Dieta bogata in proteine

/ / Modificat: 2012-08-03
Dieta bogata in proteine

Dieta bogata in proteine este unul dintre cele mai populare regimuri de slabit, bazat pe ideea ca alimentele care au un continut crescut de proteine sunt mai satioase si tin mai mult de foame decat alte tipuri de produse. Prin urmare, vei fi tentata sa mananci mult mai putin decat inainte, ceea ce inseamna un aport caloric zilnic mai mic si, deci, mai putine kilograme.

Foto: weightlosspills99.com

Cum functioneaza dieta bogata in proteine?

Pe langa faptul ca este compusa din alimente care contribuie la instalarea rapida a senzatiei de satietate, dieta contribuie si la modificarea metabolismului. Atunci cand organismul nu mai primeste carbohidrati din alte surse alimentare, incepe sa arda grasimi proprii pentru a avea energie, fenomen numit ketoza.

Ketoza este avantajoasa in slabit, deoarece reduce depozitele de grasime, dar se poate dovedi si periculoasa, cauzand dureri de cap, iritabilitate, greata, palpitatii sau probleme renale.

Care este cantitatea zilnica recomandata de proteine in dieta?

Specificatiile nutritionistilor in ceea ce priveste cantitatea obisnuita zilnica recomandata de proteine sunt de 56 de g pentru barbati si 46 g pentru femei.

Pentru a reusi sa slabesti cu aceasta dieta, este nevoie de cresterea aportului zilnic la 120 g de proteine. Este important sa cresti cantitatea treptat, pentru a permite organismului sa se obisnuiasca cu acesti nutrienti. Medicii nu sfatuiesc persoanele care au probleme cu rinichii sa urmeze aceasta dieta.

Care sunt alimentele bogate in proteine recomandate in dieta?

Nu toate alimentele care contin proteine sunt eficiente in acest tip de regim. Unele produse sunt create pe baza de proteine, dar sunt bogate si in grasimi, zaharuri si alte componente calorice, care ti-ar putea pune in pericol dieta de slabit.

Iata care sunt cele mai recomandate surse alimentare de proteine:

  • peste;
  • carne de pasare;
  • oua;
  • lapte;
  • iaurt fara grasimi;
  • lapte de soia;
  • branza tofu;
  • branza cottage;
  • fasole;
  • cereale integrale;
  • batoane cu cereale;
  • fructe si legume proaspete.

Majoritatea specialistilor a ajuns la concluzia ca dieta bogata in proteine nu este un regim care trebuie tinut pe termen lung, din motive de sanatate. Nici rezultatele lui nu sunt durabile. Din pacate, dieta cu proteine este eficienta daca vrei sa slabesti rapid, pe termen scurt, fara a avea garantia ca vei ramane la greutatea obtinuta dupa terminarea dietei. Se pare ca nu este lipsita de efectul yo-yo, care se caracterizeaza prin reacumularea rapida a kilogramelor pierdute, la scurt timp dupa finalizarea dietei.

Dieta bogata in proteine prezinta si riscuri pentru sanatate. Daca tii regimul pe o perioada foarte lunga de timp, risti sa suferi de probleme renale si de o deficienta de calciu, care te poate predispune la osteoporoza. Si colesterolul poate fi afectat de consumul excesiv de proteine, iar unii medici sustin ca te poate predispune si la boli de inima.

Ai tinut vreodata dieta bogata in proteina? Te tenteaza, in ciuda avertismentelor medicale? Cum ai reusit sa slabesti? Spune-ne trucurile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete slabit Alimente proteine Slabit femei

Articole recomandate

Citeste si despre