Noua dieta Dukan (Scara Nutritionala)

/ / Modificat: 2014-11-06
Noua dieta Dukan  (Scara Nutritionala)

Noua dieta Dukan este o alternativa la varianta veche a regimului de slabit conceput de medicul Pierre Dukan. Nutritionistul a luat in considerare carentele, criticile si problemele pe care le-au intampinat cei care au tinut prima varianta a dietei si a conceput un noua versiune a regimului, concentrata pe introducerea succesiva a alimentelor in meniu, sub forma unei scari nutritionale.

Noua dieta Dukan te ajuta sa scapi de 15 kilograme

Prima varianta a dietei Dukan se baza pe consumul crescut de proteine de origine animala, era impartita in patru etape consecutive (Atac, Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva) si promitea pierderea a 10 kilograme in doua saptamani.

Varianta noua a dietei nu mai pune accentul pe carne si proteine de origine animala, ci si pe consumul de produse vegetala. Pastreaza fazele, dar propune o SCARA NUTRITIONALA de 7 trepte asociate cu 7 zile.

Medicul raspunde si criticilor persoanelor care blamau prima varianta a dietei si pe motivul ca este destul de costisitoare: "Proteinele vegetale sunt mai ieftine si ecologice", ceea ce inseamna ca dieta este mult mai sanatoasa. In plus, noul regim este si mai permisiv, ingloband in meniu chiar si produse fainoase sau branzeturi.

In aceasta noua versiune, scaderea in greutate are loc intr-un ritm propriu si permite slabirea a maximum 15 kilograme. Medicul estimeaza o slabire de 700-800 g pe zi, daca regimul este tinut corespunzator. Dukan sustine ca noua dieta se adreseaza doar persoanelor care au rabdarea necesara de a slabi in ritm propriu si care nu au contraindicatii sau recomandari speciale din partea medicilor sau interdictii la consumul unor alimente propuse in acest regim.

SCARA NUTRITIONALA si planul noului regim Dukan

Asa cum mentionam mai sus, medicul Dukan introduce in scena o Scara Nutritionala impartita in 7 trepte, aferente celor 7 zile ale saptamanii. In fiecare zi/treapta se introduce cate un aliment nou.

Potrivit specialistului, acest plan impartit pe trepte alimentare permite o slabire treptata, dar constanta si ajuta la dezvoltarea unui stil de viata sanatos. Saptamana incepe cu un meniu bazat exclusiv pe proteine (faza de atac) si se termina cu un meniu satios si consistent care cuprinde alimente din toate categoriile nutritionale, astfel:

Luni (faza de atac, bazata pe proteine pure): cantitati nelimitate de carne, lactate, proteine vegetale + 1.5 lingura de tarate de ovaz + 2 l apa

Marti - meniul de Luni + legume  

Miercuri - meniul de Marti + 150 g fructe proaspete

Joi - meniul de Miercuri + 2 felii de paine integrala

Vineri - meniul de Joi + o portie de branzeturi  

Sambata - meniul de Vineri + 200 g produse cu amidon (fasole, porumb, linte, cartofi)  

Duminica - meniul de Sambata + un preparat la alegere, dupa preferinta

Sportul, esential in noua dieta Dukan

Regimul alimentar trebuie completat de sport pentru obtinerea rezultatelor scontate. La fel ca si in cazul alimentelor, exista o scara in trepte si pentru timpul alocat activitatii fizice zilnice.

In prima zi (Luni) se recomanda 20 de minute de sport.

Timpul alocat sportului creste in fiecare zi, astfel:

Marti: + 12 min

Miercuri: + 14 min

Joi: + 16 min

Vineri: + 18 min

Sambata: + 20 min

Duminica: + 20 min

Faza de stabilizare in noua dieta Dukan

Faza de stabilizare dureaza cate 10 zile pentru fiecare kilogram dat jos, iar pentru aceasta perioada, medicul recomanda regimul alimentar de sambata, format din proteine, legume, fructe, branzeturi, paine si alimente cu amidon.

Totusi, se recomanda ca in fiecare saptamana de stabilizare sa se aloce o zi in care sa se consume meniul din prima zi de dieta, bazat exclusiv pe proteine. Sportul continua si in faza de stabilizare, in sedinte de cate 20 de minute zilnic.  

Tu ai tinut vreodata dieta Dukan? Ai incercat noul regim conceput de medicul Dukan? Daca da, cum ti s-a parut si cat ai slabit? Daca nu, crezi ca exista o dieta mai buna de slabit? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta dukan

Articole recomandate

Citeste si despre