Cum indepartezi petele specifice verii, de pe haine

/ / Modificat: 2017-08-16
Cum indepartezi petele specifice verii, de pe haine

Vara, hainele se pateaza parca mai mult ca oricand din cauza transpiratiei, dar si in urma unui gratar in aer liber sau din cauza ca ai varsat pe tine una dintre bauturile cu care te racoreai pe canicula. Ca sa nu mai vorbim de petele de pe hainele prichindelului tau, care abia asteapta sa alerge prin iarba si sa se joace in nisip cu ceilalti copii de varsta lui.

Iata cum sa indepartezi eficient cele mai frecvente pete de vara de pe haine: 

Cum scoti petele de iarba de pe haine

Printre cele mai intalnite pete cu care iti poti murdari hainele pe timpul verii sunt cele de iarba. Te poti alege cu o astfel de pata fie cand trebaluiesti prin gradina, cand tunzi gazonul, daca esti la picnic sau la un gratar in aer liber. Si in drumetiile de la munte iti poti face hainele verzi, este de ajuns numai sa cazi o data!

Ca sa le scoti, aplica mai intai detergent de vase pe zona patata si lasa-l sa actioneze pentru aproximativ un sfert de ora. Cu cat aplici mai repede detergentul, cu atat este mai bine, pentru ca petele de iarba sunt unele dintre cel mai greu de indepartat. Dupa ce trec cele 15 minute, pune haina patata la spalat. Daca nu ai la indemana o masina de spalat, o poti spala si cu mana. In cazul hainelor albe poti folosi si inalbitor de rufe.

Petele de fond de ten

Este de ajuns o clipa de neatentie si iti poti pata bluza preferata cu fond de ten. Pudra de talc este de ajutor in cazul hainelor confectionate din materiale naturale, precum matasea sau bumbacul, in timp ce detergentul de vase este eficient in cazul celorlalte tipuri de materiale.

Pentru a scoate petele de fond de ten cu ajutorul pudrei de talc, nu trebuie decat sa pui un strat gros de pudra pe zona patata, dupa care sa o acoperi cu o coala de hartie alba, mai groasa, apoi sa dai cu fierul de calcat.

In cazul in care utilizezi detergentul de vase, inmoaie cu apa calda zona patata, apoi pune detergentul si freaca bine, pana cand iese pata. In ambele cazuri, dupa ce ai scos petele trebuie sa pui hainele la spalat asa cum o faci in mod obisnuit.

Cum scoti petele de noroi

Copiilor le place sa se joace in aer liber, de aceea nu e de mirare ca dupa o ploaie hainelor lor pot deveni negre din cauza noroiului. O astfel de pata este destul de dificil de indepartat, asa ca este nevoie de multa atentie din partea ta. Mai intai trebuie sa pui hainele patate in apa rece, niciodata in apa calda, pentru ca apa calda ajuta la o mai buna fixare a noroiului in tesatura de la haine.

Daca pata este mai veche, ma intai curata noroiul uscat cu o perie, apoi pune haina in apa rece impreuna cu detergent lichid pentru rufe si agita foarte bine. Tesatura patata cu noroi trebuie sa stea in apa rece cel putin 30 de minute, dupa care trebuie sa speli hainele cu apa calduta si cu detergent obisnuit.

Cum scoti petele de mustar de pe haine

Vara, cand perioada gratarelor este in toi, este foarte usor sa iti patezi hainele cu mustar. Asemenea pete sunt destul de usor de indepartat, nu trebuie decat sa pui hainele la inmuiat in apa calduta si sa clatesti pata cu detergent lichid pentru rufe. Apoi pui hainele la spalat la programul cu care speli in mod obisnuit.

Petele de sos

Sosurile de rosii pot fi un adevarat inamic al hainelor, pentru ca ele sunt destul de dificil de indepartat. Ai nevoie de otet din vin, pe care sa il aplici in zona patata, dupa care sa freci bine. Daca nu ai la indemana otet din vin poti sa folosesti si detergent pentru curatarea vaselor, pentru ca are o putere mare de curatare, detergent pe care il aplici direct pe pata, apoi dai cu apa calduta si freci foarte bine. Dupa ce ai scos pata, pune haina la spalat.

Petele de transpiratie

Foarte neplacute sunt petele de transpiratie, care se vad mai ales in cazul hainelor deschise la culoare. Le poti indeparta eficient folosind o solutie obtinuta din doua linguri de bicarbonat de sodiu, pe care il amesteci cu apa, pana cand obtii o pasta. Iei pasta obtinuta si o aplici in locurile in care haina a fost patata din cauza transpiratiei, dupa care iei o periuta de dinti si freci bine locul. Lasi apoi solutia de bicarbonat sa mai actioneze pe pata aproximativ o ora, dupa care speli haina.

Tot pentru indepartarea petelor cauzate de transpiratie poti sa mai folosesti si banala aspirina. Pisezi foarte bine o pastila de aspirina, pe care apoi o pui intr-o ceasca cu apa calda si amesteci bine. Iei solutia si o pui pe zonele patate, dupa care freci bine. La sfarsit nu mai trebuie decat sa speli obiectul vestimentar patat cu detergentul de rufe pe care il folosesti in mod obisnuit.

Petele de polen

Florile multicolore pe care le gasim pe pajisti, la deal sau la munte ori pe campiile intinse sau in gradini sunt atat de tentante incat nu ne putem abtine sa nu le mirosim. Insa apropierea de aceste flori poate sa lase pe hainele pe care le purtam pete de polen.

Daca observi ca ai polen pe hainele tale, nu te apuca sa il indepartezi cu mana sau cu ajutorul unui servetel, pentru ca nu vei face altceva decat sa "ajuti" polenul sa patrunda si mai adanc in tesatura, iar pata sa fie si mai greu de indepartat. Indicat este sa dai jos obiectul vestimentar plin de polen si sa il scuturi cu putere, pentru a mai indeparta din particule. Cand ajungi acasa, pune pe zona patata o solutie din detergent de vase si apa si lasa sa actioneze o ora, dupa care speli haina.

Petele de bere

Bautura preferata a multor dintre noi in zilele caniculare, berea poate insa sa ne pateze cu usurinta hainele. Pentru a indeparta petele de la bere trebuie sa aplici pe locul afectat o solutie obtinuta din doua linguri de otet din vin si cateva picaturi de detergent din vase. Lasi sa actioneze cam 10 minute asupra petei, dupa care speli haina in mod obisnuit.

Petele de la crema de plaja

Crema de plaja iti poate pata cu usurinta hainele, insa nu trebuie sa te ingrijorezi cand vezi suprafata patata, pentru ca se indeparteaza foarte usor. Ceea ce trebuie sa faci este sa torni peste pata detergent lichid sau o solutie obtinuta din detergent normal si apa calda si sa lasi sa actioneze 30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, verifica daca pata a disparut.

In cazul in care zona mai este inca patata, mai pune putin detergent si mai lasa sa actioneze inca o jumatate de ora. Dupa ce pata a disparut, obiectul vestimentar se spala in mod obisnuit, fara sa mai fie nevoie sa folosesti alte solutii de curatat, in afara de detergent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Indepartare pete haine Pete haine copii

Articole recomandate

Citeste si despre