Ghidul parintelui modern. 5 jocuri si jucarii care stimuleaza invatarea independenta la copii

/ / Modificat: 2016-08-26
Ghidul parintelui modern. 5 jocuri si jucarii care stimuleaza invatarea independenta la copii

Ghidul parintelui modern. 5 jocuri si jucarii care stimuleaza invatarea independenta la copii

O dezvoltare sanatoasa fizica si emotionala a copiilor incepe inca din primele luni de viata si devine cu atat mai importanta cu cat cel mic trece pragul de doi ani. La aceasta varsta, copiii absorb toate informatiile din jur cu o viteza care ii surprinde uneori si pe parinti. De aceea, este important ca imaginatia, creativitatea si inteligenta emotionala a copiilor sa fie cultivate din timp.

Chiar daca imaginatia si creativitatea nu se pot invata efectiv, exista numeroase jocuri si jucarii care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte aptitudinile.

Psihologii le recomanda parintilor sa nu arunce banii pe un munte de jucarii, ci sa se asigure mai degraba ca includ printre masinute si papusi si cateva obiecte care sa stimuleze procesul natural de invatare a copilului, relateaza creativewithkids.com.

Trotinetele, un ajutor nebanuit de eficient in dezvoltarea echilibrului

Cei mici invata sa isi cordoneze mai bine miscarile, echilibrul si isi intaresc muschii atunci cand depun un efort fizic mai intens. De aceea, trotinetele pentru copii sunt solutia sigura si distractiva pentru ca ei sa invete sa-si controleze corpul.

Pedalarea cere miscari coordonate ale picioarelor, dar si ale mainilor, prin manevrarea ghidonului, si il invata pe cel mic sa ia initiativa si sa nu se teama, ci sa invete atunci cand nu stie ceva. Pentru ca este o activitate individuala, ea stimuleaza jocul independent, atat de important pentru copii.

Cuburile cu puzzle stimuleaza gandirea analitica

Cuburile pentru construit, de orice marime si sub orice forma - cuburi din lemn, lego, cuburi magnetice sau din carton - ii ajuta pe copii sa isi foloseasca imaginatia pentru a construi sau creativitatea pentru a potrivi cuburile. Imbinarea cuburilor sau a pieselor de lego stimuleaza gandirea analitica a copiilor si ii invata sa caute solutii.

De multe ori, cei mici se vor enerva cand nu vor reusi sa potriveasca doua piese, iar aici este momentul in care pot interveni parintii pentru a-i invata.

Cartile si jocurile de colorat ajuta dezvoltarea laturii artistice

Cartile de colorat sunt inca extrem de populare, la fel si tablitele de colorat care se sterg usor cu buretele si pe care copiii pot desena la infinit. Indiferent ca vor sa isi coloreze personajele preferate din desenele animate sau sa deseneze ei, acestea le stimuleaza creativitatea.

Indicat este sa il lasati pe cel mic sa aleaga ce culori vrea el si sa observe singur detaliile de pe costumele personajelor animate. In plus, cand va termina de colorat va avea senzatia ca a reusit ceva foarte important, deci jocul ajuta si la activarea sistemului de recompense: cel mic se va simti bine pentru ca a reusit sa duca la bun sfarsit o sarcina, asa ca va cauta sa repete acest lucru.

Plastilina, jocul educativ care nu se va demoda niciodata

Cu totii ne-am jucat cu plastilina in copilarie si inca ne mai amintim mirosul specific acesteia si senzatia pe care o aveam cand imbinam culorile in diverse forme si modele. Jocul cu plastilina este unul atat de benefic pentru copii incat este folosit ca proces de invatare si in gradinite sau scoli.

Acesta ii ajuta pe cei mici sa isi dezolte latura creativa si imaginatia pentru a da forma tuburilor de plastilina si poate fi atat un joc independent, cat si unul de grup. Pentru inceput, ii poti arata celui mic cateva forme pe care el sa le imite, urmand sa isi creeze propriile modele cand a deprins lucrul cu plastilina.

Cutia cu nisip, o solutie pentru a petrece mai mult timp afara

Aproape toate spatiile de joaca sunt dotate cu o cutie cu nisip in care cei mici sa se poata juca cu forme si galetuse, dar si sa interactioneze cu ceilalti copii. Socializarea este importanta inca de la varste fragede, pentru ca modul in care cel mic comunica si se poarta cu ceilalti copii poate fi definitoriu si pe viitor, cand va merge la scoala. Pe de alta parte, in cutia cu nisip copilul se poate juca si singur - asa ca decizia va fi numai a lui.

Toti copiii au propriile lor mecanisme de a invata si de a se dezvolta, de aceea este important ca parintii sa nu ii oblige sa se joace numai cu anumite jucarii sau doar intr-un singur fel. Cu cat cel mic va avea mai multa libertate de decizie la locul de joaca, cu atat el va deveni mai independent si mai sigur pe el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre