Protectie solara pentru tine si copilul tau

/ / Modificat: 2014-06-23
Protectie solara pentru tine si copilul tau

Plimbari, joaca in natura, zile lungi la plaja: vara, copiii petrec cel mai mult timp in aer liber. Intre fire de iarba si galetuse cu nisip se strecoara, insa, radiatiile ultraviolete nocive.

Pielea sensibila a copiilor este mult mai expusa radiatiilor UV. Epiderma lor este de 5 ori mai subtire decat cea a adultilor, iar capacitatea de sinteza a melaninei, care creeaza bariera naturala impotriva radiatiilor, este insuficient dezvoltata in copilarie.

Astfel, radiatiile UV afecteaza direct ADN-ul celular al copiilor, crescand riscul de aparitie, mai tarziu, a cancerului de piele epitelial si a melanomului malign.

Conform unui studiu realizat in Suedia, in 2006, peste 50% din expunerea la radiatiile UV cumulata de-a lungul vietii are loc inaintea varstei de 19 ani. 20% dintre copiii care au participat la studiu au suferit arsuri solare severe cel putin o data. De aceea, aplicarea masurilor corecte in timpul expunerii la soare, si mai ales folosirea produselor de protectie adecvate, sunt esentiale pentru a evita afectiunile acute si cronice cauzate de radiatiile UV.

Cand vorbim despre expunerea la soare, balanta beneficiilor si a riscurilor inclina, tot mai mult, spre cele din urma. Lumina solara a fost considerata, mult timp, un aliat al sanatatii, cu multiple efecte pozitive: sinteza vitaminei D, efectul antimicrobian, fototerapia, inducerea unei stari generale de bine. Expunerea neprotejata s-a dovedit a avea, insa, un impact negativ mult mai puternic. Printre cele mai importante afectiuni se numara arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii, afectarea sistemului imunitar, dezvoltarea fotosensibilitatii la nivelul pielii si, in cazuri severe, aparitia cancerului de piele.

Chiar sub aparenta unui bronz sanatos, pielea poate pastra urme profunde ale radiatiilor UV, care se manifesta in timp. Pielea sensibila te avertizeaza insa cu promptitudine cand soarele nu mai este o placere, ci un pericol, prin aparitia reactiilor alergice.

Cum recunosti alergia solara?

Cunoscuta sub termenul medical de eruptie polimorfa la lumina, alergia solara este cauzata de radiatiile UV si se manifesta prin roseata, mancarimi si senzatia de piele care inteapa. Ea poate fi usor confundata cu acneea estivala, care are simptome asemanatoare, dar o incidenta mult mai mica. Acneea apare in urma interactiunii dintre razele UVA si anumite ingrediente folosite in produsele cosmetice, cum sunt emulgatorii.

Vestea buna este ca simptomele usor de confundat ale celor doua afectiuni raspund acelorasi solutii terapeutice. Ambele pot fi prevenite folosind gama Eucerin Sun impotriva alergiilor solare, cu o eficienta dovedita clinic. Prin combinatia unica a ingredientelor active alfa-glucozil-rutin si Licochalcone A, gama Eucerin creeaza un scut protector complet impotriva alergiilor solare.

Intre 10% si 20% din populatie este afectata de alergiile solare, majoritatea femei*. Acestea sunt cauzate in proportie de 80% de radiatiile UVA, 12% de radiatiile UVB si 8% de radiatii UVA/UVB. 

*Sursa: Prevalenta EPL in cadrul populatiei europene 08/2009: Journal of Investigative Dermatology (2010) volume 130

Radiatiile UV pot determina o reactie exagerata a sistemului imunitar, urmata de o inflamare cauzata de stresul oxidativ (formarea de radicali liberi), care afecteaza structura celulelor pielii.

In cazul pielii normale, efectele radiatiilor pot fi mai discrete, fara a fi mai putin nocive. Expunerea prelungita poate provoca arsuri solare care afecteaza materialul genetic din celule – ADN-ul. Chiar daca aspectul pielii se reface, modificarile in structura pielii pot deveni ireversibile. Este cazul in care mecanismul de regenerare a ADN-ului nu functioneaza, iar celulele afectate sunt insuficient refacute. Astfel se formeaza cancerul de piele.

Informatii oferite de Eucerin

Citeste si: Cum alegi lotiunea de protectie solara?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegerea lotiunii protectie solara Protectie solara copii

Articole recomandate

Citeste si despre