea pot fi momentele tale de liniste, in care sa meditezi si sa iti iei energia pentru a doua zi.

Concentreaza-te numai pe momentele placute, nu iti mai aduce aminte de clipele dificile, pentru ca o astfel de atitudine nu iti aduce nimic bun.

Raspunde nevoilor fiecaruia dintre micuti

Viata cu doi copii in scutece va fi presarata cu zeci de momente, in timpul zilei, in care ambii copilasi vor avea nevoie de tine. Invata sa prioritizezi nevoile fiecaruia. De exemplu, daca bebelusul cel mic trebuie sa fie hranit, iar in acel moment cel mare iti cere sa te joci cu el, este ideal sa ai la indemana cateva jucarii pe care sa i le dai.

In timp ce el se joaca, tu il poti hrani pe cel mic. Dupa ce ai terminat de alaptat, ai grija sa te joci si cu celalalt copil, macar pentru cateva minute. Astfel nici nu risti sa generezi sentimente de gelozie intre ei.

Cum procedezi cand trebuie sa pleci de acasa

Momente dificile sunt si cele in care trebuie sa pleci cu cei doi copii de acasa, fie in parc, fie ca ai o programare la medic. Ia in calcul cat timp iti trebuie pentru a-i pregati pe amandoi de calatorie si incepe sa te pregatesti din timp, ca sa nu intarzii. 

Daca ai masina, este ideal sa pastrezi un bagaj gata pregatit pentru calatorie, in eventualitatea in care apar situatii neprevazute. Pune in bagaj scutece, jucarii, medicamente, biberoane.

Copilul cel mare te poate ajuta

Stii foarte bine ca orice copil invata imitand comportamentul parintilor. Asa ca profita de acest lucru si lasa-l sa te ajute cu bebelusul. Te poate ajuta, de exemplu, sa iti aduca hainele sa il schimbi pe cel mic ori sa ii aduca jucariile preferate in momentele in care are nevoie de ele.

Cand amandoi plang

Cu doi copii mici, este imposibil sa nu existe momente in care cei doi sa planga in acelasi timp pentru ca le este foame si vor sa fie hraniti. Nu este deloc usor de gestionat, insa nu imposibil. Hraneste mai intai copilul care are cea mai mare nevoie de hrana, apoi pe celalalt.

Daca unul dintre bebelusi plange deoarece tocmai a cazut si s-a lovit, iar altul plange pentru ca vrea sa fie tinut in brate, ocupa-te mai intai de micutul care plange din cauza ca a cazut. Desigur, orice parinte va dori sa se asigure ca ambii copii sunt in siguranta si fericiti si va sti cum sa echilibreze balanta si sa gaseasca metodele cele mai bune astfel incat micutii sa planga cat mai putin.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de parinte Familii doi copii Gelozia intre frati

Articole recomandate

Citeste si despre