Un city break la Roma, o aventura memorabila pentru copii

/ / Modificat: 2017-08-04
Un city break la Roma, o aventura memorabila pentru copii

Un city break la Roma este alegerea ideala pentru a petrece cateva zile de poveste, departe de griji, bucurandu-te de o viata dulce italiana, alaturi de familie. Cladirile frumoase, bisericile bine ingrijite, piatetele cu fantani impunatoare si tavernele de la marginea stradutelor pietruite inca din antichitate ascund multe surprize incantatoare pentru parinti si copii. In plus, serviciile cu facilitati rezervate familiilor cu copii pentru transport si cazare, muzeele si parcurile, restaurantele si gelateriile atrag turistii ca un magnet indiferent de anotimp. Roma a fost declarata in anul 2016 al treilea oras turistic al Uniunii Europene, dupa numarul de vizitatori care vin in vacante sau in city break la Roma, si este cel mai indragit oras turistic din Italia, centrul sau istoric fiind listat de UNESCO ca sit arheologic al Patrimoniului Mondial.

Inainte de a-ti rezerva biletele de avion spre Roma, este bine sa stii cateva informatii esentiale despre acest oras faimos pentru viata sa istorica si artistica. Roma este situata in partea central-vestica a Peninsulei Italiene, in interiorul regiunii Latium, de-a lungul tarmului Marii Tireniene. Teritoriul Vaticanului este o tara independenta in interiorul granitelor orasului Roma, singurul exemplu existent al unei tari intr-un oras, Roma fiind definita adesea ca si capitala a doua state. Roma Antica a fost construita pe sapte dealuri (cu inaltimi cuprinse intre 50 si 56 m), respectiv Capitoliul, Quirinal, Viminal, Esquilin, Palatinul, Aventinul si Celianul. De-a lungul zonei colinare se intinde raul Tibru, care se varsa in Marea Tireniana, cu peisaje riverane pitoresti pentru cei pasionati de croaziere. Raul Tibru este cel de-al treilea rau ca lungime din Italia si are 406 km, izvorand din muntii Apenini. Roma moderna este, de asemenea, strabatuta de un alt rau, Aniene, care se varsa in nordul Tibrului.

Acomodare cu atmosfera dolce vita, in prima zi din city break la Roma

E placut sa incepi prima zi din weekend breakul la Roma cu o plimbare usoara, de explorare si acomodare pentru copii cu noul oras si cu atmosfera boema a locului. Dimineata, dupa micul dejun, poti face o plimbare pana la Pantheonul Roman, langa Piazza della Rotonda, o piata in forma dreptunghiulara, in centrul careia este amenajata o fantana arteziana cu obelisc si ornamente, din secolul al XVIII-lea. Pantheonul a fost un templu antic dedicat zeilor Marte si Venus, construit in 27-25 i. Hr, in timpul domniei imparatului Augustus, reconstruit de Domitian si apoi, de imparatul Hadrian. Elementele esentiale ale Pantheonului sunt porticul sprijinit pe coloane, domul exterior si cupola din interior, Pantheonul fiind o constructie de tip cilindru cu o sfera in interior. Este bine de stiut ca inginerii romani au inventat betonul, iar pentru peretii Pantheonului, constructorii antici au folosit tipuri de beton cu texturi si grosimi variate, ceea ce le-a permis montarea cupolei cu oculus, in partea de sus a domului, reducand greutatea acesteia. Copiii vor fi fascinati de lumina care patrunde prin oculus si aduce stralucire statuetelor din interiorul cladirii. Podeaua din marmura cu modele geometrice, prevazuta cu anumite gauri pentru colectarea apei pluviale, va fi un alt element captivant pentru curiozitatea celor mici. Designul ecleziastic din interior arata transformarea vechiului templu pagan intr-un lacas de cult catolic. Bucuria celor mici poate fi completata de o plimbare cu trasura imperiala antica si caluti simpatici, de langa Pantheon.

Daca doresti sa te asiguri ca vei reveni si in alte minivacante la Roma, poti arunca o moneda in Fantana Trevi, amenajata in Piazza di Trevi, din Roma. Acesta este un obicei care a patruns profund in memoria locului, iar moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana, gest copilaresc foarte distractiv pentru copii. Apa stralucitoare si racoritoare din fantana evidentiaza figura centrala a complexului statuar, impunatorul zeu Neptun, intr-un car de lupta de forma unei scoici, tras de doi cai marini. Unul dintre cai este calm, blajin, celalalt naravas, exact cum sunt fluctuatiile marii. La stanga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar in dreapta o statuie simbol al sanatatii perfecte, dar si multe basoreliefuri. Aceasta plimbare este si o minunata ocazie pentru a completa momentele de voie-buna cu delicioase gelato. Poti gasi usor magazine stradale cu zeci de sortimente de gelato fructate si asortate cu ciocolata, vanilie sau caramel. Oricand, dupa o plimbare pe stradutele pietruite cu piatra cubica, o pauza e binevenita pentru piciorusele prichindeilor. Pentru a avea o minivacanta la Roma placuta, poti incerca sa pastrezi un echilibru intre mersul pe jos si jocurile copiilor, explorarile turistice si pauzele odihnitoare.

fontana-di-trevi

In cealalta parte a zilei de weekend break la Roma, poti programa o plimbare cu masina sau autobuzul pana in WaterParc Hydromania, cu laguna si piscine racoritoare, situat in zona Vicolo del Casale Lumbroso, pe malul drept al Tibrului. Este deschis zilnic de la 9.30 si pana seara, la ora 19.30, in weekend, iar in timpul saptamanii, pana la ora 18.30. Daca ajungi la Roma cu familia in timpul verii este cel mai potrivit si inviorator lucru pe care il poti face pentru a ocoli caldura! Parcul acvatic Hydromania este spatiul perfect de distracţie si buna dispozitie pentru copii, avand numeroase tipuri de tobogane cu apa, piscine si tuneluri de apa. Iar plajele sunt amenajate cu sezlonguri relaxante, baruri, restaurante cochete si terenuri de volei.

Emotii si bucurii in stil italian, a doua zi in city break la Roma

Incepeti a doua zi de minivacanta la Roma cu voie-buna, pregatindu-va de o plimbare frumoasa in Piata Campo dei Fiori, una dintre cele mai fascinante zone ale Romei. Aici, inca pluteste in aer atmosfera plina de viata a hanurilor medievale, piata fiind amenajata pentru shopping si activitati de joaca, in aer liber. Poti explora obiectivele turistice din zona: Fantana delle Tartarughe, Muzeul si galeria Palazzo Spada, edificiul Palazzo Farnese si situl antic al Teatrului Marcellus. Este un loc plin de viata, desi in Roma antica, spatiul a fost mult timp neutilizat, deoarece raul Tibru inunda uneori zona. Istoria pietei dateaza din epoca medievala, din secolul al XV-lea. Prima cladire care a aparut aici a fost o biserica cunoscuta sub numele de Santa Brigida a Campo de Fiori. In perioada medievala cu framantari eretice, locul a devenit faimos pentru martiriul din anul 1600 al curajosului filosof italian Giordano Bruno care avea ideea revolutionara ca orice stea din univers este de fapt un soare. Din anul 1887, Piata Campo dei Fiori are in centru statuia lui Giordano Bruno, onorand cu cinste si respect memoria acestui geniu italian. Brutarii din zona sunt renumiti pentru portiile savuroase de pizza si produsele de patiserie, asa ca nu e de prisos o mica gustare. Poti remarca peste tot, in spatiul Romei, frumusetea stradutelor inguste cu vile si biserici gotice sau baroce, cu balconase acoperite de flori viu colorate, gradini incarcate de portocali si lamai, dar si buna dispoziţie a localnicilor.

Tot in centrul istoric, mai jos de Podul Sisto, pe malul stang al Raului Tibru, in Piata Bocca della Verità, se afla faimosul detector de minciuni, Bocca della Verita, o adevarata provocare pentru copii. Acesta este o sculptura in piatra, de tip medalion, completat de o masca masiva de marmura (de aproximativ 1.300 kg), considerata ca ar reprezenta chipul zeului Oceanus.

bocca-della-verita

Ochii, narile si gura sunt deschise, simbolizand testul Adevarului, monumentul fiind sprijinit in zidul porticului, langa Biserica Sfintei Maria din Roma. Pentru a spori curajul copiilor ii poti provoca sa puna mana in Bocca della Verita. Legenda spune ca cei mincinosi nu vor putea sa-si retraga mana din Gura Adevarului, pentru ca aceasta s-ar inchide. Momentele de emotie vor disparea imediat ce-si vor retrage mainile din enigmatica Bocca della Verita, iar veselia si zambetele cristaline le vor lua locul.

roma-city-break

Calatoria poate continua in city break-ul la Roma cu vizitarea celui mai indragit spatiu de joaca modern din oras, Parcul de amuzament Cinecittà World, situat in Via di Castel Romano, langa Castelul Roman, unde se poate ajunge lejer cu autobuzul. Programul parcului de distractii si amuzament este deschis zilnic, de la ora 11.00 si pana seara, la ora 19.00, pe tot timpul verii si pana in lunile tarzii de toamna. Cinecitta, renumitul studio de film roman considerat centrul cinematografiei italiene a amenajat acest parc pentru copii de toate varstele. Bucuria prichindeilor de a participa la spectacole cu gladiatori sau Wild West cu indieni si cowboy americani sau numeroase alte spectacole de tip musical ii va fascina toata ziua. Dar sunt si alte tipuri de lucruri amuzante pe care cei mici le pot experimenta: barcute lente pe canale de apa, leagane, masinute, trenulete si tobogane de apa labirintice. Exista si o sectiune de Roller Coaster pentru cei mai mari, insetati de adrenalina si senzatii tari. Pe aleile parcului Cinecittà, copiii se pot intalni cu personajele lor favorite din filmele de benzi desenate: luptatorul mascat Zorro, indianul istet Winnetou, indraznetul Spartacus, piratii din Caraibe, imparatii Cezar sau Traian, precum si figuri celebre din Razboiul lumilor. Copiii pot petrece in stil italian cat mai mult timp posibil, iar la final poti alege de la oricare dintre cele cinci restaurante din zona parcului meniuri sanatoase si delicioase.

Cu ocazia unui city break la Roma poti ajuta copiii sa inteleaga cateva lucruri esentiale din istoria Romei vechi, de mai mult de 2.500 de ani, si mai ales faptele de curaj si geniu ale poporului latin cu strabuni etrusci si influente grecesti. Roma este considerata una dintre civilizatiile cu istorie continua si, totodata, prima metropola a lumii Caput Mundi. A fost numita pentru prima data, Orasul Etern - Urbs Aeterna, de poetul roman Tibullus in secolul I i.Hr, expresia fiind preluata mai tarziu si de poetul Ovidiu. Merita sa vizitezi frumoasele biserici romane, realizate dupa caderea Imperiului Roman de Vest si inceputul Evului Mediu, cand Roma a devenit treptat, un centru politic al papalitatii, pana in secolul al VIII-lea. Orice weekend break la Roma poate imbogati cunostintele istorice ale copiilor, asa ca poti rezerva cu incredere bilete de avion pentru o aventura memorabila si frumoasa in Roma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri City break Vacanta cu copiii Concediu Vacanta cu familia

Articole recomandate

Citeste si despre