5 tipuri de bone pe care ti-ai dori sa nu le intalnesti si cum te PAZESTI de ele!

/ / Modificat: 2015-11-11
5 tipuri de bone pe care ti-ai dori sa nu le intalnesti si cum te PAZESTI de ele!

5 tipuri de bone pe care ti-ai dori sa nu le intalnesti si cum te PAZESTI de ele!

Momentul in care concediul maternal se incheie si parintii sunt fortati sa isi lase micutii in grija altor persoane este unul de multe ori dificil atat pentru copii, cat si pentru proaspatul parinte. Pentru a face aceasta trecere cat mai usoara, este important ca persoana lasata responsabila cu micutii sa fie una in care parintii pot avea incredere absoluta.

Un kit supraveghere video este o optiune la care tot mai multi parinti apeleaza pentru a fi absolut siguri de comportamentul potrivit al bonei sau al persoanei insarcinata cu ingrijirea copiilor.

In Romania se obisnuieste ca in principal micutii sa fie lasati cu o ruda apropiata, precum bunicii, in detrimentul unei persoane specializate si pregatite pentru ocupatia de bona. Acest lucru se intampla in principal din considerente financiare dar nu numai, gradul de incredere in responsabilitatea persoanelor apropiate și rudelor fiind unul crescut potrivit statisticilor realizate.

Cu toate acestea, chiar daca se apeleaza la o bona de profesie, nu poți fi niciodata sigur de competentele sale. Exista numeroase asa zise bone care nu au in realitate pregatirea psihopedagogica necesara pentru a lucra cu micutii. Aceasta ocupatie de bona este una inca relativ noua in tara, iar din acest motiv, printre bonele tot mai pregatite se ascund si persoane necalificate, chiar periculoase.

Pentru a-i proteja pe cei mici de potentialele abuzuri si pentru a avea garantia ca programul intocmit de parinti - de la notiuni de diversificare la educatie si alte aspecte - este respectat intocmai, supravegherea video este cea mai simpla si directa solutie.

Iata cateva tipuri de bone de care sa te feresti si cum sa le recunosti:

Bona care fura din casa

Exista numeroase povesti care circula in acest sens, iar bona care se face vinovata de furt este una dintre cel mai des intalnite bone periculoase. De multe ori parintii incep sa realizeze ca lipsesc bani sau bunuri dupa perioade lungi de timp pentru ca acest tip de persoane aleg de cele mai multe ori sa isi asume sume mici de bani la inceput.

Desi disparitia bunurilor sau a banilor din casa este o situatie neplacuta, aceasta este tipul de bona cel mai putin periculos pentru copii. De multe ori aceste persoane isi fac treaba exemplar intocmai pentru ca nu doresc sa ridice suspiciuni asupra lor.

Pentru clarificarea suspiciunilor pe care le ridica acest tip de persoane, ideala este instalarea unui sistem de supraveghere cu camera ascunsa. Atunci cand bona este prinsa in flagrant delict, imaginile filmate pot fi folosite pentru a inainta o plangere la politie sau pentru a o confrunta direct.

Bona care nu respecta programul impus de parinti

De obicei de aceste nereguli se fac vinovate bonele care nu au in realitate pregatirea si experienta necesara pentru a se ocupa in mod profesional de ingrijirea copiilor, in mod special la varstele fragede ale diversificarii si stabilirii unor directii clare in ceea ce priveste educatia.

Bonele care nu respecta programul stabilit de parinti in educarea micutilor sunt de obicei cele cu o varsta inaintata, care desi au experienta practica in ingrijirea copiilor si dau dovada de multa rabdare si incredere, nu au o pregatire teoretica si nu sunt la curent cu cele mai noi informatii si modalitati de educare a celor mici.

Aceste bone nu vor respecta meniul micutilor sau ii vor hrani in ascuns cu alte mancaruri pe care le considera potrivite. Exista numeroase cazuri in care copiii care sunt inca in perioada de inceput a diversificarii sunt hraniti cu ciorbe sau tocanite traditionale de catre bonele de altfel bine intentionate.

Ca si in cazul bonelor care isi apropriaza bunurile angajatorilor, nici acest bone nu sunt imediat periculoase pentru copii atata timp cat sunt descoperite. In acest caz, daca exista suspiciuni, montarea unei camere ascunse poate fi solutia cea mai buna pentru ca bonele de multe ori neaga suspiciunile.

Bona care neglijeaza copilul cu buna stiinta

Discutand cele 5 tipologii de bone periculoase, am ales sa le listam in ordinea crescatoare a pericolului real pe care acesta il reprezinta. Bona neglijenta se face vinovata in mod indirect de punerea in pericol a sigurantei micutilor tai.

Acest tip de bone se comporta exemplar atunci cand parintii sunt de fata sau cand se stie supravegheata, insa odata ramasa singura cu copilul, va folosi strategii precum postarea micutilor in fata televizorului sau lasarea acestora in patutul ori tarcul de joaca sau in locuri nesupravegheate pentru perioade lungi de timp timp in care se va ocupa de cu totul altceva. Aceasta neglijenta in serviciu nu neaparat rau intentionata poate rezulta in accidente si situatii periculoase.

Pe termen lung, copiii lasati in grija unei astfel de bone vor arata semne de schimbari comportamentale care trebuie sa traga semnalul de alarma precum stari de nervozitate, sau chiar de semne de imbolnavire.

Pentru a impiedica situatii in care neglijenta poate pune in pericol micutii, se recomanda instalarea unui sistem cu camere la vedere.

Bona care abuzeaza verbal copiii

Aceste bone au de multe ori recomandari bune si se comporta excelent atunci cand sunt urmarite. Este vorba despre bone care in realitate insa nu au calmul necesar pentru o astfel de ocupatie si care isi pierd rapid rabdarea, agresand verbal micutii.

Cel mai adesea cad victime acestor tip de bone copiii care nu au dezvoltat inca limbajul si care nu isi pot avertiza parintii in legatura cu acest tip de comportament. De altfel, acest tip de comportament, ca si comportamentul bonelor neglijente, poate intarzia aparitia vorbirii la copiii cu varste fragede.

Schimbarile comportamentale ale copilului sunt un important semnal de alarma in ceea ce priveste abuzul. Se recomanda instalarea unui sistem de supraveghere care capteaza inclusiv sunetul din casa pentru a descuraja orice comportament abuziv.

Bona care abuzeaza fizic copiii

Acest tip de bone sunt intalnite extrem de rar, insa impactul pe care acestea le au asupra dezvoltarii micutilor este extrem de periculos. Bonele care abuzeaza fizic copiii sunt persoane care vor suferi intotdeauna de dereglari de personalitate si din pacate chiar de probleme psihice.

Aceste persoane sufera de cele mai multe ori ele insele de dezechilibre emotionale, tulburari psihice si de personalitate, fiind greu de identificat. In general aceste bone se comporta exemplar atunci cand sunt monitorizate, parand perfect pregatite si potrivite pentru munca cu micutii.

Orice semn de abuz fizic de la o mica vanataie sau julitura trebuie considerat un semnal de alarma si nu trebuie niciodata ignorat. Este adevarat ca micutii se pot lovi din joaca, insa orice vanataie trebuie investigata serios. Abuzul fizic poate marca copiii pe viata, iar parintii trebuie sa actioneze imediat, la cea mai mica suspiciune.

In mod ideal, pentru a evita orice problema, parintii sunt sfatuiti sa instaleze sisteme de supraveghere la vedere care au rol de preventie a oricarui tip de comportament periculos in cazul confruntarii cu unul dintre aceste tipologii de bone periculoase.

sisteme_de_supraveghere

Se pare ca si unele vedete au avut probleme cu bonele lor: vezi aici

Sistemele de supraveghere s-au dovedit insa un real succes si in cazul lor pentru descoperirea neregulilor.

Camerele de supraveghere sunt la indemana oricui in ultima perioada, pot fi cumparate dintr-un singur click, din magazinele online, fara sa fie nevoie sa va deplasati, sau chiar fara sa fie nevoie de instalare, in cazul in care alegeti camere IP Wireless.

In cazul in care doriti sa instalati un sistem supraveghere video analogic, pe considerentul costului, in cadrul magazinului online SKUT.ro puteti primi consultanta tehnica pentru alegerea produsului potrivit, precum si post vanzare, dupa cum chiar acestia comunica pe magazinul lor online

In filmuletul de mai jos, SKUT.ro recomanda o camera ideala pentru supravegherea bonelor, usor de montat, mobila si cu accesare chiar si de pe telefonul mobil sau tableta

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre