5 lucruri care te ajuta sa cresti un copil deschis la minte

/ / Modificat: 2017-03-21
5 lucruri care te ajuta sa cresti un copil deschis la minte

Ca parinte, iti doresti ce e mai bun pentru copilul tau. Insa, pentru ca el sa se descurce pe cont propriu, este nevoie ca educatia lui sa se extinda si dincolo de lucrurile pe care le invata la scoala.

Traim intr-o lume in care diversitatea este parte din viata noastra cotidiana. Oamenii au convingeri, culturi, traditii, religii, infatisari si educatii diferite, iar toleranta este un cuvant-cheie in interactiunea cu cei din jurul nostru. De aceea, un copil ager, cu o minte deschisa, se va integra mai usor in societate, se va face placut mai usor si va gasi cea mai scurta cale spre succes, daca tii cont de cateva lucruri in educatia sa:

Permite-i sa socializeze cat mai mult cu cei de varsta sa

Scoala ofera un cadru formal pentru interactiunea dintre copii, iar prieteniile se leaga, cel mai des, in pauzele dintre ore. Multe scoli organizeaza tabere sau excursii tocmai pentru a le permite celor mici sa se cunoasca mai bine si sa petreaca timp impreuna si in afara institutiei de invatamant. In plus, sa fie plecat departe de parinti, chiar si pentru cateva zile, este un test de independenta pentru orice copil, motiv pentru care nu este indicat sa ii refuzi aceasta experienta. Este drept ca multe dintre aceste excursii sunt planificate de pe o saptamana pe alta si s-ar putea sa nu ai timp sa strangi bani suficienti pentru a-l lasa sa mearga. Insa acesta nu ar trebui sa fie un impediment pentru care sa iti privezi copilul de socializarea cu cei de varsta lui. Poti lua rapid bani de aici, daca ai nevoie, si ii poti returna luna urmatoare, fara sa platesti niciun leu in plus. Astfel, copilul tau se va bucura de o experienta de neuitat si iti va fi recunoscator pentru asta.

Nu ii impune parerile sau convingerile tale

Ca parinte, vei simti ca este datoria ta morala sa iti educi copilul, insa este extrem de important sa fii obiectiv asupra subiectelor mai sensibile. Un copil nu ar trebui fortat sa adopte o anumita convingere, ci trebuie lasat sa isi faca propriile pareri. Daca ii expui atat argumentele pro, cat si cele contra pe marginea unei teme de discutie, ii vei incuraja gandirea critica si il vei ajuta sa decida singur ce vrea sa creada. Nu numai ca micutul tau isi va dezvolta propriul sistem de gandire, dar el va invata si sa isi argumenteze deciziile sau credintele, mult mai bine decat daca incerci sa i le impui. Iar aceasta este o lectie care ii va fi de folos pe tot parcursul vietii.

Invata-l sa vada dincolo de stereotipuri

Emisiunile, filmele sau serialele TV sunt pline de stereotipuri, care ii pot crea anumite prejudecati unui copil, legat de rase, culturi, religii sau etnii. Explica-i copilului tau ca pe ecran este prezentata doar o anumita parte a adevarului si ca nu tot ceea ce vede este adevarul absolut. Informeaza-te sau cititi impreuna faptele si istoricul unui subiect, apoi lasa-l pe el sa traga concluziile. Orice stereotip pe care copilul tau il ia drept adevar il va impiedica sa isi largeasca orizonturile si sa vada dincolo de limitarile acelei prejudecati, iar acest lucru nu poate decat sa il tina pe loc de la a-si atinge adevaratul potential.

Respecta-i individualitatea la joaca

Daca vrei cu adevarat sa cresti un copil independent si cu mintea deschisa, nu il impinge spre stereotipuri legate de cum ar trebui sa se joace. „Fetele se joaca cu papusi, baietii se joaca cu masinute” este unul dintre cele mai uzate astfel de stereotipuri. Nu toate fetitele trebuie sa poarte roz, la fel cum nu toti baietii trebuie sa se imbrace in albastru. Daca fiica ta vrea sa ia cursuri optionale de traforaj sau fiul tau este pasionat de cusut sau impletit, de ce nu l-ai lasa sa isi urmeze pasiunea? In multe cazuri, copiii care isi dezvolta o pasiune devin foarte buni la ea, motiv pentru care au fost atrasi de acel domeniu in primul rand. Permite-i copilului tau sa gandeasca in afara cutiei si a constrangerilor sociale si sa faca exact acele lucruri care il fac fericit.

Invata-l cum sa faca fata criticilor

Din nefericire, nu toti parintii si copiii sunt deschisi la minte si toleranti, iar de aici apar si criticile rautacioase. De exemplu, un baietel care lua lectii de balet era constant tachinat de colegii de la scoala, care radeau de pasiunea lui. Mama copilului i-a vorbit insa despre carierele de succes ale unor dansatori moderni si i-a aratat un clip cu celebrul balerin Sergei Polunin, care poate fi descris in multe feluri, insa numai feminin nu. Daca ii explici copilului ca dansul iti formeaza un corp frumos, pe care multe fete il vor aprecia in cativa ani, ca dansul iti dezvolta autodisciplina, reflexele si echilibrul si ca il va ajuta in numeroase alte moduri, copilul va invata sa fie mandru de pasiunea sa si sa nu se mai lase afectat de criticile celor din jur. De asemenea, ii poti explica si ca multi oameni sunt ostili sau reticenti fata de lucrurile pe care nu le inteleg, motiv pentru care devin agresivi in limbaj. Daca te lasi influentat de ei, nu numai ca le dai castig de cauza, dar ajuti tu insuti la perpetuarea unei prejudecati.

Un parinte care ii da copilului sau libertatea de a alege ce vrea sa faca, sa gandeasca si sa creada va reusi sa creasca un om integru, echilibrat si tolerant, cu un set de valori care il va ajuta sa se integreze in orice mediu si sa se faca placut in ochii celor din jur.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Monkey Business Images

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre