7 semne care ascund o alergie sau intoleranta a bebelusul la lapte

/ / Modificat: 2016-07-13
7 semne care ascund o alergie sau intoleranta a bebelusul la lapte

7 semne care ascund o alergie sau intoleranta a bebelusul la lapte

O multime de bebelusi se confrunta cu alergii la lapte sau au intoleranta la lactoza, iar semnele acestora sunt adesea confundate de parinti cu alte afectiuni. Intolerantele si alergiile la lapte nu sunt neaparat innascute, ele pot fi dobandite si pot sa dispara intr-un anumit moment al vietii.

Parintii ai caror bebelusi nu digera corect laptele sunt deosebit de ingrijorati considerand ca micutul lor este privat de nutrientii necesari dezvoltarii armonioase. In realitatea, insa, ei au la dispozitie formulele de lapte.

Intre aceste formule de lapte vei gasi optiuni variate pentru alimentatia bebelusului, pline de vitamine si nutrienti pentru a sprijini o dezvoltare sanatoasa, chiar si in cazul in care el se confrunta cu o alergie sau o intoleranta la lapte.

De altfel, laptele de crestere este un aliat de nadejde al mamelor in timpul puseurilor de crestere ale micutilor, cat si atunci cand, din diverse motive, medicale sau personale, alaptarea la san este intrerupta.

Exista diferente clare intre aceste doua afectiuni, insa simptomele sunt foarte asemanatoare. In cazul alergiei la lapte, sistemul imunitar al organismului repereaza proteinele din lapte ca fiind inamici si apar reactii de aparare. De cealalta parte, intoleranta la lactoza este reprezentata de un deficit de lactaza - enzima care descompune lactoza - zaharul din lapte.

Alergia la laptele matern este rar intalnita, insa asta nu inseamna ca este imposibila. Totusi, cele mai multe probleme le cauzeaza in general laptele de vaca.

Iata cateva semne care ar putea ascunde o alergie sau intoleranta la lapte!

Varsaturi

Se intampla adesea ca bebelusii sa regurgiteze lapte sau chiar sa vomite atunci cand sunt hraniti sau leganati. Totusi, atunci cand observi ca cel mic vomita chiar si inainte de masa, ar trebui sa iei in calcul o problema in alimentatie. De asemenea, daca cel mic inghite greu, e un alt semn ca ar putea avea o alergie la lapte.

Eruptii pe piele

Iritatiile aparute la nivelul pielii sunt un semn al alergiei la lapte. Eczemele rosiatice sunt des intalnite in cazul in care cel mic are o astfel de afectiune. Problema cu aceste eruptii este ca de multe ori sunt tratate ca atare de catre parinti, fara sa fie investigate mai departe cauzele aparitiei lor.

Agitatie

Si in cazul alergiei si al intolerantei, bebelusul este agitat si plange mult. Agitatia si plansul de neoprit sunt consecinte ale durerilor abdominale pe care le provoaca aceste afectiuni. Bebe nu iti poate arata ce il supara, inca prin aceste semne iti da de inteles ca nu se simte bine.

Balonare

Se poate intampla ca sugarii sa sufere de balonare din cand in cand, insa daca aceasta stare este frecventa, ar trebui sa iei in calcul consultul unui medic pediatru. Raspunsul sta, in mod cert, in alimentatie, si cum laptele este alimentul de baza a unui bebelus, el poate fi si cauza.

Modificari la nivel digestiv

Constipatia sau diareea pot fi si ele simptome ale alergiei la lapte sau ale intolerantei la lactoza. Desi aceste manifestari apar si din alte motive, este important sa le gasesti cauza.

Probleme respiratorii

Respiratia greoaie este un semn care apare doar in cazul alergiei la lapte. Pentru ca s-ar putea sa observi de mai multe ori ca micutul tau are probleme de respiratie, trebuie sa stii ca acest simptom, ca si consecinta a alergiei, apare la scurt timp dupa ce micutul consuma lapte.

Apar probleme de greutate si crestere

Daca bebe nu creste si nu ia in greutate, explicatia sta tot in alimentatie. Pana la un an, copilul ar trebui sa cantareasca de trei ori mai mult decat la nastere. Daca alimentatia nu este insa pe placul sau, bebe nu va avea parte de nutrientii de care are nevoie pentru dezvoltarea sa.

Aceste probleme sunt insa o ultima consecinta a intolerantei sau alergiei la lapte, deoarece sunt cauzate de celelalte neplaceri pe care le provoaca – balonare, varsaturi, diaree. Ar trebui, deci, sa fii extrem de atenta la semnele anterioare pentru a nu se ajunge la o astfel de situatie.

Diagnosticul de intoleranta sau alergie la lapte il poate da doar medicul pediatru. Daca bebe se confrunta cu simptome dintre cele enumerate de noi, ar trebui sa-ti intrebi medicul in legatura cu testele pentru aceste afectiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre