Efectele mucegaiul asupra sanatatii tale si a celor dragi

/ / Modificat: 2017-03-02
Efectele mucegaiul asupra sanatatii tale si a celor dragi

Mucegaiul este o problema tot mai frecventa in viata noastra. Tot mai multe locuinte sunt termoizolate, iar de cele mai multe ori, aceste lucrari se efectueaza in conditii calitative slabe, ducand adesea la aparitia mucegaiului. Si cum o persoana petrece in medie peste jumatate din timpul personal in interiorul locuintei sau in alte spatii inchise, posibilitatea ca ea sa fie expusa la spori de mucegai este din ce in ce mai mare. Copiii, care o data cu dezvoltarea tehnologiei, stau tot mai mult timp in casa, sunt si mai expusi.

Aparitia mucegaiului in interiorul unei locuinte este favorizata de mediile umede la contactul cu praful si alte particule din aer. In locuinte se pot dezvolta peste 200 de specii de microbi, care provoaca alergii, dureri de cap, stari de depresie, si iti poate agrava chiar unele boli existente. Acesti spori de mucegai se raspandesc foarte usor pe calea aerului, iar in cantitati mari, devin periculosi pentru organismul uman, producand reale probleme de sanatate, dintre care amintim: alergiile si iritatiile, ce apar ca urmare a inhalarii sau atingerii suprafetei respective.

Printre primele semne ale reactiei alergice se regasesc: mancarimi ale pielii, stranut si migrene. La fel se intampla si in cazul iritatiilor.

Expunerea la suprafete de mucegai poate avea insa efecte mai periculoase asupra persoanelor care sufera de boli respiratorii si prezinta o imunitate slaba. Spre exemplu, persoanelor care sufera de astm li se recomanda evitarea spatiilor inchise in care pot exista spori de mucegai. Copiii sunt cei mai sensibili la astfel de afectiuni. Prin urmare, este important sa le asigurati un mediu de crestere care sa le intareasca sistemul imunitar.

Cum poti detecta zonele afectate de mucegai

Controleaza toate zonele locuintei care sunt propice pentru dezvoltarea mucegaiului: tapet, parchet. mocheta, pereti, etc. Nu toate zonele afectate de mucegai sunt insa vizibile cu ochiul liber si nu pot fi detectate usor, In acest sens, specialistii recomanda efectuarea procedeului de termografie in constructii. Investigatia reprezinta citirea radiatiilor electromagnetice emise de elementele cladirii, in infrarosu, prin intermediul unor instrumente specializate si transformarea acestora intr-o serie de fotografii intitulate termograme - pete de culoare diferita, asociate unor anumite temperaturi.

Termografia in constructii detecteaza pierderile de caldura, scurgerile de energie ale imobilului, si ofera o serie de informatii valoroase despre posibile infiltratii si exfiltratii de aer, precum si infiltratii de apa. Astfel, zonele favorabile aparitiei mucegaiului, numite si punti termice, cat si cele deja afectate de mucegai, pot fi depistate foarte usor cu ajutorul termografiei.

Pe baza analizei efectuate de specialisti, se recomanda apoi sa se recurga la solutii de combatere a mucegaiului. Daca vrei sa investighezi intreaga situatie energetica a locuintei, poti opta si pentru efectuarea unui audit energetic - ofera informatii suplimentare despre constructie, din punct de vedere termotehnic si functional.

Auditorii energetici care pot realiza aceste proceduri sunt si cei care iti elibereaza un certificat energetic atunci cand finalizezi sau vinzi o cladire / casa sau un apartament. Pretul unui certificat energetic incepe de la 150 lei, in timp ce restul procedurilor costa mai multi bani si se discuta direct cu expertii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre