Dieta vegetariana

/ / Modificat: 2011-07-20
Dieta vegetariana

dieta_vegetarianaDieta vegetariana este un regim alimentar care se bazeaza in mare pe consumul de legume, fructe si alte plante si presupune excluderea carnii. Insa pentru a asigura o nutritie adecvata si echilibrata trebuie sa asiguri organismului toate elementele nutritive de care are nevoie.

Uneori, este nevoie de suplimente alimentare pentru a compensa anumite lipsuri. Insa daca faci alegeri alimentare corecte, poti asigura organismului tot ce are nevoie si in absenta produselor din carne.

Ce tipuri de vegetarianism exista?

In timp ce toti vegetarienii au ca alimente de baza plantele, se disting totusi mai multe tipuri de vegetarianism in functie de ce prefera sa mai adauge in meniu.

  • vegetarianism (vegan) - consuma produse exlusiv pe baza de plante, nu mananca nici macar peste sau alte produse de origine animaliera;
  • ovo-lacto-vegetarianism - cei care consuma alimente pe baza de plante, dar adauga si produse pe baza de oua si lapte;
  • lacto-vegetarianism - care consuma pe langa plante, si lactate.


Mai exista si diete semi-vegetariene, care se bazeaza pe consumul de produse din plante, dar care adauga in meniu - rareori si in cantitati mici - produse din carne.

 

art_cerealeCare sunt alimentele de baza in dieta vegetariana?

O dieta vegetariana poate fi hranitoare, satioasa si satisfacatoare si in absenta vreunei urme de carne. Secretul consta in combinarea alimentelor din cat mai multe categorii de plante, legume si fructe:

  • vegetale leguminoase (fasole, mazare, linte, soia);
  • legume proaspete (ardei, broccoli, spanac, rosii, castraveti etc.);
  • alune si seminte (nuci, alune, migdale, seminte de floarea soarelui, dovleac etc.);
  • lactate (branza, iaurt, lapte etc. - aport de calciu, vitamina B12, riboflavina etc.);
  • oua (suplinirea proteinelor din carne cu cele mai bune si de calitate proteine).

art_carbohidrati_cereale_dietaCum asigura vegetarisnimul elementele nutritive esentiale din orice dieta?

Vegetarianismul este atacat de multe ori pe baza faptului ca are carente nutritive esentiale, de care corpul are nevoie pentru a functiona normal. Se pare ca dieta poate asigura toate cele 3 componente esentiale ale oricarei diete obisnuite, astfel:

  • proteine - trebuie sa consumi 8 tipuri de aminoacizi (care intra in componenta unei proteine); majoritatea surselor vegetale nu ii asigura pe toti, de aceea sunt considerate proteine incomplete; ele trebuie consumate din mai multe surse - vegetale leguminoase, seminte, alune, cereale, produse din soia;
  • grasimi - se gasesc in orice ulei vegetal, sosuri, alune, seminte, lactate si in mancarurile gatite.


Secretul unei diete vegetariene sta intr-o alimentatie compusa din produse cat mai variate. Alegerea si combinarea alimentelor asigura necesarul de elemente nutritive de care organismul are nevoie pentru a functiona si pentru a evita carentele.

Cu cat dieta este mai restrictiva si se bazeaza pe cateva alimente de baza, cu atat privezi organismul de minerale si vitamine importante. In functie de starea de sanatate, varsta si alti factori care te individualizeaza este posibul sa ai nevoie de suplimentarea anumitor elemente nutritive (proteine, calciu, fier, acizi grasi Omega 3, vitamina B12 etc.). De aceea, este important sa faci analize de sange inainte de a incepe dieta si sa le refaci in timpul acesteia pentru a constata ce anume lipseste organismului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta vegetariana Diete Alimentatie mamici Proteine Alimentatie sanatoasa Reguli alimentatie sanatoasa Diete de slabit Slabit femei Frumusete mamici

Articole recomandate

Citeste si despre