Poftele pot indica deficiente nutritionale

/ / Modificat: 2017-04-24
Poftele pot indica deficiente nutritionale

Poftele alimentare care te lovesc din senin au o explicatie clara in opinia specialistilor: ele apar pe fondul deficientelor nutritionale care exista la acel moment in organism. De exemplu, daca ai pofta de ciocolata, s-ar putea ca nivelul magneziului din organism sa fie prea mic, daca poftesti la dulciuri, ai o lipsa de crom, fosfor, triptofan sau sulf, iar daca papilele tale ravnesc la alimente sarate, de vina este lipsa de calciu sau potasiu din corp.

Iata ce lipsuri nutritionale indica cele mai frecvente pofte alimentare si cum le poti satisface cu variante alimentare sanatoase, pentru a nu-ti pune in pericol silueta!

Pofta de dulce - lipsa de crom

De cate ori nu te auzi spunand pe saptamana sau... pe zi ca ai manca "ceva dulce"? Trebuie sa stii ca exista o explicatie logica pentru acest lucru si ca nu este vina ta ca poftesti la amandina delicioasa pe care o tot ai in minte de ceva timp sau la batonul de ciocolata pe care l-ai devora daca l-ai avea in fata.

Se pare ca pofta de dulciuri este cauzata de lipsa de crom din organism, ca si de deficienta de carbin, fosfor, sulf sau triptofan.

Chiar si asa, nu da fuguta in primul magazin si nu devora o ciocolata intreaga. Exista variante mult mai sanatoase prin care alungi aceasta pofta enervanta, care are grija sa iti mai adauge si cateva sute de grame la greutatea ta.

Incearca sa mananci pui, pasare, carne de vaca, broccoli, nuci sau fructe proaspete pentru a mai diminua pofta de dulce si pentru a evita tentatiile care-ti deformeaza silueta.

Pofta de ciocolata - lipsa de vitamina B

Pofta de ciocolata este tratata separat de specialisti, chiar daca ar fi putut intra lejer in categoria dorintei de a manca dulciuri.

Se pare ca atunci cand poftesti la ciocolata, in organismul tau exista o lipsa de vitamina B sau magneziu.

Nu este obligatoriu sa mananci un aliment cu ciocolata pentru a domoli pofta, este suficient sa mananci alimente care contin cele doua substante nutritive de care duci lipsa. Iata cateva variante sanatoase: nuci, seminte, fasole sau fructe. Se pare ca si uleiul de in are rol in diminuarea poftei de ciocolata.

Pofta de cafea - lipsa de fier sau fosfor

Daca resimti o pofta acuta de a sorbi o gura cafea, fara ca macar sa-ti treaca vreun miros din aceasta licoare pe la nas, organismul tau te anunta ca trebuie sa ii mai furnizezi niste fier, fosfor, sulf sau, evident, cafeina.

In cazul in care sanatatea iti permite si nu esti o bautoare dependenta de cafea, poti savura o ceasca, insa daca stii ca deja ti-ai luat portia de cafeina si tot poftesti, incearca sa suplinesti lipsa nutrionala cu alimente care contin fier: ficat de porc, vita, alune, caise uscate, galbenus de ou, nuci, paine de secara, spanac etc.

Pofta de alimente sarate - lipsa de calciu sau potasiu

Atunci cand poftesti la alimente sarate, este un semn ca organismul nu primeste suficient calciu sau potasiu.

Nutritionistii recomanda inlocuirea produselor excesiv de sarate - muraturile, snacks-urile etc. - cu alimente care contin potasiu si calciu, cum sunt fructele, legumele, lactatele etc.

Pofta de paine sau produse de patiserie - lipsa azotului

Pofta de produse de patiserie si paine tradeaza lipsa azotului (nitrogenului) din organism. Chiar daca primul instinct este sa devorezi un croissant sau o bucata de paine proaspata, incearca sa suplinesti absenta azotului cu alimente sanatoase, precum peste, nuci, fasole etc. Daca tii neaparat sa mananci produse de panificatie, alege variantele din cereale integrale.

Pofte non-alimentare (pica): pamant, hartie, metale, nisip, vopsea etc.

Exista si o serie mai neobisnuita de pofte cu care te poti confrunta. Acestea se numesc pica, sunt non-alimentare, si apar mai ales la gravide.

Poftele non-alimentare au fost puse de nutritionisti pe seama nu doar a unei lipse de fier, ci a unei anemii puternice. Asadar, daca simti nevoia sa mananci pamant sau metale, mergi la medic, deoarece exista riscul sa ai anemie.

Tu la ce tipuri de alimente poftesti cel mai des? Cum iti satisfaci poftele intr-un mod sanatos, astfel incat sa nu iti pui in pericol silueta? Impartaseste-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre