Familia, casatorie vs. convietuire?

/ / Modificat: 2006-01-24
Familia, casatorie vs. convietuire?
Intrebare:

- Am 29 de ani si sunt insarcinata in luna a patra. Problema in prima faza este a mea, insa la nasterea copilului il va privi si pe el. Mai exact sunt cu cineva de 4 ani de zile, insa relatia nu s-a materializat printr-o casnicie. Si s-a intamplat sa raman insarcinata, lucru pe care ni l-am dorit amandoi. Insa, in ultima perioada, poate din cauza faptului ca sarcina a devenit vizibila si toata lumea ma intreaba daca m-am maritat, aceasta problema a inceput sa ma preocupe si tot aman aceasta discutie cu prietenul meu pe considerent ca el ar trebuie sa inceapa aceasta discutie. Acest lucru nu il va afecta si pe copil? Cum ma sfatuiti sa procedez?

Raspuns:




 

- Sa inteleg ca problema a aparut cand ceilalti au inceput sa te intrebe daca te-ai maritat? Dar pana atunci te-ai gandit oare la acest lucru? Sau mai precis v-ati gandit?.. caci e vorba de voi doi cand v-ati dorit copilul si ati hotarat sa-l aveti...Poate e vorba si despre familiile voastre, despre cum percep apropiatii situatia voastra.

- Poate casatoria ca act nu v-a preocupat si de aceea nu ati discutat despre ea...Sau? Pare totusi un subiect dificil de abordat intre voi din moment ce iti este greu sa-l deschizi tu. Cum crezi ca ar reactiona partenerul tau daca ai vorbi tu prima?

- Dar mai intai de asta, poate ar fi cazul sa te intrebi cum ti-ai dori sa fie (sa vina el cu propunerea de a va casatori inainte de nasterea copilului, sa stabiliti de comun acord acest lucru. ..)

- Tu spui "dar relatia nu s-a materializat printr-o casnicie". Cum simti acest lucru? Ca pe o lipsa sau o neimplinire, ca pe ceva fara importanta la momentul acela?

- Banuiesc ca locuiti impreuna si veti sta toti 3 dupa nasterea micutului. Cum te gandesti ca l-ar afecta pe copil faptul ca voi nu sunteti casatoriti? Daca partenerul tau il va recunoastea la nastere ca fiind al lui, atunci copilul va purta numele lui de familie. Ati putea sa va casatoriti inainte de nasterea lui sau dupa sau deloc. Copilul nu va fi afectat daca va avea mama si tata langa el care il vor iubi si ingriji. Dar se pare ca pe tine te afecteaza si acest lucru nu e de neglijat!

- Poate te temi de un eventual refuz al partenerului tau daca ii propui sa va casatoriti inainte de nasterea copilului...Dar crezi ca ar fi de datoria lui sa se ocupe de acest lucru...

- Incearca sa privesti inauntrul tau si sa gasesti acolo dorintele tale, trairile tale, planurile tale de viitor. Daca ai o relatie deschisa cu partenerul tau, poti vorbi cu el despre ce simti, despre ce crezi, incearca sa-i spui despre toate acestea atunci cand poti.

Anca Munteanu,

psiholog

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Str. Cpt. Pavel Zaganescu, nr. 5, sc. 1, et. 2, sec. 6, Bucuresti (zona Regie)

Telefon:

021 316 26 94 (13-21); 021 316 26 82 ( 9-13)

0722 453 609 / 0742 043 388

Mail: centrupsihologie@gmail.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre