Mama singura, intre cariera si copil

/ / Modificat: 2010-11-25
Mama singura, intre cariera si copil

Sa fii mama singura este si-asa destul de dificil, dar daca esti nevoita sa si muncesti pentru a-ti intretine familia, atunci poti avea senzatia ca neglijezi cel putin o parte din tine: aceea de mamica! Pe de alta parte poti avea senzatia ca iti lasi copilul sa fie crescut de straini in mare parte a timpului, iar sentimentele de vinovatie te coplesesc. Iata cum sa fii o mamica dedicata, dar si o femeie de cariera in acelasi timp!

Sa fii parinte singur nu mai este neobisnuit in ziua de azi. Desi divortul are intotdeauna efecte negative asupra unui copil, consecintele sunt si mai dramatice daca micutul creste intr-un mediu plin de conflicte fizice si tensiuni psihologice. Iata cum sa faci fata cresterii copilului de una singura:

Gaseste un loc potrivit sau o persoana capabila cu care sa lasi copilul cat muncesti!

In functie de varsta micutului tau si de bugetul de care dispui, poti lua in considerare urmatoarele optiuni:

  • cresa;

  • gradinita;

  • bona;

  • celalalt parinte;

  • ruda;

  • vecina etc.

Creeaza o rutina si incearca sa o mentii!

Pentru a face fata programului tau, dar si al copilului, trebuie sa incerci sa faci un plan detaliat si un program pe care sa-l respecti in zilele de munca. Acesta include atat ora de trezire a copilului si a ta, ora de masa, ora de culcare, ora cinei, timpul pentru parc, pentru joaca etc.

Gasiti (tu si celalalt parinte) metode comune de a disciplina copilul!

Daca micutul viziteaza des celelalt parinte, asigura-te ca si el foloseste aceleasi metode de disciplina ca ale tale. Daca tu ii impui anumite reguli, iar celalalt parinte face tocmai invers copilul va fi confuz si nu va fi educat cum trebuie! Vei fi nevoita sa reinvestesti timp in a incerca sa refaci drumul disciplinar al micutului, ceea ce este inutil.

Nu schimba foarte mult stilul de viata al copilului dupa despartire!

Chiar daca te-ai despartit de tatic, nu inseamna ca micutul trebuie sa treaca prin schimbari care sa-i afecteze viata mai mult decat despartirea in sine. Fa tot posibilul sa ii asiguri copilului traditiile si obiceiurile cu care era obisnuit si sa se simta confortabil in noua postura.

Cauta un loc de munca cu angajatori intelegatori!

A fi mama inseamna si neprevazut. Asa ca, daca esti nevoita sa muncesti in afara casei, trebuie ca angajatorul sa inteleaga ca vor fi momente in care vei fi chemata pentru ca micutul se simte rau, s-a lovit sau ca a facut vreo boacana la gradinita. Anunta angajatorul inca de la interviu de nevoia unui program cat de cat flexibil.

Evita oboseala!

Fa-ti programul zinic astfel incat sa reusesti sa aduni cel putin 8 ore de somn in fiecare noapte. Ai nevoie de foarte multa energie pentru a munci si pentru a avea grija de copil si nu iti permiti sa cazi prada oboselii. Stabileste-ti ca prioritate odihna si dieta echilibrata inainte de orice!

Nu iti lua de lucru pentru acasa!

Limiteaza activitatile de serviciu in spatiul dedicat lui. Nu este bine si nici recomandat sa iti lasi lucruri de la munca de terminat acasa. Si-asa timpul petrecut cu micutul este destul de putin in timpul saptamanii, nu il limita si mai mult.

Petrece zilnic timp de calitate cu copilul!

Daca vrei sa nu uiti ca esti mamica trebuie sa ai grija ca in fiecare zi sa ai momente speciale dedicate copilului tau. Specialistii sustin ca atat cantitatea, cat si calitatea timpului pe care il petreci cu micutul tau sunt importante.

Chiar daca uneori sunteti pe fuga, incearca intotdeauna sa profiti de orice ocazie pentru a te juca cu el sau pentru a o transforma intr-o activitate placuta care intareste legatura dintre tine si el. Poate fi vorba chiar si de mersul cu masina pana la gradi, de micul dejun luat impreuna, de spalatul pe dintisori. Chiar si implicarea lui in bucatarie, la cumparaturi, la curatenia casei reprezinta tot momente educative si de calitate pe care le petreci cu cel mic.

Pastreaza 30 de minute in fiecare seara inainte de ora de culcare pentru a vorbi cu micutul tau de tot ce s-a intamplat in ziua respectiva, de temerile si problemele cu care se confrunta. Fa o rutina din asta!

Organizeaza-ti eficient timpul pentru acasa!

Incearca sa nu pierzi foarte mult timp cu treburile casnice. Daca esti doar tu cu copilul in casa, nu trebuie sa te spetesti sa gatesti foarte mult, nici curatenia generala nu trebuie sa fie chiar zilnica. Cumpara-ti ustensile de gatit si de ingrijit eficiente si practice care sa nu-ti solicite foarte mult timp. Ingrijirea casei nu mai este o prioritate, dar nici de neglijat, de aceea trebuie sa fii cat mai practica in tot ceea ce folosesti in casa.

Fa o curatenie generala o data sau la 2 saptamani si daca poti in restul timpului cheama-ti cateva ajutoare pentru curatenie: rude, bunici, vecine dispuse sa fie platite pentru asta sau chiar menajera, daca iti permiti.

Dedica weekendurile activitatilor impreuna cu copilul!

In special celor care nu iti sunt la-ndemana in timpul saptamanii din lipsa de timp: vizita la zoo, cateva ore fructuoase in parc, un film la cinema, teatru de papusi, diverse evenimente pentru copii care se organizeaza in oras etc.

 

Controleaza-ti cu atentie sentimentele de vinovatie!

Intotdeauna vei avea sentimentul ca nu ii oferi suficient copilului, ca ar avea nevoie de mai multe etc. Nu uita ca "supermama" nu exista. Nu poti fi perfecta si oricat ai incerca sa faci lucrurile cat mai bine, tot vor exista diverse situatii in care vei intampina probleme. Fa tot ce iti sta in putinta pentru a-i fi bine copilului, dar fara a neglija niciun aspect al vietii tale.

Este important sa stii sa ceri ajutorul! Nu esti singura pe lume si trebuie sa existe cineva dispus sa te ajute in momente dificile. Nu uita nici de viata ta sociala!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama singura Crestere copil Cariera si copil Divort parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre