Goji, beneficii pentru sanatate

/ / Modificat: 2016-07-11
Goji, beneficii pentru sanatate

Goji este un fruct de padure originar din Asia, care pana de curand a fost mai putin cunoscut si consumat la noi in tara. In urma evidentierii numeroaselor proprietati nutritive, curative sau afrodisiace, goji a devenit in scurt timp cel mai cautat produs naturist de la noi. A fost numit fructul longevitatii, pentru efectele sale puternice de antiimbatranire, dar si un stimulent de nadejde al imunitatii si libidoului. Descopera si alte beneficii ale acestui fruct miraculos, dar si daca poate fi consumat in siguranta in timpul sarcinii sau cand alaptezi!

Beneficiile fructului Goji pentru sanatate

Efect antiimbatranire

Printre cele mai importante beneficii pe care fructul goji le aduce organismului se numara efectul antiimbatranire. Nu degeaba i se spune fructul longevitatii si este secretul frumusetii numeroaselor vedete de la Hollywood. Continutul bogat de antioxidanti din goji contribuie la prevenirea aparitiei ridurilor si reducerea imbatranirii premature a pielii.

Prevenirea cancerului

Antioxidantii din compozitia fructului lupta nu doar impotriva anilor care trec peste organism si in favoarea frumusetii, ci si a sanatatii. Specialistii au demonstrat ca aceste substante nutritive, alaturi de polizaharide si germaniu, lupta eficient impotriva mai multor tipuri de cancer.

Efect afrodiziac

Potrivit tamaduitorilor asiatici din vremuri stravechi, goji este un fruct cu bogate proprietati afrodiziace. Pe langa faptul ca stimuleaza tonusul sexual, contribuie si la sanatatea organelor sexuale si sporirea fertilitatii.  

Intarirea sistemului imunitar

Goji concentreaza la un loc o multime de substante nutritive cu rol esential in intarirea sistemului imunitar al organismului si in prevenirea numeroaselor afectiuni. Rezistenta organismului la paraziti si infectii este favorizata de continutul crescut de vitamina C, dar si de polizaharide.

Acestea sunt cele mai importante si puternice efecte pe care goji le are asupra organismului, insa mai exista si alte beneficii, precum imbunatatirea memoriei, a calitatii somnului, a vederii, prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, goji are un puternic efect antistres. Intr-o epoca in care grijile zilnice ne impovareaza sanatatea si contribuie la vulnerabilitatea organismului in fata bolilor, fructul de padure asiatic isi aduce un mare aport in relaxarea si destinderea corpului si intarirea tonusului psihic.

Fructul goji, sigur in sarcina si alaptare?

Cand vine vorba de consumul de goji in sarcina, exista pareri pro si contra, dar niciun studiu cunoscut care sa ateste siguranta lui clinica pentru organism sau, dimpotriva, efectele nocive pe care le are in sarcina.

Chiar daca fructele de goji sunt recomandate in sarcina pentru prevenirea greturilor matinale, dar si a altor afectiuni, nu s-a dovedit ca acestea ar fi sigure pentru fat. Unii cercetatori sustin ca betaina continuta de aceste fructe de padure ar putea efect abortiv, conducand la pierderea sarcinii.

De asemenea, poate duce la provocarea contractiilor uterine.

Nici cand vine vorba de consumul de goji in timpul alaptarii lucrurile nu sunt mai clare. Nu exista studii sau cercetari facute pentru a dovedi siguranta sau pericolul pe care l-ar putea ridica aceste fructe pentru bebelus, in urma alaptarii.

In timp ce unii recomanda consumul lor sau administrarea suplimentelor pe baza de goji la mamele care alapteaza, deoarece le ofera energie si le stimuleaza sistemul imunitar, unii medici sunt de parere ca acestea ar trebui evitate sau inlocuite cu alte tipuri de suplimente, asupra carora s-au facut studii.

Cand vine vorba de consumul fructelor de goji in sarcina sau alaptare, cel mai bine este sa consulti medicul care are grija de tine. Informeaza-te atent cu privire la riscurile care exista in urma consumului lor, dar si a beneficiilor, cantareste-le bine si ia cea mai "sanatoasa" decizie pentru tine si bebelusul tau.

Ai consumat pana acum fructe goji sau suplimente realizate pe baza de goji? Mai cunosti si alte beneficii ale acestui fruct-minune pentru sanatate? Crezi ca este sau nu periculos in sarcina si alaptare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre