5 mituri despre carii

/ / Modificat: 2013-04-26
5 mituri despre carii

Cariile dentare sunt unele dintre afectiunile in jurul carora apar tot mai multe zvonuri si informatii care nu sunt adevarate. Chiar daca reprezinta o problema majora si comuna de sanatate orala, in special la copii, este indicat sa fii informata corect, pentru a contribui eficient la prevenirea lor!

Cariile sunt mai frecvente la copii decat la adulti

Cariile sunt o problema dentara care afecteaza adultii, in aceeasi masura in care ii afecteaza si pe copii. Specialistii au descoperit ca, in ultimii ani, s-au inregistrat mai multe cazuri de carii dentare la adulti decat la copii. Constientizarea ingrijirii orale, apa fluorizata si sigilarea dentara folosite adesea in copilarie au contribuit din plin la scaderea numarului de carii la copii.

Caria dentara se vede cu ochiul liber

Multa lume are impresia ca doar atunci cand dintele se innegreste sau se sparge exista riscul de aparitie a cariilor dentare. Acesta este un mit. Nu intotdeauna cariile sunt vizibile cu ochiul liber. Uneori, afectiunea incepe sa se dezvolte din interiorul dintelui, iar singurul simptom este durerea, care apare cand caria este intr-un stadiu destul de avansat. Controalele medicale periodice la stomatolog ajuta la prevenirea acestui risc. Specialistii sunt singurii care pot depista cariile ascunse in interiorul dintilor, pentru a le trata in faze incipiente.

Plombele vor sfarsi cu inlcuirea dintelui cariat

Orice carie dentara se trateaza la stomatolog prin plombare. Acest lucru inseamna ca medicul curata caria si pune un compozit special in locul ei, care acopera gaura. Plombele au un termen de valabilitate definit. Au tendinta de a cadea sau de a se sparge. In plus, se pot eroda si pot dezvolta alte carii pe sub ele. Insa, acest lucru nu inseamna ca dintele plombat trebuie inlocuit, in timp. Daca sunt ingrijite corespunzator, iar vizitele la stomatolog se fac periodic, s-ar putea ca dintele sa reziste tuturor factorilor nocivi care il pot ataca si sa nu trebuiasca sa fie inlocuit niciodata.

Dulciurile sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor

Dulciurile par sa fie, conform opiniei multora, dusmanul cel mai de temut al sanatatii orale. In realitate, lucrurile nu sunt chiar asa. Orice aliment sau bautura consumata poate reprezenta un factor de risc pentru aparitia cariilor dentare, dar nu o cauza. Orezul, painea, chiar si fructele afecteaza smaltul dintilor si predispun dintisorii la carii.

De fapt, orice aliment consumat reprezinta un risc de carii. Principala cauza a aparitiei acestor probleme este acidul din alimente, care se depune pe smaltul dintilor si il deterioreaza. Insa, cu o igiena orala corecta si cu masurile de preventie adecvate (consultatii medicale frecvente, detartraj si fluorizare), cariile nu isi vor face aparitia, oricate dulciuri ai manca. In plus, specialistii avertizeaza ca nu conteaza cantitatea de dulciuri sau alimente pe care o consumi, ci perioada in care acizii din ele sau resturile alimentare stau pe dinti sau intre acestia. Din acest motiv, este recomandat periajul dentar dupa fiecare masa.

Dintii de lapte cariati nu afecteaza dantura permanenta a copiilor

Exista parinti care nu se ingrijoreaza atunci cand observa ca dintisorii de lapte ai copilului se cariaza. Nici macar nu iau masurile terapeutice necesare pentru tratarea cariilor. Merg pe ideea ca dintisorii oricum vor cadea la un moment dat si ca dantura permanenta este mai importanta decat cea de lapte. Insa, pierderea dintilor de lapte din cauza cariilor netratate este semnificativa si are un impact puternic asupra dezvoltarii danturii permanente. In situatia in care copilul isi pierde dintii de lapte prematur, exista riscul ca dintii permanenti sa iasa si sa creasca stramb. Efectul este purtarea aparatului dentar in copilarie, masura care ar putea fi prevenita cu o igiena orala corecta inca din primii ani de viata.

Mai cunosti si alte mituri sau neadevaruri legate de cariile dentare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii copii Cauze carii Prevenire carii

Articole recomandate

Citeste si despre