5 metode testate pentru a deveni cel mai cool parinte

/ / Modificat: 2017-02-13
5 metode testate pentru a deveni cel mai cool parinte

Multi adulti nu mai tin minte lucruri din urma cu o saptamana, dar au amintiri atat de precise si de clare din copilarie incat reusesc sa isi aminteasca experientele pana la cel mai mic detaliu.

Imaginea pe care i-o creezi copilului tau despre tine se va pastra ani de zile de acum incolo. Unii isi amintesc restrictiile impuse de niste parinti severi, dar bine intentionati, altii isi dau seama ca au parinti cool, genul acela pentru care erau invidiati de ceilalti prieteni. Exista cateva lucruri pe care le au in comun acesti parinti. De la libertatea mai mare pe care o acorda copilului lor, pana la cum interactioneaza cu el si cum il educa in legatura cu lucrurile cu adevarat importante din viata. Iata ce poti face si tu:

Pune in practica activitati distractive

Multi parinti nu par sa isi dea seama cat de bine te poti distra alaturi de copiii tai, mai ales inainte sa intre in adolescenta si sa prefere sa iasa in oras cu prietenii. Pana atunci, ai ani buni la dispozitie sa fii un exemplu de vitalitate si de veselie pentru copilul tau si sa ii creezi amintiri frumoase pentru toata viata. Imagineaza-ti cum ar fi ca data viitoare cand iesiti in parc, tu sa mergi pe un astfel de vehicul modern si cool, care sa ii faca pe toti sa intoarca privirile dupa tine. Cu siguranta va veti distra de minune, daca va plimbati cu randul, fara sa obositi si sa vreti sa plecati mai repede acasa.

Lasa-ti copilul sa-si aduca acasa prietenii

Indiferent de varsta, copilul tau trebuie sa stie ca isi poate chema acasa prietenii, fara sa fie mustrat dupa aceea. Unii parinti au reguli stricte cu privire la cine intra in casa lor, insa, daca stai sa te gandesti, este ocazia perfecta pentru a-i cunoaste anturajul copilului tau si a afla care sunt cercurile in care se invarte. De asemenea, poate fi o ocazie buna pentru a incepe o discutie cu el pe diverse teme, dupa ce ati ramas singuri.

Permite-i copilului sa faca singur alegeri

Copilul tau trebuie sa invete de mic sa ia decizii singur, pentru ca asta il va ajuta sa fie mai increzator in fortele proprii la maturitate si sa se adapteze mai usor schimbarilor. Pentru un copil, orice decizie pe care ii dai voie sa o ia singur este o mica victorie, indiferent ca este vorba despre ce muzica ascultati in masina, la ce film va uitati la televizor sau ce sa puneti in cos cand mergeti la cumparaturi.

Adolescentilor le poti permite sa isi aleaga singuri ora la care sa se intoarca acasa, in serile cand ies cu prietenii. Chiar daca unii parinti le impun copiilor o ora fixa de venit acasa, daca iti lasi adolescentul sa aleaga singur un interval orar rezonabil, acest lucru il va responsabiliza si il va face sa simta ca are datoria sa se tina de cuvant.

Pastreaza distanta cand e cazul

Pentru ca, la randul lor, vor sa para liberi si independenti in fata prietenilor, multi copii sunt jenati cand parintii vor sa intre in vorba cu grupul lor de amici, sa glumeasca sau sa iasa in oras cu ei. De aceea, cel mai bine este sa ii lasi spatiu si libertate copilului tau, insa ai grija ca el sa stie acest lucru. Asigura-l ca ai incredere in el ca nu va intra in bucluc, insa in acelasi timp incurajeaza-l sa iti ceara ajutorul in orice situatie, asigura-l ca nu va fi certat, ci doar ca vrei sa il ajuti sa isi rezolve problemele, atunci cand simte ca lucrurile au scapat de sub control.

Fii cel mai bun prieten al copilului tau, dar stabileste niste limite

Copilul tau trebuie sa se bucure de toata atentia ta si sa simta ca ii esti cel mai bun prieten, persoana careia ii poate destainui toate ofurile sale. Ca parinte, este dificil sa tragi o linie intre relatia de prietenie si cea parentala. Cum decizi cat ii permiti si cand e cazul sa te transformi din prieten in parinte si sa ii impui niste limite? Multi parinti se confrunta cu aceasta dilema. Bineinteles, cea mai importanta este siguranta copilului tau, asa ca nu este gresit sa ii interzici unele lucruri atunci cand simti ca acestea l-ar putea duce pe un drum gresit. Cei mai cool parinti sunt, de fapt, cei care gasesc un echilibru intre relatia de prietenie si cea parentala cu copiii lor si invata cand si cum sa reactioneze.

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: Rohappy

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte relaxat Parenting Abilitati parinte

Articole recomandate

Citeste si despre