Beneficiile cerealelor integrale in alimentatie si trucuri pentru a le manca cu placere

/ / Modificat: 2013-03-14
Beneficiile cerealelor integrale in alimentatie si trucuri pentru a le manca cu placere

Cerealele integrale sau nerafinate reprezinta o parte importanta a unei diete sanatoase si echilibrate. Acestea sunt cunoscute pentru continutul bogat de fibre, esentiale pentru sanatatea organismului. Este important de precizat si ca aceste grane au si alte proprietati nutritive care contribuie la buna functionare a organismului in fiecare zi. Iata principalele beneficii ale cerealelor integrale in alimentatie si cateva trucuri simple pentru a le integra mai usor in meniu si a le manca cu placere!

Cerealele integrale, ce sunt ele?

Nutritionistii si medicii pun foarte mare accent pe adaugarea cerealelor integrale in dieta de zi cu zi, ca parte a unei alimentatii sanatoase. Insa putina lume stie ce sunt cerealele integrale si care sunt acestea.

Produsele alimentare de pe piata contin fie cereale integrale, fie cereale rafinate, procesate industrial. Fiecare bob de cereale contine trei componente principale: germenele, endosperma (miezul) si tarata (exteriorul dur si fibros). Atunci cand sunt procesate industrial, deci sunt rafinate, isi pierd o parte din componente si, odata cu ele, si proprietatile nutritive atat de pretioase.

Cerealele integrale contin toate cele trei componente comestibile ale unei grane, pe cand cele rafinate, asa cum este faina alba, contin doar endosperma, adica miezul lor. Cele integrale sunt mult mai sanatoase, deoarece vin la pachet cu toate proprietatile nutritive ale componentelor unei grane. Printre cele mai consumate cereale integrale se numara:

  • orezul brun;
  • porumbul;
  • meiul;
  • quinoa;
  • hrisca;
  • secara.

Beneficiile cerealelor integrale in alimentatie

Ajuta la slabit!

Cerealele integrale sunt alimente-cheie, recomandate in majoritatea dietelor de slabit. Datorita continutului bogat de fibre, vitamine si minerale, cerealele integrale ajuta la detoxifierea organismului si la instalarea rapida si pe termen lung a senzatiei de satietate. In acest fel, aportul caloric scade, iar tu reusesti sa tii la distanta kilogramele in plus si sa ai totodata un organism sanatos si puternic.  

Previn bolile cardiovasculare!

Cerealele integrale sunt recunoscute ca fiind principalele aliate ale unei inimi sanatoase. Potrivit medicilor, consumul regulat de astfel de cereale impiedica formarea cheagurilor de sange si previne aparitia atacurilor de cord.

Bolile cardiovasculare sunt tinute la distanta si datorita continutului bogat de magneziu, seleniu si mangan. Cerealele integrale scad nivelul colesterolului "rau" din sange, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor de inima.

Previn constipatia!

Constipatia este una din cele mai frecvente afectiuni intalnite la ora actuala in lume. La baza aparitiei ei stau cel mai adesea o dieta defectuoasa, stresul si un stil de viata haotic. Principalul rol al fibrelor din cerealele integrale este de a imbunatati digestia, prin combaterea constipatiei si stimularea tranzitului intestinal lent.  

Favorizeaza sanatatea sistemului nervos!

Cerealele integrale contin o multime de vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos central - vitamina B, riboflavina, niacina, acid folic etc.  

Combat cancerul!

Potrivit specialistilor, continutul bogat de fitoestrogeni contribuie la prevenirea diferitelor forme de cancer.  

Previn malformatiile congenitale la fat!

Consumul de cereale integrale imbogatite cu acid folic in sarcina reprezinta o masura esentiala de prevenire a defectelor de tub neural si a altor malformatii congenitale la fat.

Energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar!

Complexul de substante nutritive continut de cerealele integrale asigura portia de energie zilnica de care ai nevoie si isi aduc aportul si in intarirea imunitatii organismului.

Trucuri pentru a integra cerealele integrale in dieta zilnica

Spre deosebire de cele rafinate, multe tipuri de cereale integrale au un gust mai putin placut. Cu cat sunt mai naturale, cu atat gustul este diferit si poate nu la fel de imbietor precum in cazul celor procesate industrial, insa beneficiile pentru sanatate sunt incomparabile. Din cauza gustului, multe persoane evita sau renunta rapid la ideea de a mai cumpara si manca astfel de cereale. Iata cateva idei prin care sa cresti aportul de cereale integrale in meniul zilnic si cum sa le mananci cu mai multa placere.

Primul pas consta in schimbarea painii obisnuite, albe, cu cea preparata din cereale integrale. Reprezinta un prim pas esential pentru intarirea sanatatii, din moment ce painea este un aliment de baza si este consumata zilnic in proportii destul de mari.

Nu uita ca porumbul face parte din categoria cerealelor integrale. Popcornul reprezinta cea mai la indemana si gustoasa solutie de a creste cantitatea de cereale integrale in alimentatie. Poti opta si pentru porumb fiert sau conservat, insa popcornul este mai preferat de consumatori si poate fi consumat tot timpul anului.

Mananca cereale integrale la micul dejun. Iti poti lua doza zilnica necesara de vitamine si minerale din cereale integrale de la o singura masa. Creeaza-ti o rutina din a consuma cerealele integrale dimineata, cu lapte. Opteaza pentru variante de cereale care contin cantitati scazute de zahar si coloranti. Mergi pe variante cat mai naturale!

Schimba fainoasele obisnuite cu alternative facute din cereale integrale. Pastele, fideaua, faina folosita la prajituri - toate se gasesc si in variante integrale, nu doar procesate industrial. Alege gustari sanatoase, cu continut bogat de cereale integrale.

Opteaza pentru batoane speciale, prajituri facute cu faina din astfel de grane, biscuiti si alte gustari asemanatoare. Citeste-le eticheta si asigura-te ca sunt facute integral din aceste cereale si ca in compozitia lor, acestea nu se gasesc doar in proportie de 1-5%. In astfel de cazuri, restul ingredientelor sunt procesate industrial si sunt daunatoare sanatatii tale.


Tu consumi suficiente cereale integrale zilnic? Ai reusit sa faci tranzitia de la cerealele procesate industrial la cele naturale in alimentatia ta? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos cum ai reusit si ce alte trucuri de a le manca cu placere mai cunosti!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre