10 plante care purifica aerul din casa ta

/ / Modificat: 2013-11-13
10 plante care purifica aerul din casa ta

Plantele de apartament si aerul curat au mai multe lucruri in comun decat iti poti imagina. Purificarea aerului din casa este o preocupare a tot mai multor familii moderne si una dintre cele mai importante masuri pentru protejarea sanatatii copiilor de efectele negative ale poluantilor si toxinelor. In timp ce aparatele de purificat aerul pot fi ceva mai practice si usor de folosit in filtrarea plouantilor si imbunatatirea calitatii aerului respirat, exista plante de apartament care au acelasi rol si vin la pachet si cu alte beneficii, de care aparatele nu sunt "capabile"!

Descopera care sunt plantele de apartament care contribuie la improspatarea sau curatarea aerului si de ce merita sa le alegi in detrimentul aparatelor!

Inca de la primele ore de biologie din scoala, invatam ca este sanatos sa traiesti in preajma plantelor si in zone cu multa verdeata, deoarece beneficiezi de oxigen, vital pentru respiratie. Cu alte cuvinte, am aflat la ora de biologie ca, prin procesul de fotosinteza, plantele verzi "inspira" dioxidul de carbon din jurul nostru, care in cantitati mari este daunator sanatatii, si "expira" cantitati generoase de oxigen, care purifica aerul si il improspateaza.

Plantele de apartament reprezinta o metoda naturala si sanatoasa de a curata impuritatile din aerul din casa si de a-l improspata. Spre deosebire de aparatele care purifica aerul, plantele pot fi folosite si ca elemente decorative si au beneficii unice, ajutand la scurtarea perioadei de convalescenta in caz de boala si chiar la protejarea de undele electromagnetice emise de aparatura electronica si electrocasnica.

Ficusul

ficus

Ficusul este una dintre cele mai populare si indragite plante de apartament. In caz ca nu stiai, ficusul are un rol ceva mai important decat acela de a fi o simpla planta decorativa in casa ta.

Reuseste cu brio sa imbunatateasca calitatea aerului din casa. Frunzele acestuia absorb cateva substante toxice periculoase care se regasesc in aerul din locuinte - benzenul, tricloretilena si formaldehida.

Dracaena

dracaena

Dracaena este o alta planta frecvent intalnita in apartamente si locuinte. Chiar daca cel mai adesea este cumparata pe criteriu estetic, fiind una dintre cele mai apreciate plante decorative, este timpul sa afli ca, odata cu ea, ai "achizitionat" si cateva beneficii importante pentru sanatatea familiei tale.

Este foarte utila in purificarea aerului, in special atunci cand renovezi casa si folosesti vopsea industriala, adezive, diluanti si alte produse industriale pentru zugravirea casei, pline de substante chimice sau toxine periculoase. Are rolul de a absorbi, in proportie de aproape 90%, substantele volatile si benzenul, atat de nocive pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Cactusul

cactus

Nu are un loc fruntas in topul celor mai frumoase sau estetice plante de apartament, insa cu siguranta subclaseaza multe plante atunci cand vine vorba de proprietatile lui de purificare a aerului. Filtreaza eficient aerul, prin absorbtia de noxe si toxine si degajarea de oxigen, esential pentru respirarea unui aer curat.

Filodendronul

Filodendron

Filodendronul este una dintre plantele ornamentale de interior pe care trebuie sa o ai in casa ta. Pe langa faptul ca absoarbe substantele toxice din aer, ajuta si la mentinerea umiditatii constante in camera in care se afla. Este extrem de utila in casele in care aerul este uscat.

Feriga

feriga

Feriga este o planta ornamentala de interior foarte frumoasa, dar si "sanatoasa", care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa.

Este considerata un "plaman verde" care imprastie nu doar culoare, ci si sanatate in jur. Purifica aerul, dar contribuie si la sporirea umiditatii in casele in care aerul este uscat, prin procesul de transpiratie.

Iedera

iedera

Iedera este o alta planta ornamentala de apartament care contribuie la improspatarea si curatarea aerului de toxine. Absoarbe nu doar substante precum benzenul, tricloretilena, toluenul sau formaldehida, dar si-a dovedit eficienta si in combaterea poluarii electromagnetice, prin absorbtia undelor provocate de aparatura electronica si electrocasnica din casa.

Azaleea

azalee

Azaleea este o alta planta interesanta, care are proprietatea de a purifica aerul. Este renumita pentru faptul ca absoarbe amoniacul, care este degajat in aer din detergenti si produse de curatare si care poate afecta sanatatea familiei. Elimina si formaldehida si xylena, alte substante toxice frecvent raspandite in aerul din incaperi.

Voalul miresei

voalul-miresei

Voalul miresei este ca un burete pentru fumul de tigara, reusind performanta de a absorbi in jur de 95% din acesta in mai putin de 24 de ore.

Daca esti fumatoare sau stai intr-o casa in care se fumeaza, apeleaza la propriatatile acestei plante pentru a-l proteja pe micutul tau, dar si pe alti membri ai familiei, de efectele nocive ale fumului de tigara.

Crinul pacii

crinul-pacii

Crinul pacii este una dintre cele mai frumoase plante ornamentale de interior si este ideala pentru casele in care se fumeaza.

Are proprietatea de a absorbi foarte repede fumul de tigara, dar si alte noxe raspandite in aer si de a elibera oxigenul, atat de necesar pentru o respiratie sanatoasa.

Crizantema

crizantema

Crizantema este o planta decorativa extrem de eficienta in curatarea aerului de noxele degajate de vopsele sau produse diverse de curatare.

Este recomandat sa tii tot timpul crizanteme in ghiveci in camera in care stai, dar acelasi efect il au si daca sunt tinute in vaza. Insa florile din vaza nu rezista la fel de mult, iar efectul de purificare a aerului este temporar. Este recomandat sa o tii in ghiveci, pentru a beneficia mereu de aer curat in locuinta ta.

Plantele de apartament sunt vitale in orice casa, mai ales in cele in care sunt si copii. Reprezinta o favoare adusa sanatatii acestora, avand in vedere ca traim intr-o societate in care poluarea a devenit un fenomen greu de combatut. Orice masura, cat de mica, este utila in efortul de a lupta cu noxele si de a ne proteja sanatatea. Plantele de apartament nu doar ca iti infrumuseteaza locuinta, dar te ajuta sa te recuperezi dupa boala si sa ai un organism sanatos.

Tu ai plante de apartament? Stiai cat sunt de eficiente in purificarea aerului? Mai cunosti si alte plante care au acest efect benefic pentru sanatate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plante beneficii sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre