8 alimente pentru dinti sanatosi

/ / Modificat: 2013-04-18
8 alimente pentru dinti sanatosi

Alimentele pentru dinti sanatosi trebuie sa faca parte din ritualul tau zilnic de ingrijire a danturii. Daca aveai impresia ca doar periajul dintilor, folosirea atei dentare si apa de gura fac parte din regulile de igiena orala pentru o dantura sanatoasa, afla ca si alimentele pot fi o arma puternica impotriva cariilor si afectiunilor stomatologice!

Iata 8 alimente care reusesc sa curete dintii, sa ii intareasca si sa ii protejeze eficient impotriva cariilor si bolilor gingivale!  

Ananas

Ananasul este unul dintre fructele-minune pentru sanatatea dintilor. Potrivit specialistilor, contine o substanta numita bromelaina. Aceasta are, printre altele, si rolul de a indeparta petele inestetice de pe dinti si de a combate ingalbenirea acestora.

Cafeaua, fumatul sau ceaiul sunt doar cativa dintre inamicii dintilor albi pe care ananasul ii poate anihila.  

Ceapa si usturoiul

Nu lasa un miros placut in respiratia ta, dar ceapa si usturoiul sunt considerate alimente esentiale pentru dinti sanatosi.

Datorita continutului bogat de sulfati si substante antibacteriene, ceapa si usturoiul ajuta la distrugerea bacteriilor de pe dinti si prevenirea cariilor dentare.

Broccoli

Broccoli este unul dintre alimentele care protejeaza smaltul dintilor. Continutul bogat de fier ajuta la formarea acidului care neutralizeaza bacteriile de pe dinti, protejandu-i de carii.  

Branza

Branza reprezinta o sursa bogata de calciu si cazeina (o proteina regasita in lapte). Acesti nutrienti contribuie la intarirea dintilor si la protejarea lor de carii.  

Guma de mestecat

Guma de mestecat este unul dintre alimentele asupra carora exista o multime de controverse cu privire la efectele pe care le are asupra sanatatii. Insa, cand vine vorba de sanatatea dintilor, stomatologii nu au foarte multe lucruri de obiectat in ceea ce priveste consumul ei.

dinti_albi_zambet

Ei considera ca mestecarea gumei fara zahar ajuta la curatarea dintilor de resturi de mancare si la indepartarea petelor de pe dinti cauzate de alimente sau bauturi.  

Banana

Potrivit specialistilor, bananele sunt o sursa bogata de calciu si nutrienti esentiali pentru sanatate. Calciul este esential pentru intarirea dintilor si protejarea sanatatii lor. Orice sursa alimentara de calciu este binevenita pentru a proteja sanatatea danturii.

Ghimbir

Ghimbirul este un condiment esential pentru sanatatea dintilor. Sanatatea orala cuprinde si gingiile, nu doar dintii. Acestea au tendinta de a fi neglijate de multe persoane in ritualul de ingrijire orala, insa si ele trebuie curatate corespunzator.

Radacina de ghimbir contine antiinflmatori care protejeaza gingiile de afectiuni si lupta impotriva parodontozei.  

Morcov

Smaltul dintilor se hraneste si intareste, printre altele, cu vitamina A. Unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de vitamina A este morcovul. Este si unul dintre alimentele care ajuta la curatarea naturala a dintilor, dupa masa, ceea ce il face un aliment important pentru sanatatea orala.

Tu ce alte alimente cu rol esential pentru santatea dintilor mai cunosti? Stii care sunt alimentele care dauneaza danturii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena orala Sanatate orala

Articole recomandate

Citeste si despre