8 moduri prin care Margaret Thatcher a facut lumea un loc mai bun pentru femei

/ / Modificat: 2013-04-11
8 moduri prin care Margaret Thatcher a facut lumea un loc mai bun pentru femei

Fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher a murit, pe 8 aprilie 2013, la varsta de 87, in urma unui accident vascular cerebral. "Doamna de fier" a lasat Marii Britanii o mostenire marcata de succese notabile, care au contribuit la schimbarea mentalitatii despre rolul femeii in societate. Iata cateva moduri in care Margaret Thatcher a facut lumea un loc mai bun pentru femei.

Margaret Thatcher a fost prima!

Integrarea femeilor in societatea activa a fost anevoioasa si in evolutia lor profesionala au intampinat multiple probleme. Margaret Thatcher a fost prima femeie din Europa care a ocupat functia de prim-ministru si prin asta a aratat femeilor de pretutindeni ca si ele pot ocupa functii importante, alaturi de barbati.  

A aratat ca femeile nu trebuie sa fie placute pentru a fi respectate

Au fost persoane care au iubit-o, insa au fost si multi oameni care au dispretuit politica ei si pe ea implicit. Cu toate acestea, chiar si cei mai aprigi adversari ai sai au apreciat-o pentru forta de a lupta pentru ceea ce isi doreste, pentru refuzul de a considera esecul o optiune si pentru puterea de decizie.  

Si-a depasit propriile asteptari

Margaret Thatcher a reusit sa obtina postul de prim-ministru al Marii Britanii, la cativa ani dupa ce intr-un interviu televizar a declarat: "Nu cred ca va exista o femeie prim-ministru in timpul vietii mele", noteaza CNN. Asadar, prin multa munca, "Doamna de fier" a aratat ca se poate.

A pornit de jos...

S-a nascut in 1925 intr-o familie modesta si a reusit dupa ani de munca sa ajunga prima femeie prim-ministru a Marii Britanii. Asadar, si-a depasit conditia si a aspirat la mai mult. In cele din urma, a reusit.  

A fost cercetator-chimist

Toata lumea o cunoaste pe Margaret Thatcher datorita pozitiei de prim-ministru al Marii Britanii, insa aceasta a studiat Chimia la Oxford, intr-un moment in care stiintele nu reprezentau un domeniu in care femeile sa se implice si sa fie luate in serios.  

O femeie curajoasa

Grupul terorist IRA a bombardat hotelul in care se afla Thatcher in 1984, iar cinci persoane au fost ucise. IRA a promis ca va incerca din nou sa o ucida pe Margaret Thatcher, insa ea nu a lasat teama sa o impiedice in a continua ceea ce isi propusese. Astfel, in 1987, Margaret Thatcher a fost realeasa pentru a treia oara. Este unicul prim-ministru, in 160 de ani de istorie britanica, reales de trei ori consecutiv.

Caracterizata prin duritate

Femeile pot avea succes prin diverse abordari ale situatiilor in care sunt puse. Abordarea Thatcer a fost una dura, implacabila, atat in ceea ce priveste chestiunile politice, cat si cele personale. Datorita acestei atitudini, Margaret Thatcher a fost numita "Doamna de fier".

Nu si-a neglijat viata de familie

"Doamna de fier" a reusit sa faca performanta in viata profesionala, fara sa isi neglijeze viata familiala. A fost casatorita cu Denis Thatcher cu care a avut doi copii. Asadar, a reusit sa creeze un echilibru intre viata profesionala si cea personala, reprezentand un exemplu pentru multe femei din intreaga lume.

Tu ce parere ai despre Margaret Thatcher? Crezi ca a facut lumea un loc mai bun pentru femei? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre