12 remedii naturiste pentru arsurile solare

/ / Modificat: 2017-07-04
12 remedii naturiste pentru arsurile solare

Arsurile solare sunt frecvente in sezonul estival si reprezinta un pericol care atenteaza la sanatatea pielii tale si a celorlalti membri ai familiei. Deshidrateaza pielea, provoaca inflamatii si deterioreaza stratul de suprafata al epidermei, dand nastere unor simptome neplacute.

Remediile naturiste contra arsurilor solare ajuta nu doar la ameliorarea simptomatologiei si disconfortului, dar au un rol esential in regenerarea celulara a epidermei si in redarea unui aspect stralucitor pielii. Iata cele mai eficiente dintre metodele naturale de tratare a arsurilor solare!

Aloe Vera are proprietati calmante si antiinflamatorii

Aloe Vera este planta cea mai utilizata pentru tratarea arsurilor solare la copii si nu numai. Extracte din ea se gasesc si in majoritatea produselor farmaceutice recomandate contra acestei afectiuni incomode.

Aloe Vera are proprietati antiinflamatorii si antioxidanti care ajuta la ameliorarea simptomelor si la reducerea disconfortului. In plus, are un efect racoritor, calmand piele inflamata sau iritata din pricina expunerii indelungate la soare. Nu s-a dovedit inca faptul ca ar reusi sa contribuie la o vindecare mai rapida.

Otetul trateaza eficient arsurile solare 

Otetul, in special cel de mere, este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru tratarea arsurilor de la soare. Are proprietati antiseptice si racoreste pielea incinsa de la soare.

Otetul nu se adauga direct pe zona afectata. Pentru ameliorarea simptomatologiei, trebuie doar sa adaugi doua cani de otet de mere in cada umpluta cu apa calduta si sa stai in ea 10-15 minute.

Mierea are un efect antibiotic si grabeste vindecarea pielii 

Mierea este unul dintre tratamentele naturale impotriva arsurilor solare folosite inca din antichitate. Unii specialisti sustin ca aplicarea mierii pe zonele arse ale pielii ar avea efecte mai benefice decat cremele cu antibiotice. Reduce riscul de infectie, grabeste vindecarea si indeparteaza rapid durerile.

Gheata si dusuri reci

Atunci cand razele soarelui s-au "lipit" parca de pielea ta sau a prichindelului si au "topit-o" de caldura, este timpul sa treci la procesul de racorire si sa readuci temperatura corpului la valori normale.

Atat compresele cu gheata, cat si dusurile reci, ajuta la reducerea senzatiei de usturime si durere cauzate de arsurile ceva mai severe si indeparteaza rapid caldura excesiva, reechilibrand temperatura corporala.

Lapte rece, ideal pentru tratarea arsurilor solare la copii

Compresele cu lapte rece pot face minuni pentru zonele de piele afectate de razele nemiloase ale soarelui. Pe cat de racoritor este laptele atunci cand il bei rece, pe atat de mare e confortul pe care il resimti atunci cand iti aplici comprese cu el, pe pielea incinsa de la soare. Laptele creeaza un film proteic la suprafata pielii, care reduce disconfortul, dar si caldura acumulata la nivelul epidermei.

Ulei de coriandru - reduce inflamatia

Daca micutul tau a fost ars de soare sau vreunul dintre membrii familiei s-a pricopsit cu o arsura de toata frumusetea, fa o vizita la cel mai apropiat magazin naturist si cumpara o sticluta de ulei esential de coriandru.

Aplicarea uleiului pe partile arse de piele ajuta la reducerea rosetii si a inflamatiei, sporind confortul.

Rosiile previn arsurile solare

Rosiile sunt niste fructe-minune pentru sanatatea ta si ofera mari avantaje medicinei naturiste, care descopera continuu proprietati si beneficii ale acesteia. Una dintre proprietatile pozitive ale rosiei asupra organismului se refera la prevenirea arsurilor solare. Se pare ca aplicarea unei paste formata din pulpa de rosie pisata, inainte de expunerea la soare, previne arsurile.

Nu s-a dovedit inca, dar se considera ca licopenul continut in aceste fructe contribuie si la vindecarea arsurilor solare, nu doar la profilaxia lor.

Faina de ovaz poate avea efect antiinflamator

Faina de ovaz este extrem de benefica in tratarea arsurilor solare si este laudata nu doar pentru continutul bogat de fibre si alte substante nutritive esentiale. Se pare ca are proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea durerilor si simptomelor inconfortabile ale arsurilor.

Faina de ovaz (doua cani) se pune in cada plina cu apa calduta si se sta in ea aproximativ 10-15 minute, pentru a permite substantelor antiinflamatoare sa actioneze.

Bicarbonatul de sodiu calmeaza pielea

Chiar daca suna ciudat, bicarbonatul de sodiu are meritul de a crea un mediu alcalizat propice pentru calmarea inflamatiilor si reducerea durerilor provocate de arsuri.

Modul de intrebuintare a bicarbonatului de sodiu pentru tratarea arsurilor solare este foarte simplu: amesteca praful cu putina apa, pana cand se formeaza o pasta subtire. Aplica apoi pasta, cu ajutorul unei comprese sterile sau a unui disc demachiant, pe zona afectata de razele nocive ale soarelui. Lasa sa actioneze cateva minute, dupa care clateste pielea cu apa.

Uleiul de masline, eternul elixir al frumusetii

Si uleiul de masline are efecte benefice in tratarea arsurilor solare, atunci cand este combinat cu otetul si aplicat direct pe zona afectata. Amesteca doua lingurite de ulei de masline cu doua lingurite de otet si maseaza bine pielea arsa. Lasa sa actioneze aproximativ 40-60 de minute si apoi clateste usor.

Castravetele calmeaza pielea si ofera o senzatie de racorire

Si castravetele are proprietati utile in reducerea simptomatologiei provocate de arsurile solare, absorbind caldura excesiva din piele si calmand durerile. Poti aplica bucati de castravete direct pe piele sau il poti rade si amesteca cu lapte, apoi poti aplica compozitia astfel formata pe arsuri. Lasi sa actioneze in jur de 30 de minute si apoi clatesti usor.

Spuma de ras

Atunci cand esti in vacanta si nu reusesti sa gasesti o modalitate prin care sa tratezi arsurile in mod natural, poti merge la cel mai apropiat supermarket si sa cumperi o spuma de ras! Da, oricat de ciudat ar suna, se pare ca banala spuma de ras ar fi extrem de utila in diminuarea simptomelor neplacute ale arsurilor solare.

Chiar daca nu este o metoda naturala, face parte dintre remediile alternative la indemana si eficiente. Cele mai recomandate produse in acest sens sunt cele care contin menta, deoarece au efect de racorire asupra pielii afectate de soare. Bineinteles, nu vei aplica spuma de ras pe pielea delicata a copilului, ci o poti folosi strict pentru a trata arsurile superficiale aparute pe corpul tau!

Nu uita! Medicii sustin ca cel mai bun tratament al arsurilor solare ramane preventia. Nu ramane cu cel mic pe plaja intre orele 11:00 si 17:00, nici macar daca stati sub umbrela, intrucat razele puternice patrund prin materialul sau.

Ia-ti toate metodele de prevenire - de la imbracaminte, palariuta pentru bebe, pana la lotiuni de protectie solara cu FPS ridicat - inainte de a iesi din casa, astfel incat sa nu fii nevoita sa treci prin manifestarile neplacute ale arsurilor de la soare si pielea sa suporte consecintele deteriorarii celulelor pielii. 

Care crezi ca este cel mai bun remediu naturist pentru tratarea arsurilor solare? Mai stii si altele? Impartaseste-ne sfaturile si trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsuri solare copii Protectie solara copii

Articole recomandate

Citeste si despre