Cand bunicii se implica prea mult

/ / Modificat: 2013-11-16
Cand bunicii se implica prea mult

Vrei ca bunicii copilului tau sa fie o prezenta constanta in viata lui, iar cel mic sa creasca in spiritul valorilor nepretuite pe care acestia le insufla prin prisma experientei lor. Insa dragostea bunicilor poate deveni coplesitoare si sacaitoare, mai ales atunci cand tin cu tot dinadinsul sa-si impuna punctul de vedere in cresterea copilului ori cand vizitele lor sunt neanuntate si mai lungi decat ar fi cazul.

Cum controlezi situatiile in care bunicii se baga in sufletul si viata familiei tale mai mult decat ti-ai dori? Iata cateva exemple in care te-ai putea regasi si cele mai potrivite metode de a le rezolva cu tact si diplomatie, pentru a nu jigni ori supara bunicii copilului tau!

Bunicii copilului se autoinvita la tine in prima zi de la iesirea din maternitate

Bunicii copilului tau sunt nerabdatori sa-si vada nepotul, intrucat vizita de 1-2 ore de la spital nu este nicidecum suficienta pentru a se satura de dragalasenia lui. De aceea, te suna si isi fac o programare la tine acasa, chiar in prima zi de la iesirea din maternitate.

Prima zi cu bebelusul acasa este speciala pentru tine si partenerul tau si trebuie sa o petreceti departe de ochii si vizitele celorlalti. Pentru a nu supara foarte tare bunicii, explica-le ca apreciezi foarte mult faptul ca vor sa vina sa stea cu nepotelul, dar ca ai stabilit ca aceasta zi importanta sa o petreci doar in compania copilului si a taticului. Lasa invitatia deschisa pentru zilele sau saptamanile urmatoare.  

Bunicii striga copilul cu apelative si porecle care nu-ti plac

Bunicii au un mod propriu de a-si cocolosi si rasfata nepoteii, strigandu-i cu tot soiul de apelative si etichete ciudate, doar de ei intelese. Insa atunci cand apelativul ocazional, care nu-ti place de nicio culoare, devine o obisnuinta, situatia incepe sa te irite.

In alte situatii, bunicii (in special femeile) incearca sa-si impuna pozitia autoritara in sanul familiei tale si sa-ti arate ca, indiferent de ce nume ai ales pentru copil, ele il striga dupa bunul lor plac, caci au o pozitie superioara in familie.

Pentru a nu-i jigni sentimentele sau stirbi autoritatea pe care crede ca o are, incearca sa o convingi sa renunte la acel apelativ prin cea mai simpla metoda: spune-i ca este inca mic si ca vrei sa se obisnuiasca sa-si recunoasca numele si ca de aceea ai prefera sa il strige pe nume, pentru a nu fi confuzat mai tarziu.

Bunicii fac vizite dese neanuntate si stau pe capul tau ore in sir

Atunci cand esti parinte este destul de dificil sa iti organizezi programul, astfel incat sa rezolvi cu succes tot ce iti propui. Daca planul iti este dat peste cap de vizitele inoportune ale bunicilor, care au tendinta de a se prelungi ore in sir, nu vei reusi sa faci nimic din ce ti-ai propus.

Este recomandat sa iei masuri in momentul in care vizitele neanuntate devin o obisnuinta. Incearca sa le transmiti un mesaj subtil, spunandu-le ca daca stiai ca vin, faceai cateva pregatiri, dar ca nefiind anuntata, iti facusei deja alt program.

Daca mesajele subtile nu au succes, este momentul sa le spui direct ca ai prefera sa te sune inainte sa vina in vizita, pentru a se asigura ca esti acasa si ca nu ai alte planuri. Nu este recomandat sa intri in foarte multe detalii si explicatii. Fii succinta, clara si la obiect, pentru a nu declansa un conflict!  

Bunicii vor sa fie bone, dar nu ai incredere in ei

Bunicii copilului tau ar fi mai mult decat bucurosi sa stea cu copilul cat esti la serviciu. Insa stii ca au o sanatate precara, ca sunt impotriva modului in care il cresti sau ca ideile lor de educatie sunt destul de invechite. In acest context, nu ai foarte multa incredere sa lasi copilul pe mana lor.

Pe de-o parte, tie frica ca cel mic nu este in siguranta, iar pe de alta, ca i-ar putea da peste cap tot programul cu greu stabilit de tine. Intr-o astfel de situatie, trebuie sa-ti invingi temerile si sa dai totusi sansa bunicilor de a fi bone. Pana la proba contrarie, nu ai ce sa le reprosezi.

Nu ii lasa sa aiba grija de copil inainte de a le face un instructaj cu privire la programul lui. Accenutueaza faptul ca, desi nu sunt de acord cu tot ce le spui, tii mortis sa respecte indicatiile tale. Daca se dovedesc a nu fi bonele corespunzatoare, ai tot dreptul sa le spui ca preferi sa aduci pe cineva care sa-ti respecte indicatiile, pentru ca este foarte important pentru tine.  

Bunica copilului iti desfiinteaza metodele de a-l educa si creste

Educatia de pe vremuri ramane pentru soacra sau mama ta cel mai bun si eficient mod de crestere a copilului. Probabil ca ti se intampla frecvent sa asisti la discutii de tipul "pe vremea mea, dadeam bebelusului sa manance aproape orice" sau "cand te-am avut pe tine, nu mai sterilizam biberoanele si nu s-a intamplat nimic", care te sacaie.

Criticile constante la adresa modului in care ai grija de copil sau cum il hranesti, imbraci sau tii in brate nu sunt usor de suportat si tolerat. Actioneaza inainte ca situatia sa degenereze si sa spui lucruri nedorite. Incearca calea diplomatica a rezolvarii acestei situatii.

Invoca argumente puternice, legate de cercetarile actuale, de sfaturile pediatrului, dar si de faptul ca vrei sa iti educi si cresti copilul in felul tau. Cu toate acestea, spune-i ca apreciezi sfaturile ei, dar ca vremurile s-au schimbat si ca urmezi sfaturile medicului, in care ai mare incredere.  

Bunicii petrec mai mult timp cu copilul surorii tale

La polul opus, exista situatia in care bunicii sunt indiferenti cu copilul tau, in timp ce sunt foarte interesati de alti nepoti ai familiei. Indiferent ca iti place sa recunosti sau nu, faptul ca nu acorda acelasi timp si interes copilului tau te supara si indispune.

Nu trebuie sa o iei foarte personal. Preferinta bunicilor pentru alti nepoti poate fi justificata de proximitate (stau mai aproape de ea) sau de personalitate (se simte mai apropiata de firea lor). Preferinta catre un nepot sau altul nu este intotdeauna o decizie voluntara, ci vine in mod natural, iar tu nu poti schimba acest lucru.

In ce alte situatii delicate ai mai fost pusa de bunicii copilului si cum ai iesit basma curata din ele? Spune-ne exemplele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici copii Bunici educatie copii Ingrijire copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre