5 moduri de a-ti simplifica viata zilnic cand ai un copil

/ / Modificat: 2012-05-17
5 moduri de a-ti simplifica viata zilnic cand ai un copil

Toate mamicile cu cel putin un copil viseaza la moduri miraculoase de a-si simplifica viata, dupa tumultul zilnic dintre ingrijirea familiei si onorarea responsabilitatilor. Vestea buna este ca masurile salvatoare exista si sunt extrem de usor de pus in practica, daca incerci sa iti organizezi programul de zi cu zi mai eficient.

Foto: wilstop.info

Indiferent daca ai un copil, doi sau mai multi, iti poti simplifica viata prin diverse moduri, astfel incat ele sa devina o obisnuinta benefica pentru viitor. Acest lucru presupune sa iti prioritizezi aspectele existentei si sa le simplifici pe cele mai putin importante, plasandu-ti familia intotdeauna pe primul loc.

Concret, aplica urmatoarele moduri prin care iti poti "aerisi" viata cand ai un copil si un sot de care sa ai grija.

Atribuie roluri membrilor familiei

De cate ori nu ai auzit-o pe mama ta plangandu-se ca nu mai poate sa faca totul singura? Ei bine, desi suprasolicitarea ei a fost justificata, greseala a pornit din faptul ca si-a asumat intregul set de responsabilitati din casa, fara sa lase loc celorlalti sa participe in mod egal.

Atribuie roluri fiecarui membru din familie, pe masura capacitatilor fiecaruia. Roaga-ti partenerul sa curete si sa felieze legumele atunci cand pregatesti masa si invata-ti copiii sa indeplineasca sarcini diverse, in concordanta cu varsta. Gandeste-te cat de mult timp poti economisi daca micutii tai invata repede sa se imbrace dimineata, sa se spele pe dintisori si sa isi verifice ghiozdanelul fara ajutor.

Intre timp, tu poti pregati linistita micul dejun si te poti aranja inainte sa iesi pe usa, exact ca odinioara. Nu mai subestima abilitatea sotului si a copiilor de a face lucrurile bine: in timp, iti vei lua o povara imensa de pe umeri, iar ei se vor obisnui cu acest mod de viata sanatos si echitabil.

Organizeaza-te

Foloseste o agenda sau un calendar pentru a nota evenimentele viitoare, nu te baza doar pe memorie. De multe ori, crizele de timp si lipsa de organizare sunt sursele dramelor tale periodice, nu preocuparile in sine.

Planifica-ti meniul pe o perioada de 7 zile, astfel poti merge o singura data la cumparaturi pentru toate ingredientele de care ai nevoie. Gateste mai mult sambata dimineata, congeleaza o parte din preparate pentru a putea fi consumate la mijlocul saptamanii si grupeaza necesitatile, asa incat sa le poti bifa pe toate dintr-un singur demers. Vei economisi mult timp si energie in acest mod, evitand epuizarea nimicurilor care se aduna ulterior si devin aproape imposibil de rezolvat cumulate.

Programeaza curatenia

Nu astepta ca locuinta familiei tale sa fie cuprinsa de o dezordine totala. Este nefiresc sa cureti mereu haosul lasat de ceilalti in urma! Invata-ti partenerul si copiii sa remedieze imediat deranjul facut, cata vreme ei sunt responsabili pentru el. Programeaza doua momente zilnice pentru ordine, cu o ora inainte de culcare si dimineata, dupa imbracare si servirea mesei.

In acest mod, contributia tuturor va permite ca toate camerele sa fie gata de musafiri pe tot parcursul zilei.

Ignora lucrurile care nu conteaza

Obisnuiesti sa tii cont de fiecare detaliu minor, pana iti pierzi cumpatul cand lucrurile nu se intampla asa cum iti doresti? Inseamna ca vei avea zilnic accese de manie, deloc benefice atmosferei din familie si sanatatii tale.

Ignora aspectele care nu conteaza atat de mult, invata sa cedezi din cand in cand si renunta la strictete cand nu este atat de necesara. Lasa copiii sa se manifeste, chiar daca iti muta vazele din living in bucatarie si rastoarna cosul cu rufe murdare. Relaxeaza-te mai mult si lasa perfectiunea pentru zei: printre oameni, ea nu exista cu adevarat.

Transforma-ti casa intr-o oaza de relaxare

Crezi ca deplasarile la restaurantele fast-food sunt varianta optima de relaxare pentru tine si cei dragi? Mai degraba nu. Sursele de epuizare si irosire a banilor nu pot fi de bun augur. Incearca sa creezi un climat placut acasa, unde sa te bucuri de clipe de liniste privind un film bun, jucand Monopoly sau citind povesti cu cei mici.

Nu te mai concentra pe lucrurile materiale si invata-ti copiii sa se bucure de viata in compania celor dragi, facand lucruri distractive si constructive care nu costa nimic. De multe ori, cele mai frumoase daruri ale vietii sunt cele care nu au eticheta de pret.

Tu cum reusesti sa iti simplifici viata zilnic de cand ai devenit mamica? Imparte cu noi ponturile in sectiunea de comentarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre