3 sfaturi pentru a-l ajuta pe cel mic sa preia responsabilitati

/ / Modificat: 2017-09-19
3 sfaturi pentru a-l ajuta pe cel mic sa preia responsabilitati

Cea mai grea sarcina a parintilor este sa-i pregateasca pe copii, dar mai ales sa se pregateasca pe ei insisi, pentru ziua in care cei mici vor fi deja mari si vor parasi "cuibul". Misiunea incepe intotdeauna cu lucruri mici, care sa le pregateasca abilitatile necesare in viata. Daca si tu ai un copil mic, incurajeaza-l constant sa preia responsabilitati acasa, precum sa-si spele vasele singur sau sa adauge ingrediente la mancare, sa-si programeze activitatile sau sa-si organizeze camera astfel încat sa mentina ordinea si curatenia.

1. Arata-i cum sa-si aranjeze hainele in dulap si lasa-l sa si le ordoneze singur

Pentru ca ii va fi mai usor sa preia sarcini legate de universul sau, incepe cu dormitorul lui. Cumpara-i astfel de dulapuri de haine foarte utile si in care sa se poata desfasura comod, fara a fi predispus la accidente, suficient de spatioase pentru a-i depozita intreaga garderoba, dar mai ales pentru a-i oferi importanta pe care o dai unui adult cu nevoi si gusturi vestimentare. Arata-i ca-l tratezi ca pe un adult, pentru ca el sa se comporte matur.

Sortati impreuna hainele si depoziteaza-le pe cele din sezonul trecut in locurile mai putin accesibile, pentru a-i facilita accesul la articolele pe care le foloseste zi de zi. Imparte zonele accesibile lui in spatii dedicate tipurilor de haine: bluze cu maneca lunga, bluze cu maneca scurta, pantaloni, geci, pantofi si accesorii. Lasa pantofii pe rafturile deschise, eventual in cutie. Folositi cutii pentru obiectele mici precum manusi si lenjerie, pentru a le sorta mai usor, si etichetati-le. Incurajeaza-l sa si le depoziteze singur. alegeti impreuna hainele care trebuie puse pe umeras si arata-i cum se asaza o camasa acolo, apoi pune-l sa repete operatiunea. Poti alege umerase colorate, pentru a-l atrage mai mult spre aceasta sarcina. Poti extinde sistemul culorilor si la cutiile de depozitare sau etichete.

aranjare-haine

Iata un mod eficient in care poti impaturi tricourile. Exersati impreuna si, in timp, lasa-l pe cel mic sa-si ordoneze intregul dulap de haine.

2. Indeamna-l sa aranjeze masa, inainte de cina

De obicei, cina este masa la care se reuneste intreaga familie iar participarea celui mic ii ofera un sentiment de satisfactie si contributie, care ii va stimula initiativa, pe parcurs. In plus, ii va face bine sa stie regulile de asezare a mesei, in societate.

Arata-i intai ordinea asezarii farfuriilor si a ustensilelor, apoi lasa-l sa exemplifice prezentarea, pentru celelalte locuri: intai se pune suportul de farfurie, apoi farfuria, servetelul si furculita peste el, la stanga farfuriei, iar cutitul la dreapta. Paharul de vin se asaza in dreptul cutitului.

In caz ca este vorba despre o masa formala, farfuriile se suprapun in ordinea servirii. Furculita de salata se va afla in partea exterioara din stanga iar furculita mai mare, de fel principal, langa farfurie. Linguritele se asaza langa cutit iar cele de desert in dreptul farfuriei, în partea superioara, langa paharul de apa (la stanga), urmat de cel de vin (la dreapta).

aranjarea-mesei

3. Incurajeaza-l sa planifice o lista de cumparaturi

Ofera-i ocazia sa participe la deciziile familiei si intreaba-l ce ar dori sa adauge la lista de cumparaturi, in functie de nevoile sale. Structureaza sarcina, impartind cumparaturile sale personale pe categorii: pachetel de scoala, obiecte de igiena personala sau haine.

Daca cel mic stie deja sa scrie, pune-l sa-si faca propria lista de cumparaturi si ia-l cu tine la centrul comercial. Incurajeaza-l sa fie vigilent asupra produselor deja cumparate, ce ar mai fi de luat si din ce parte a magazinului ar putea fi ridicate. Ajunsi acasa, puteti recapitula cumparaturile si observa daca s-au acoperit toate nevoile. Daca este mai mare, poti completa lectia cu informatii financiare, pentru ca fiica sau fiul tau sa inceapa sa inteleaga valoarea banilor si modul cum acestia sunt folositi.

Oricand este un moment bun sa incepi sa-l responsabilizezi pe cel mic, oferindu-i sarcini adaptate la nivelul lui de intelegere si indemanare. Fa-o cu rabdare si fii atenta la rezultate. Vor veni treptat.

Sursa foto: Shutterstock, Pinterest

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Responsabilizarea copiilor Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre