4 dintre cele mai frecvente probleme de alaptare si solutiile pentru a le rezolva

/ / Modificat: 2016-03-30
4 dintre cele mai frecvente probleme de alaptare si solutiile pentru a le rezolva

Alimentatia corecta a bebelusului este o preocupare permanenta pentru proaspetii parinti si de multe  ori ii pune in dificultate.  Laptele este alimentul de baza din dieta unui  copil, insa alegerea formulei corecte pentru a‐l hrani pe bebe este destul de grea, mai ales atunci cand apar diverse probleme de lactatie la mama sau de toleranta la bebelus. 

Nasterea  prematura,  inceperea  serviciului  sau  intoleranta  la  lactoza  a  bebelusului determina  multe mame sa apeleze la formule de lapte. Apare in mod negresit insa si grija legata de sanatatea copilului. 

Primeste oare toti nutrientii de care are nevoie, este laptele praf sigur pentru el? Trebuie sa stii insa ca laptele de crestere, precum cel pe care il gasesti aici, este conceput special pentru a‐l substitui pe cel matern  si  contine  toti  nutrientii  necesari,  probiotice  si  vitamine,  pentru  a  le oferi  bebelusilor  o alimentatie corecta. Inclusiv atunci cand copilul este alergic la lapte sau are intoleranta la lactoza.

Fie ca a fost vorba despre o problema sau pur si simplu a fost alegerea ta personala, iar copilul tau nu este  hranit  cu  lapte  matern,  laptele  praf  este  o  optiune  care  nu  ii  rapeste bebelusului  substantele nutritive de care are nevoie pentru o sanatate de fier.  

Alege un lapte de crestere potrivit pentru tine si copilul  tau  solicitand  ajutorul  medicului pediatru.  In  functie de nevoile  bebelusului,  formula  este diferita. Intr‐un fel este hranit un copil nascut prematur si cu totul diferit un copil cu o alergie la lapte.

4 cauze frecvente ale problemelor de alaptare

Fiecare  bebelus  este  unic,  asa  ca si  cauzele  problemelor  difera  de  la  caz  la  caz.  Exista insa si solutii pentru a le rezolva. Iata 4 dintre aceastea si modalitati de a le trata. 

Oboseala si stresul

Nu sunt rare  cazurile  in  care mamele  isi doresc sa‐si alapteze  copiii,  insa nu produc  lapte. Una dintre cauzele  principale  a  problemelor  de  lactatie  o reprezinta  oboseala.  Si  ce proaspata mamica  nu  este obosita? Stresul si anxietatea, probleme cu care se confrunta adesea mamicile in primele luni de dupa nastere, se numara si ele printre cauzele problemelor de lactatie.

Aici intervine si ajutorul partenerului  care ii poate oferi mamei cateva momente de ralaxare si o mica pauza de la indatoririle parintesti, tocmai pentru ca organismul ei sa se refaca si sa poata produce lapte.

Durere la nivelul mamelonului

O  alta  problema  des  intalnita  este  durerea  sau  usturimea  la  nivelul  sanilor.  Foarte  multe mame  se confrunta cu asta si de multe ori sufera in tacere. Alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa, iar cand apare disconfortul crescut, de multe ori cauza este apucarea gresita a sanului de catre bebelus. 

O discutie cu un consilier de lactatie sau cu un pediatru te poate ajuta sa‐l pozitionezi corect pe bebe astfel incat sa minimizezi disconfortul. De asemenea, diverse creme emoliente pe baza de plante iti vor fi de ajutor pentru calmarea durerilor. 

Intoleranta sau alergie

Un alt motiv tot mai intalnit care le determina pe mame sa aleaga laptele praf in detrimentul celui de san este intoleranta la lactoza sau alergia la lapte. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca pana in 2050 jumatate din populatia globala va suferi de o alergie si nu este deloc iesit din comun ca bebelusii sa sufere de o alergie la lapte. In aceste cazuri folosirea unei formule de crestere special creata pentru aceasta problema este imperativa pentru sanatatea micutului. 

Unele alergii trec in timp, in vreme ce altele se mentin toata viata. Daca observi o reactie neobisnuita a copilului dupa ce mananca, ia in considerare un consult la alergolog. 

bebelus_biberon_lapte_praf

Lapte insuficient

Alaptarea  functioneaza  dupa sistemul  de  cerere si  oferta,  astfel  incat  organismul  tau se  va regla  in functie de cat de mult „consuma” bebe. Daca ai ajuns la concluzia ca nu ai destul lapte, completarile cu formula sunt o solutie buna. In acelasi timp, o alimentatie echilibrata a mamei si respectarea unor ore fixe de masa pentru copil pot fi de ajutor pentru a solutiona aceasta problema. 

Alaptarea si vinovatia

Indiferent de motivul pentru care au renuntat la alaptarea la san, nu putem nega faptul ca multe mame se simt  vinovate  pentru  decizia  pe  care  au  luat‐o.  "Nu  pot sa  alaptez,  inseamna  ca nu sunt  o mama destul de buna pentru copilul meu" este unul dintre grijile pe care le au mamicile. 

Daca ai astfel de ganduri, trebuie sa stii ca laptele praf modern ii va oferi copilului tau toti nutrientii de care are nevoie pentru a fi sanatos si puternic. Orice mama isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul ei, astfel incat toti din jur stiu cu siguranta ca ai facut cea mai buna alegere pentru copilul tau. 

In final,  atunci  cand  vorbim  despre  alimentatia  bebelusului,  nu  exista formule  corecte sau incorecte. Felul in care reactioneaza copilul, apetitul lui, starea ta de sanatatea, stilul tau de viata sunt lucruri care iti individualizeaza familia si  care  implica  gasirea  celei mai bune formule pentru voi, nu neaparat una universala. 

Tu te‐ai confruntat cu una dintre aceste probleme de lactatie? Care a fost solutia cea mai buna pentru tine si familia ta in ceea ce priveste alimentatia bebelusului? Scrie‐ne in sectiunea de comentarii de  mai jos!

 

Sursa foto: creativecommons.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre