4 sfaturi pentru alegerea uleiului de masline

/ / Modificat: 2013-04-24
4 sfaturi pentru alegerea uleiului de masline

Uleiul de masline se alege adesea in functie de perioada de valabilitate inscrisa pe ambalaj. Insa data de expirare, care trebuie sa respecte si ea cateva reguli importante, nu este singurul criteriu in functie de care iti dai seama daca uleiul de masline pe care urmeaza sa il cumperi a fost pastrat in conditii optime si este sigur de consum. Iata cateva sfaturi esentiale de care sa tii cont pentru a alege uleiul de masline, astfel incat sa beneficiezi de toate proprietatile lui miraculoase pentru sanatate!

Uleiul de masline normal (filtrat) sau extravirgin (nefiltrat)

Atunci cand mergi sa cumperi ulei de masline, te lovesti frecvent de doua tipuri: filtrat (normal, procesat industrial prin presare la cald, pentru neutralizarea gustului si mirosului); nefiltrat (extravirgin, obtinut prin presare la rece, din masline proaspete, culese cu mai putin de 24 de ore inainte).

Mai poti gasi si tipuri de ulei de masline pur sau virgin, care nu este acelasi lucru cu extravirgin. Uleiul de masline extravirgin este considerat cel mai sanatos si de calitate, deoarece isi pastreaza toate proprietatile intacte si asigura beneficii nutritionale importante pentru sanatate. Insa acesta nu poate fi folosit decat in salate, deoarece nu rezista la temperaturi crescute, in timpul gatitului.

Daca vrei sa gatesti sau sa prajesti cu el, opteaza pentru ulei virgin sau rafinat (filtrat), care este de o calitate mai slaba, dar se preteaza la gatit. Este important sa alegi uleiul de masline in functie de preferintele tale culinare, pentru a-l folosi corect si a beneficia de proprietatile lui nutritionale.

Perioada de valabilitate a uleiului de masline

Perioada de valabilitate este principalul criteriu dupa care te ghidezi in cumpararea produselor alimentare din magazine. Insa chiar daca sticla de ulei pe care o alegi se incadreaza in termenul de valabilitate inscris pe eticheta, asigura-te ca perioada nu este mai mare de 12 luni de la data productiei lui.

Nu conteaza doar cand expira, ci si cand a fost fabricat. Potrivit specialistilor, uleiul de masline se conserva adecvat si isi pastreaza proprietatile intacte maximum 12-18 luni. Uleiul de masline extravirgin (care este nefiltrat) are o data de valabilitate mult mai mica decat a celui rafinat.

Uleiul nefiltrat este presat la rece si contine si urme proteice din maslinele coapte care au fost folosite la producerea lui. Acestea ofera o aroma mai intensa uleiului. Intrucat contine aceste urme si este si neprocesat industrial, are si o data de valabilitate mai mica, deoarece se altereaza mai usor.

Asadar, daca vezi ca pe etichetele sticlelor de ulei de masline extravirgin este inscrisa o data de valabilitate foarte mare, opteaza pentru alte variante.  

Culoarea uleiului de masline

Ai impresia ca daca ai cumparat o sticla care se incadreaza in perioada de valabilitate inscrisa pe ambalaj, este bun si are toate proprietatile hranitoare intacte? Nu este chiar atat de simplu! Produsul se poate incadra in termen, dar daca a fost pastrat in conditii improprii, atunci poate fi alterat, chiar daca pe eticheta scrie ca este inca bun de consum.

Iti poti da seama daca un ulei de masline este de calitate si sanatos in functie de culoarea lui, chiar daca aceasta difera uneori si in functie de specia de maslin din care a fost produs uleiul.

Daca uleiul a fost produs din masline verzi ar trebui sa aiba intotdeauna o culoare verzuie, asemanatoare maslinelor. Daca are o culoare maronie sau galbena, inseamna ca a fost pastrat in conditii improprii si ca produsul nu mai indeplineste standardele adecvate de calitate.

Insa daca a fost obtinut din masline inchise la culoare - negre sau maronii - atunci culoarea lui trebuie sa fie mai inchisa. Uita-te intotdeauna din ce specie de maslin este facut uleiul, pentru a-ti da seama ce culoare trebuie sa aiba.  

Culoarea sticlei uleiului de masline

Cumpara intotdeauna uleiul de masline in sticle care sunt inchise la culoare. Uleiul nu este depozitat in astfel de sticle pentru a i se "masca" culoarea. Sticlele inchise la culoare il protejeaza de oxidare, rancezire sau deterioare atunci cand este expus la lumina.

Mai cunosti si alte trucuri pentru alegerea corecta a uleiului de masline? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre