Dieta Hay

/ / Modificat: 2013-08-07
Dieta Hay

Dieta Hay este un plan alimentar disociat dezvoltat in anul 1920 de medicul William Howard Hay. Se bazeaza pe separarea alimentelor in trei categorii - alcaline, acide si neutre - si pe o schema speciala pe baza careia trebuie combinate acestea in meniul zilnic, pentru a te ajuta sa slabesti.

Descopera regulile si particularitatile programului nutritional Hay!  

Ce presupune dieta Hay?

Hay a pornit de la ideea ca organismul uman digera in mod diferit substantele nutritive si ca modul in care le combini in alimentatia zilnica te ajuta sa slabesti sau, dimpotriva, sa te ingrasi.

De exemplu, proteinele si carbohidratii nu se combina niciodata in cadrul aceleasi mese, intrucat se digera greu si incetinesc activitatea metabolismului de a arde grasimi si calorii si de a le transforma in energie.

Pornind de la aceste premise, primul pas pe care Hay l-a facut in elaborarea dietei a fost sa imparta alimentele in 3 categorii mari:

  • alcaline (bogate in carbohidrati - orez, paste fainoase, produse de panificatie, cartofi etc.);
  • acide (bogate in proteine - oua, carne, branza, iaurt, soia etc.);
  • neutre (legume, seminte, ulei de masline, oleaginoase, mirodenii etc.).

    Potrivit medicului, legumele, salatele si fructele stau la baza dietei si se pot consuma in orice cantitati. Se recomanda evitarea consumului de alimente grase, rafinate sau bogate in zahar si aditivi alimentari nocivi pentru sanatate.  

    Reguli privind combinarea alimentelor in dieta Hay

    Principala regula in dieta Hay este ca niciodata alimentele alcaline nu se combina cu cele acide. Este principala descoperire a medicului si regula care contribuie cel mai mult la procesul de slabit si remodelare corporala.

    In rest, poti combina alimentele acide cu neutre, sau cele neutre cu alcaline, fara probleme. De exemplu, nu mai poti consuma cartofii impreuna cu ouale sau carnea, cum poate obisnuiai pana acum, insa ii poti inlocui oricand cu o garnitura de legume. Cartofii pot fi consumati alaturi de salate sau in combinatie cu legume din categoria celor neutre.

    O alta regula importanta in cadrul regimului este legata de pauza dintre mese. Este recomandat sa faci o pauza de cel putin 4 ore intre doua mese, pentru a permite organismului sa digere alimentele corespunzator. Pornind de la aceste reguli si de la listele cu alimentele apartinand fiecarei categorii, iti poti concepe tot soiul de meniuri savuroase si delicioase, fara a simti vreo clipa ca esti la dieta.

    Faptul ca nu trebuie sa tii cont decat de felul in care combini alimentele face ca planul nutritional Hay sa poata fi tinut de oricine. Nu creeaza foarte multe frustrari si, in niciun caz, infometare. Este un plan alimentar echilibrat care poate fi tinut pe termen lung, ba chiar adoptat ca stil de viata, intrucat pune accentul pe reguli alimentare extrem de sanatoase pentru sistemul digestiv si, in general pentru organism.  

    Ai tinut vreodata dieta Hay? Te tenteaza ideea de regim disociat? Spune-ne parerile tale in sectiuena de comentarii de mai jos!

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Dieta disociata Diete slabit Slabit sanatos

    Articole recomandate

    Citeste si despre