Ce trebuie sa stie parintii despre site-urile de socializare

/ / Modificat: 2017-02-07
Ce trebuie sa stie parintii despre site-urile de socializare

Atunci cand esti parinte, este important sa fii la curent cu tot ce presupun site-urile de socializare, deoarece reprezinta una dintre atractiile virtuale principale la varsta copilariei.

Copiii isi fac conturi pe site-uri de socializare precum Facebook, Twitter, Google+, cu scopul de a afla ce fac prietenii si colegii lor, fara a-si da seama de pericolul la care se expun atunci cand posteaza informatii private sau urca poze pe aceste site-uri.

Solutia nu este sa ii interzici copilului sa isi faca cont pe astfel de site-uri, ci sa il ajuti sa le foloseasca intr-un mod responsabil si constructiv!

Este recomandat sa te informezi cu atentie la tot ce presupun site-urile de socializare si pericolele care exista pe acestea, astfel incat sa poti invata si convinge copilul sa le foloseasca in siguranta!

Varsta minima de inscriere a copilului pe site-uri de socializare

Este important sa stii ca niciunul dintre site-urile de socializare existente nu permite copiilor cu varsta sub 13 ani sa isi faca cont, potrivit Actului de Protectie Online a Copiilor, adoptat in 1998, in SUA.

adolescent-calculator

Insa, aceasta regula nu il impiedica pe copilul mic sa isi falsifice datele cu privire la varsta pe care o are, astfel incat sa isi poata crea liber cont pe site-ul preferat de socializare. Este important sa tii sub control impulsul copilului de a-si face cont pe astfel de site-uri si sa il educi responsabil in acest sens.

Chiar daca este insistent, nu ceda rugamintilor lui, altfel setezi un exemplu gresit, prin care ii dai de inteles ca este bine sa incalci regulile.

Masurile si regulile de siguranta pentru copii pe site-uri de socializare

In momentul in care copilul ajunge la varsta legala pentru a-si face cont pe un site de socializare, fii alaturi de el. Ajuta-l sa-si formeze profilul si invata-l cum sa foloseasca site-ul, dar tine cont de urmatoarele lucruri:

foloseste programe de control parental pe internet (permite limitarea accesului la anumite site-uri si programe, care sunt nepotrivite varstei lui);

incurajeaza-l sa isi faca profil privat, care sa poata fi vizibil doar pentru prietenii din lista (expune-i pericolele la care se expune atunci cand profilul este public));

fa-i un mic instructaj cu privire la ce este in regula sa posteze si ce nu pe site-urile de socializare (explica-i cat este de important sa nu posteze date personale si sa nu accepte invitatiile persoanelor straine).

Stabileste reguli clare si stricte pe care trebuie sa le respecte atunci cand foloseste un site de socializare. Spune-i-le tare, clar si raspicat si asigura-l ca nerespectarea lor va atrage consecinte!

Spune-i exact care sunt metodele punitive care il asteapta daca incalca regulile, astfel incat sa stie la ce sa se astepte!  

Monitorizarea timpului si activitatii copiilor pe site-uri de socializare

Chiar daca ii faci instructajul, stabilesti regulile si te asiguri ca le-a retinut si priceput, tot nu este indicat sa lasi libertate deplina copilului in fata calculatorului si pe internet.

In afara de sistemul de control parental obligatoriu pe care trebuie sa il instalezi pe calculator, este indicat ca, din cand in cand, sa intri in contul copilului de pe site-ul de socializare.

copii_siguranta_internet

Urmareste-i fugitiv conversatiile, ultimele persoane adaugate in lista sau lucrurile pe care le posteaza, pentru a te asigura ca este responsabil in activitatea lui pe site.

Timpul copilului pe internet sau pe site-uri de socializare trebuie limitat, in functie de varsta. Inca de mic, este indicat sa stabilesti un program clar cu privire la cat timp are voie sa petreaca, zilnic, in fata calculatorului.

Incepand cu varsta scolara, copilul poate fi lasat sa stea la calculator, in scop recreativ, in jur de 2 ore pe zi. In acest interval, el poate folosi calculatorul in ce scopuri doreste: pentru jocuri, citit carti online, vazut documentare, filme sau navigat pe site-uri de socializare.

Chiar daca se plange ca in cele 2 ore nu a apucat sa se joace deloc, deoarece a stat de vorba cu prietenii pe chat sau a activat pe site-ul de socializare, nu ceda insistentelor. Sugereaza-i ca data viitoare sa isi planifice mai atent timpul, astfel incat sa poata face tot ce isi propune pe calculator.

Tu ti-ai lasat copilul sa isi faca profil pe site-uri de socializare? Cum te asiguri ca este in siguranta pe internet? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole internet copii Internet copii

Articole recomandate

Citeste si despre