8 trucuri pentru a pastra curatenia cand ai copii mici

/ / Modificat: 2013-03-02
8 trucuri pentru a pastra curatenia cand ai copii mici

Doar ce ai strans jucariile prichindelului tau si deja sunt imprastiate prin casa. Cariocile si creioanele sunt aruncate peste tot prin camera. Nu te supara! Cand ai un copil mic, este o adevarata provocare sa pastrezi ordinea. Iata cateva trucuri pentru a pastra mai usor curatenia in casa si pentru a-l invata pe cel mic sa fie ordonat. Daca va fi obisnuit cu ordinea inca de mic, copilul tau va deveni mai responsabil si va avea singur grija de lucrurile lui.


Fa curatenie in mod frecvent!

  Nu lasa murdaria sa iti invadeze caminul. Petrece cateva minute, in fiecare zi, curatand "locurile fierbinti" din casa ta. Sterge zilnic spatiul din jurul chiuvetei din bucatarie, aduna hainele aruncate prin dormitor, aseaza pantofii la locul lor in dulap si astfel vei avea mereu casa ordonata.

Fa un program pentru toate treburile casnice!

Obisnuieste-ti copilul cu ziua de curatenie. Stabiliti impreuna cand va fi aceasta zi. Daca toata familia se mobilizeaza, iar o data pe saptamana fiecare isi face ordine in camera si ajuta la curatenia generala, copilul tau va invata ce inseamna munca in echipa, iar tie iti va fi mult mai usor. Orarul stabilit trebuie respectat de fiecare membru al familiei.

Lasa-l pe cel mic sa te ajute la treaba!

Incurajeaza copilul sa te ajute in timp ce faci treburile casnice. Motiveaza-l, spunandu-i ca va jucati si ca el este ucenicul tau. In functie de varsta, sunt multe activitati la care copilul mic te poate ajuta in gospodarie. In acest fel, il vei incuraja sa fie responsabil. Mai mult, se va simti important, deoarece este implicat in activitatile celor mari.

Invata-l sa isi stranga jucariile de prin camera!

Daca copilul tau a invatat sa mearga si isi poate scoate singur jucariile din dulap, atunci e timpul sa il inveti sa le si puna la loc. Impune-i o regula de la inceput: dupa ce a terminat de jucat, trebuie sa isi stranga jucariile.

Asigura-te ca exista cat mai multe spatii de depozitare!

Ca sa il ajuti sa isi faca ordine in lucruri, e bine sa ii pui la dispozitie dulapioare, cosuri sau cutii cu destinatie precisa. Acestea trebuie puse la un nivel optim de inaltime, pentru ca cel mic sa ajunga cu usurinta la ele.  

Lasa-l sa decida!

Ofera-i posibilitatea copilului tau de a-si alege singur vestimentatia pentru a doua zi. Astfel, il vei invata sa fie responsabil si sa aiba grija ce alegeri face.

Fii un exemplu!

Arata-i copilului tau cum ar trebui sa se comporte. Puterea exemplului functioneaza foarte bine la varste mici. Daca nu vrei ca el sa manance in camera lui, nu face nici tu acest lucru in timp ce te uiti la televizor. El face ceea ce vede in jurul lui. Asa ca, tine-ti hainele ordonate in dulap si va face si el acelasi lucru.

Recompenseaza-ti copilul pentru o treaba bine facuta!

Copilul va fi motivat sa faca ordine printre lucrurile lui daca simte ca este apreciat si laudat pentru efortul depus. In plus, daca cel mic reuseste sa pastreze curatenia o perioada mai indelungata, recompensa ar trebui sa fie pe masura. Poti sa ii promiti o iesire la film, o dupa-amiaza in parc sau o jucarie pe care si-o doreste.

Tu cum reusesti sa pastrezi curatenia in casa ta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie Copil Trucuri curatenie

Articole recomandate

Citeste si despre