Spalati legumele si gatiti cu apa de la robinet? Vedeti la ce riscuri va supuneti

/ / Modificat: 2013-07-15
Spalati legumele si gatiti cu apa de la robinet? Vedeti la ce riscuri va supuneti

Spalati legumele si gatiti cu apa de la robinet? Vedeti la ce riscuri va supuneti

Multi dintre noi consuma numai apa imbuteliata pentru baut, insa prepara mancare si spala fructele si legumele cu apa de la robinet. Cat de in siguranta suntem?

legume-vitamine
Stim cu totii ca majoritatea fructelor si legumelor cumparate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor si fertilizatorilor chimici. Majoritatea acestora se regasesc in coaja fructelor, dar si in legume, iar cum multe dintre acestea se consuma cu totul este vitala indepartarea reziduurilor de pe ele. La riscul produs de pesticide se adauga cel al contaminarii cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella, toate cu efecte serioase asupra sanatatii.

Cum spalam corect fructele si legumele?

Iata cateva reguli:

  • spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa spalati vegetalele
  • spalati si vegetalele pe care le curatati de coaja sau pe care le taiati (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cutitului bacteriile pot ajunge de pe coaja in interior
  • spalati vegetalele sub un jet de apa rece, preferabil frecandu-le suprafata cu mana sau cu un burete aspru
  • puteti folosi o solutie din o parte otet si trei parti apa filtrata in care sa tineti vegetalele timp de o ora
  • legumele cu suprafata neregulata trebuie tinute obligatoriu cateva minute in apa filtrata (ex: salata, broccoli, conopida)

Desi, nu ne-am fi gandit niciodata, este important ca apa utilizata la spalarea fructelor si legumelor sa fie filtrata, pentru ca altfel, nu facem decat sa indepartam niste substante chimice si sa le inlocuim cu altele.

Dintre cele care pot ramane pe vegetale si pe care le introducem astfel in organism cele mai periculoase sunt azbestul si plumbul (provenite din tevile vechi), clorul aflat in cantitati mari in apa potabila, dar si pesticidele aflate in pamantul in care sunt ingropate tevile de apa potabila si care ajung in acestea prin micile sparturi pe care le are orice teava veche. Ajungem, asadar sa spalam fructele pentru a indeparta pesticidele... tot cu pesticide.

Aceiasi contaminanti se regasesc si in mancarea gatita pentru care este folosita apa de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimina decat cisturile de Giardia; clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimina prin fierbere si ajung sa fie introduse in organism impreuna cu mancarea gatita, ceaiul sau cafeaua la care este folosita apa de la robinet.

Pentru a avea o apa sigura este necesar sa ne instalam un filtru de apa performant, care sa poata garanta prin teste si certificari internationale ca poate curata apa potabila de toate impuritatile. Filtrul este de preferat sa functioneze pe baza de carbune activ vegetal, pentru a pastra mineralele din apa atat de utile pentru organism.

Aqua_Pure_Easy_Complete

Cu sistemul de filtrare Aqua Pure Easy Complete de la 3M

Aveti cea mai curata si mai sigura apa.


Faceti economie de pana la 96% din banii pe care ii cheltuiti in prezent pe apa.


Nu mai carati baxuri de apa si nu mai umpleti spatiile de depozitare.

Cititi mai multe despre Filtru apa potabila 3M si pretul recomandat al acestuia!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bacterii

Articole recomandate

Citeste si despre