Ce inseamna de fapt familia si cum le insuflam copiilor ideea de familie

/ / Modificat: 2017-05-29
Ce inseamna de fapt familia si cum le insuflam copiilor ideea de familie

Inca de cand venim pe lume, familia ne acopera noua, ca si copii, nevoile primare necesare pentru a supravietui. Este mediul in care fiecare copil invata primele lucruri despre viata si despre sentimente si deprinde abilitatile de baza: a vorbi, a merge, a interactiona. In plus, si foarte important, din familie copiii deprind valorile dupa care isi vor conduce viata!

Fiecare copil ar trebui sa stie cat de importanta este familia si ca cei dragi ii vor fi mereu alaturi, oricand va avea nevoie de un umar de sprijin. Insuflandu-le micutilor aceasta idee, le oferim siguranta ca orice situatie dificila poate fi depasita usor cu sprijinul familiei si, foarte important, le crestem increderea in fortele proprii.

copii-pariniti

Intr-o epoca in care tot mai multe familii se destrama, este esential sa ii invatam pe cei mici ce inseamna respectul, responsabilitatea si sa le aratam cat de valoros este timpul petrecut alaturi de cei care ne iubesc neconditionat, cei care fac totul pentru noi si cei pentru care am fi dispusi sa facem totul.

Asadar, cum le insuflam copiilor nostri ideea de familie? Sa aflam impreuna:

Arata-i ca il iubesti neconditionat

Cel mai important rol al unui parinte este acela de a-si asigura copilul ca este iubit, protejat, adorat, indiferent de situatie. Psihoterapeutii sustin ca micutii care stiu si simt ca sunt protejati si iubiti neconditionat de parinti, au foarte putine sanse sa dezvolte probleme comportamentale si ulterior se vor transforma in niste adulti maturi, puternici, echilibrati si stapani pe propria persoana.

Tocmai de aceea, atunci cand cei mici fac vreo traznaie (umplu chiuveta pana la refuz cu apa, mazgalesc peretii, vin de la joaca murdari din cap pana in picioare), nu ii certa si nu ii pedepsi. Pana la urma, aceste intamplari fac deliciul copilariei. Explica-i ca nu este bine ce a facut, dar in acelasi timp arata-i ca indiferent de situatie, ii esti alaturi, il sprijini si il iubesti neconditionat.

familie

Puterea exemplului

Chiar daca sunt mici, copiii sunt foarte atenti la ce se intampla in jurul lor. Copiaza comportamentul parintilor si se comporta in societate exact asa cum observa ca se comporta mama si tata, unul cu celalalt, acasa. Fiti un exemplu pentru copil. Respectati-va unul pe altul, fiindca doar asa cel mic va invata cat de important este sa tina cont si sa respecte parerile si valorile celor din jur. Ce parinte nu si-ar dori ca atunci cand copilul sau isi va intemeia propria famile, sa plece la drum cu gandul “Mi-as dori o casnicie precum cea a parintilor mei”? O familie bazata pe respect, armonie, intelegere, dar mai ales, dragoste neconditionata.

Respectarea traditiilor

Respectarea traditiilor reprezinta un alt mod prin care ii putem invata pe cei mici importanta familiei. Si aici nu vorbim doar despre sarbatorile despre care traditia spune ca ar trebui petrecute in sanul familiei.

Construiti-va propriile voastre ritualuri. Faceti o regula din a lua cina in fiecare seara cu totii si oricat de ocupati ati fi, incercati sa nu va abateti de la aceasta traditie. Adunati-va in jurul mesei, radeti impreuna, impartasiti vestile bune de peste zi. Implicati-l pe copil in discutie, laudandu-i reusitele de la gradinita sau scoala. In fiecare duminica sau macar un weekend pe luna, mergeti la bunici si luati pranzul impreuna. Doar asa ii veti invata pe micuti despre cat de valoros este timpul petrecut alaturi de oamenii care ii iubesc neconditionat.

familie-traditii

Lasa-i pe copii sa preia mici responsabilitati

Poate parea de necrezut, insa atunci cand il lasi pe copil sa isi spele farfuria dupa ce a mancat, sa amestece ingredientele atunci cand pregatesti masa sau il rogi sa te ajute la curatenia zilnica (sters praful, aranjarea hainutelor, stransul jucariilor etc), el se simte important si incepe sa capete tot mai multa incredere in el, fiindca stie ca are un rol fundamental in familie. Invata sa fie responsabil si incepe sa constientizeze cat de importanta si placuta este munca in echipa… in cea mai importanta si frumoasa echipa: familia!

Ne-a atras atentia noua campanile Lidl, care vorbeste despre familie ca despre un refugiu in care ne gasim mereu linistea. Familia este mediul in care invatam ce este iubirea, bunatatea, aprecierea, invatam sa trecem cu bine de momentele dificile. De altfel, povestea emotionanta, ilustrata in clipul de mai jos, ne-a inspirat atunci cand am decis sa iti vorbim despre cat de important este sa le insuflam copiilor ideea de familie.

Indiferent pe unde ne poarta drumul vietii, intotdeauna ne vom intoarce in sanul familiei pentru a ne reface rezervele de energie, pentru a ne regasi linistea si pacea. Membrii familiei, fie ca sunt parintii, bunicii, fratii sau surorile, sunt inotdeauna gata sa ne ajute atunci cand ne este greu si stiu sa se bucure din suflet in momentele in care ne merge bine, sunt cei care ne sustin cu adevarat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre