Cum alegem jucariile pentru cei mici. Iata cateva sfaturi importante!

/ / Modificat: 2017-07-26
Cum alegem jucariile pentru cei mici. Iata cateva sfaturi importante!

De multe ori, parintii isi pun mii de semne de intrebare cand ajung in fata unui raft cu jucarii pentru bebelusi. Principala dilema porneste de la faptul ca nu stim ce jucarie ar fi potrivita pentru un copil atat de mic. Raluca Vasiliu, psiholog pentru copii, explica detaliile de care trebuie sa tinem cont cand cumparam jucarii.

De multe ori, misiunea noastra de a cumpara jucarii pentru copii devine o adevarata provocare. Ce i se potriveste copilului? Cum trebuie sa fie jucaria? Mai galagioasa, mai mare, mai mica? Ce culori sunt recomandate pentru cei mici? Cat de complicata trebuie sa fie? Sunt doar cateva intrebari care ii inunda mintea oricarui parinte. Intr-un interviu pentru romanialibera.ro, psihologul pentru copii Raluca Vasile incearca sa ne scape de cateva dintre aceste dileme.

In primul rand, aflam de la ea, jucaria are un rol mult mai important pentru copil decat ne-am fi imaginat. Pe langa distractia de moment, aceasta contribuie si la dezvoltarea lui ulterioara. De asemenea, un alt detaliu foarte important, aceste jucarii trebuie sa fie in concordanta cu varsta copilului: "Cand cumparam jucarii trebuie sa tinem cont in primul rand de varsta copilului si apoi de cat de multa stimulare ii poate aduce. O jucarie cu multe functii, interactiva, este mereu mai interesanta decat una statica, de tip bibelou", este unul dintre indiciile pe care ni le ofera Raluca Vasiliu.

Cum alegem jucariile pentru bebelusi

Raluca ne spune ca un copil la o varsta atat de frageda are nevoie de jucarii nu foarte complicate, bazate mai mult pe sunete si culori atractive: "Nou-nascutul are o nevoie accentuata de stimulare senzoriala, asadar jucariile trebuie sa raspunda acestei nevoi. Sunt indicate jucariile cu forme simple si intens colorate. Daca fac sunete, acestea trebuie sa fie linistite, repetitive. Textura trebuie sa fie placuta, fara asperitati, sa poata fi atinse cu usurinta si placere. Pentru ca inca nu se misca in voie, jucariile trebuie plasate in aria lui vizuala, astfel incat sa le poata atinge. Desi pare neajutorat si pasiv, copilul invata in aceasta perioada foarte multe lucruri: el isi dezvolta motricitatea grosiera, simtul miscarii, spiritul de observatie, aprecierea distantei, marimii. De aceea el are nevoie sa poata atinge, apuca, invarti, rasuci si pipai jucariile. In plus, cum copiii baga isi gurita toate jucariile, trebuie sa ne asiguram ca nu sunt prea mici sau ascutite".

Dupa 6 luni, lucrurile se schimba un pic cand trebuie sa alegem jucarii pentru bebelusi. Intre 6 luni si 1 an, copiii incep sa se dezvolte tot mai mult, astfel ca au nevoie de alt tip de jucarii: "Pentru prima oara capabili sa se miste, copiii sunt mult mai activi si mai dornici sa exploreze mediul. Manipularea jucariilor si a obiectelor e mai viguroasa, copilul apucandu-le, rasucindu-le, studiindu-le.

Asadar, jucariile interactive, care se desfac, au buton, se pot invarti, rasuci, sunt cele mai indicate. In aceasta perioada copiii nu sunt deloc pretentiosi: orice obiect poate deveni o jucarie fascinanta, gata sa fie explorata cu toate simturile.

Incepand cu varsta de 10 luni, copilul isi da seama cand o jucarie lipseste si incepe sa o caute. Tot acum are loc primul atasament de o jucarie sau un obiect, pe care copilul o/il ia cu el peste tot. Avand in vedere ca aceasta jucarie este ca o persoana pentru el, este interzis sa i-o luam, sa o aruncam sau sa o inlocuim cu alta identica. Daca facem asta, este ca si cand i-am lua copilului pe cineva drag", mai spune Raluca Vasiliu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii Alegere jucarii copii Cum alegi jucariile copilului

Articole recomandate

Citeste si despre