6 mituri despre alimentatia sanatoasa

/ / Modificat: 2013-04-11
6 mituri despre alimentatia sanatoasa

luana_sahianArticol revizuit de Dr. Luana SAHIAN, Medicina Generala, Doctor in stiinte medicale, med consult & care

Alimentatia sanatoasa este de multe ori prost inteleasa. Ea este incadrata in tot felul de curente si tendinte care nu au nicio legatura de multe ori cu sanatatea. Intr-o epoca in care alimentele eco, organice sau bio sunt pe buzele tuturor, noi desfiintam 6 mituri legate de cumpararea alimentelor!

Alimentele organice sunt intotdeauna mai hranitoare!

alimentatie_sanatoasaAlimentele organice inseamna mai putine pesticide si ingrasaminte chimice in continul lor, dar nu neaparat si mai multi nutrienti. Ele sunt mai "curate" doar din acest punct de vedere. Insa daca stam sa ne gandim bine si alte produse care sunt tratate pot fi la fel de sanatoase.

De exemplu, alimentele care necesita curatarea cojii (portocale, kiwi, cartofi etc.) pentru a fi consumate sunt foarte bune si fara a avea eticheta bio. Pentru ca majoritatea pesticidelor raman in coaja. Ai grija sa speli foarte bine toate fructele si legumele inainte de a le consuma, fie ca sunt organice sau nu!

Consuma cat mai multe cereale integrale pentru a fi sanatoasa si pentru slabi mai mult!

art_cerealeCerealele integrale sunt considerate mai sanatoase decat cele rafinate pentru ca sunt mai naturale. Insa acest lucru nu este neaparat adevarat. In plus, nu este indicat sa consumi 100% cereale integrale deoarece sunt foarte bogate in fibre. Consumul excesiv de fibre este daunator organismului. Acestea absorb din vitaminele si mineralele din corp si pot duce la subnutritie.


Cerealele integrale nu te slabesc atat de mult pe cat spun unele surse. Produsele din acestea au acelasi numar de calorii ca cerealele rafinate. Doar ca ele contin mai multe fibre care ajuta digestia si eliminarea toxinelor. Dar daca nu ai nevoie de extrafibre, acestea nu te vor ajuta foarte mult in slabit.

Renunta complet la dulciuri!

art_dulciuri_copiiEste o propunere nesanatoasa, spun specialistii. Aceasta este aplicata mai ales in randul copiilor. Ei nu trebuie lipsiti de gustul dulce al prajiturilor si inghetatei. Unele deserturi sunt chiar benefice pentru cresterea prichindeilor.


Important este sa faci alegeri istete: sa prepari cat mai multe dintre ele in casa, iar cand nu ai timp sa ii dai copilului dulciuri savuroase si sanatoase. De exemplu, daca nu ai apucat sa ii faci o prajiturica cu ingrediente 100% naturale, poti sa ii dai o bucatica de ciocolata neagra cu stafide, de exemplu. Sau poti sa tai cateva fructe bucati si sa le pui in iaurt, alaturi de niste nuci sau alune.

Produsele cu eticheta "fara grasimi saturate" sau "100% natural" sunt mai sanatoase!

Este complet fals. Produsele sanatoase nu sunt doar cele fara grasimi saturate. Produsul mai poate contine aditivi, arome, zahar, sare sau alte ingrediente care pot dauna organismului. Fara grasimi inseamna doar fara grasimi si atat!


Iar in ceea ce priveste eticheta cu "100% natural" trebuie sa fii foarte atenta. Pentru producatori, zaharul si sarea sunt naturale chiar daca sunt adaugate produsului, dar asta nu inseamna ca sunt si sanatoase. Pentru ei produsele 100% naturale sunt doar cele fara aditivi artificiali.

Este mai bine sa lasi copiii acasa cand mergi la cumparaturi!

copil_cumparaturiEste adevarat ca acestea pot fi mai dificile alaturi de un copil care pofteste la tot ce vede in cale si face crize de isterie cand nu vrei sa ii iei ceva. Insa acestea pot fi foarte educative pentru copii. Ai ocazia sa ii inveti mai multe despre alimentatia sanatoasa, dar si despre valoarea banilor.

De asemenea, poti profita de aceste momente invatand copilul cateva informatii despre fiecare aliment, produs pe care il folosesti in bucatarie. Astfel copilul devine constient de alimente, beneficiile si dezavantajele acestora. Si bineinteles implicarea copilului intr-o activitate casnica cum ar fi cumparaturile va face puiul sa se simta important participand la treburile casei.

Nu cumpara conserve sau produse congelate pentru ca sunt nesanatoase!

O capsuna congelata nu se va compara niciodata la aspect si gust cu una zemoasa, proaspata, abia culeasa. Dar in ceea ce priveste calitati nutrionale ocupa acelasi loc pe podium. Se pare ca uneori legumele si fructele congelate sunt chiar mai sanatoase. Specialistii sustin ca prin congelare se pastreaza mai multe substante nutritive decat atunci cand le lasi in frigider zile intregi si abia apoi le consumi.


In plus, trebuie mentionat ca legumele si fructele sunt prelucrate frecvent la cateva ore dupa culegere si astfel se evita expunerea acestora la conditiile uneori daunatoare ale mediului de transport (lumina, temperatura, umiditate, etc).

Atunci cand cumperi conserve trebuie sa citesti cu atentie eticheta. Atata timp cat acestea nu contin aditivi nocivi si zahar sau sare in exces, ele sunt foarte sanatoase. Multe sunt conservate in suc propriu asa ca isi pastreaza si valorile nutritionale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri alimentatie sanatoasa Alimente eco Cumparaturi copii Alimente congelate Alimentatie sanatoasa Dulciuri copii Cumparaturi copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre