Cum sa-­ti inveti copilul sa petreaca mai putin timp in fata calculatorului. 5 idei distractive de joaca pentru cei mici

/ / Modificat: 2016-05-10
Cum sa-­ti inveti copilul sa petreaca mai putin timp in fata calculatorului. 5 idei distractive de joaca pentru cei mici

Copiii se bucura de avantajele tehnologiei acum mai mult ca oricand, insa asta inseamna si ca petrec mai putin timp jucandu­-se afara. Importanta socializarii cu alti copii si alergatul pe afara nu ii ajuta doar sa se dezvolte armonios, ci le stimuleaza si atentia, creativitatea si viteza de raspuns la probleme.

Cand in casa exista tentatii precum desenele animate de la televizor sau jocurile pe calculator, este o devarata misiune imposibila sa ii scoti in parc sau la terenul de joaca. De aceea, este important ca cei mici sa invete de la varste fragede cum sa se bucure de timpul petrecut in natura.

Iata cateva idei cu care sa­ti inveti copilul inca de mic sa aprecieze iesirile in natura si sa se distreze pe cinste de fiecare data.

Lasa-­ti copilul sa se murdareasca

Multi parinti sunt speriati ca cei mici ar putea lua bacterii de pe jos, asa ca nu ii lasa sa se joace la groapa cu nisip, sa puna mana pe jucariile scapate pe asfalt sau sa se dea pe tobogane, de frica sa nu se loveasca. Microbii din natura sunt insa extrem de importanti pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, iar asta ii va proteja de imbolnaviri dese la maturitate sau de racelile care trec greu.

In loc sa ii certi cand se urca pe tobogane sau vor sa se dea in leagan, mai bine ii inveti cum sa faca asta fara sa se raneasca si sa ii supraveghezi indeaproape, la inceput. Incurajeaza-­ti copilul sa incerce lucruri noi, altfel va creste cu teama de a nu se rani sau de a nu se imbolnavi, iar asta ii va afecta si viata sociala, relatiile cu ceilalti copii de varsta lui.

Arata­-i ca se poate distra mai bine ca in casa

Activitatile care solicita fizicul unui copil il vor ajuta sa evite afectiuni precum obezitatea infantila, o problema care s­-a agravat tocmai din cauza faptului ca cei mici sunt sedentari, mananca nesanatos si stau ore in sir in fata televizorului.

Pentru a-­l obisnui sa faca miscare inca din primii ani de viata, ii poti lua o tricicleta ca aceasta, care este usor de folosit, colorata si foarte distractiva pentru cei mici. Mersul pe triciclete sau trotinete ii pregateste pentru mersul pe bicicleta, mai tarziu in viata, le intareste muschii, inclusiv cel cardiac, si ii fereste de kilogramele in plus.

Desenati cu creta pe asfalt

Cumpara­-i un set de creta colorata si jucati­va impreuna. Incurajeaza­-l sa deseneze personajul preferat din desenele animate, familia voastra, flori sau invata-­l sa joace sotronul. Desenul dezvolta imaginatia si creativitatea copiilor si este o activitate care il va captiva cu siguranta.

Planteaza cu el o gradina micuta cu flori

Copiii vor mereu sa faca ce fac oamenii mari, asa ca daca plantati o gradina micuta cu flori, pe care sa i­-o dai lui in grija apoi. Asta il va face sa simta ca are o responsabilitate importanta si il vei vedea cum petrece minute in sir udand cu grija fiecare floare si sapand pamantul cu lopatica. Daca nu stai la casa si nu ai o curte, ii poti amenaja o gradina in miniatura si in fata blocului, intr­un mic spatiu verde retras.

Organizeaza-­i o "vanatoare de comori"

Apeleaza la jocuri care sa­-l tina ocupat atunci cand iesiti afara si care sa il faca sa se simta mandru ca a dus la bun sfarsit o sarcina. Fa o lista cu lucruri pe care trebuie sa le gaseasca intr­un parc si trimite-­l in cautarea lor. De la frunze de diferite marimi, pana la pietre colorate, toate vor constitui o comoara mica pentru copilul tau si cu siguranta va vrea sa isi aduca "prada" cu el acasa, asa ca fii pregatita din timp cu o punguta sigilata in care sa le tii. Invata-l, totusi, sa nu rupa florile din parcuri sau sa se aventureze in locuri periculoase.

Nu uita ca cei mici ar trebui sa aiba reguli bine stabilite cand vine vorba de folosirea calculatorului, asa ca nu ezita sa ii impui limite, chiar daca te lovesti de proteste la inceput.

Asigura­-te si ca aceste reguli sunt respectate si nu ceda in fata santajului emotional. Copiii devin mult mai receptivi daca sunt recompensati de fiecare data cand sunt ascultatori, insa nu apela la recompense in dulciuri sau bani.

Poti, de exemplu, sa ii oferi o steluta din carton, pe care sa o poata lipi pe frigider sau pe un perete, de fiecare data cand a inchis televizorul din proprie initiativa si a iesit afara, la joaca.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre