Nitratii din apa imbuteliata

/ / Modificat: 2012-04-12
Nitratii din apa imbuteliata

Nitratii din apa imbuteliata reprezinta una dintre cele mai recente preocupari ale specialistilor in siguranta sanitara a alimentelor, de cand s-au descoperit cantitati mari ale acestei substante potential nocive in apa plata si minerala comercializata pe piata de larg consum. In timp ce adultii sunt expusi intr-o masura relativa efectelor excesului de nitrati, bebelusii sunt cele mai mari victime ale apei nepurificate corespunzator.

In prezent, cea mai mare parte a familiilor din Romania a renuntat la apa de la robinet, in favoarea sticlelor imbuteliate si vandute in toate supermarketurile. Motivul este, desigur, teama de a nu consuma "lichidul vietii" intr-o varianta toxica. Vestea mai putin buna este ca hidratarea contra-cost ar putea reprezenta si ea o amenintare pentru sanatate, daca firmele multimilionare in euro nu se asigura ca apa furnizata respecta limita maxima admisa de nitrati in apa potabila.

Nitratii si drumul lor catre apa

Nitratii (formula chimica NO3) sunt o sursa esentiala de nitrogen pentru plante, aflandu-se in componenta naturala a solului. Acesti compusi apar odata cu mineralizarea substantelor azotoase provenite de la plante si animale, iar o parte dintre ei actioneaza ca fertilizatori in cresterea vegetatiei.

Surplusul de nitrati se regaseste in panza freatica, ajungand in lacuri, rauri si alte ape subterane. Din pacate, interventia omului in ciclul natural al ecosistemului (prin utilizarea excesiva de ingrasaminte in agricultura) a stricat echilibrul care in trecut asigura o dozare controlata a nitratilor, cantitatea lor inmultindu-se agresiv in ultimele decenii.

Si mai ingrijorator este faptul ca abundenta nitratilor este un fenomen sesizabil si in zonele unde omul nu a intervenit, cel mai probabil din pricina poluarii mondiale. Prin urmare, resursele de apa sunt supuse tot mai mult contaminarii, in detrimentul sanatatii oamenilor.

Efectele nitratilor in organism

Odata ajunsi in organism, nitratii se transforma in nitriti la contactul cu microflora bacteriana a stomacului. Nitritii sunt substante mult mai toxice decat nitratii, ale caror efecte pot conduce la declansarea mai multor afectiuni:

  • disfunctii circulatorii;
  • hipertensiune arteriala;
  • tulburari ale glandei tiroide;
  • cefalee;
  • intoxicatii;
  • urticarii;
  • cianoza severa;
  • cancer (daca se formeaza nitrozamine, substante cancerigene).

La adulti, o secretie gastrica acida insuficienta mareste sensibilitatea la nitrati, fiind posibile si afectiuni precum hepatita, astmul, alergiile alimentare sau litiaza coledociana.

Toate aceste pericole adresate adultilor sunt mai putin iminente in raport cu actiunea nitritilor asupra organismului bebelusilor mai mici de 6 luni. Sugarii care consuma apa al carei continut de nitrati depaseste concentratia de 10 mg/litru sunt predispusi hipoxiei celulare (incapacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen), respectiv decesului.

Hipoxia celulara a sugarului conduce la methemoglobinemie, afectiune numita si "sindromul albastru al nou-nascutului". Patologia implica probleme respiratorii din cauza circulatiei deficitare a oxigenului in sange, conducand la asfixiere si, in final, la moarte.

Continutul maxim admis de nitrati in apa

Potrivit legislatiei europene in vigoare, continutul maxim admis de nitrati in apa este de 50 mg/litru, cu toate ca specialistii din lumea medicala considera aceasta valoare mult prea ridicata, in special daca ne referim la consumul destinat sugarilor si copiilor mici.

Uniunea Europeana a emis in data de 16 mai 2003 Directiva 2003/40/CE, prin care recomanda statelor membre sa coboare pe cat posibil limita nitratilor din apele minerale extrase de pe teritoriul lor si oferite ulterior spre consum populatiei.

Continutul de nitrati al celor mai populare ape imbuteliate

Spre deosebire de alte state europene care au introdus propriile praguri pentru continutul nitratilor in apa imbuteliata, mult mai mici decat cele stabilite la Bruxelles (18 mg/l), Romania nu este la fel de restrictiva in aceasta privinta. Potrivit ultimelor teste efectuate in laborator, apele imbuteliate de pe piata autohtona ajung sa poarte in compozitie si 22mg/l de nitrati.

Rezultatele publicate de Laboratorul Larex a realizat o analiza comparativa pentru nitrati continuti de cele mai populare ape plate din tara noastra, din 3 loturi diferite pentru fiecare sortiment. Roua Muntilor prezinta cea mai mare valoare a acestor substante, de 22,9 mg/l, depistata pe data de 9 noiembrie 2011.

nitrati-in-apa-plata

Foto: verticalnews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre