Vaccinul impotriva gripei porcine la gravide si bebelusi

/ / Modificat: 2010-01-18
Vaccinul impotriva gripei porcine la gravide si bebelusi





 

Vaccinul impotriva gripei porcine este indicat si pentru gravide si bebelusi peste 6 luni. Daca bebelusul nu are inca varsta pentru a face vaccinul, se recomanda masuri preventive, mai ales in cazul in care mamica sa este deja bolnava.

Alaptarea nu este interzisa daca mamica este bolnava de gripa porcina, deoarece prin alaptare transmiti anticorpi bebelusului. Riscul de a transmite gripa porcina prin laptele matern este necunoscut, spun expertii, dar in general virusurile gripale nu se transmit pe aceasta cale.

Pentru gravide, multe organizatii recomanda ambele vaccinuri gripale: cel pentru gripa sezoniera si cel pentru gripa porcina.

 Vaccinul impotriva gripei porcine, benefic pentru gravide

De ce ambele vaccinuri? Deoarece, daca gravida contacteaza oricare dintre cele doua tipuri de gripa, sunt sanse mari sa apara complicatii, cum ar fi pneumonia sau nasterea prematura, care ar putea pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului.

Unul dintre vaccinuri asigura protectie impotriva gripei sezoniere, ce apare in fiecare an, celalalt vaccin protejeaza impotriva virusului A (H1N1), care are o tulpina diferita fata de virusul gripei sezoniere. In SUA, dintre cazurile mortale de gripa porcina, 6% au fost femei gravide, desi ele reprezinta 1% din populatie.

S-a dovedit ca administrarea vaccinului impotriva gripei sezoniere in timpul sarcinii ofera bebelusului protectie dupa nastere, fapt valabil, se pare, si in cazul vaccinului pentru gripa porcina. Lucru important, deoarece nou-nascutii care contacteaza gripa sunt in mod deosebit predispusi la complicatii serioase, iar vaccinul nu il pot primi pana nu implinesc 6 luni.

Unii medici sunt de parere ca vaccinul nu este indicat in primul trimestru de sarcina. Dupa primul trimestru de sarcina sau inainte cu 4 saptamani de a ramane gravida, vaccinul antigripal este considerat a nu fi daunator, ba chiar benefic asupra sanatatii tale si a fatului sau a unei sarcini ulterioare. Pentru mai multe sfaturi, consulta un medic obstetrician.

Exista doua tipuri de vaccin pentru gripa porcina:

• Injectabil, ce contine virusul inactivat (omorat), asemenea celui pentru gripa sezoniera,

• Spray nazal, ce contine virusul activ (viu) si care nu este recomandat gravidelor.

Deoarece riscul de imbolnavire este mai mare la femeile gravide, ele au prioritate la vaccinare. Nu uita sa mentionezi ca astepti un bebelus!

Exista totusi si cateva situatii in care nu ar trebui sa te vaccinezi:

• Daca esti bolnava si ai febra, asteapta pana cand au trecut simptomele si abia dupa aceea fa-ti vaccinurile.

• Daca esti alergica la oua sau ai avut alergii severe la vreun vaccin gripal.

• Daca ai avut vreodata sindromul Guillan-Barre, comunica acest lucru personalului specializat, pentru a evalua raportul dintre riscurile si beneficiile unui vaccin gripal in acest caz.

 Conservantii continuti de vaccin, motiv de ingrijorare pentru mamici

Unele viitoare mamici sunt ingrijorate in privinta conservantului Thimerosal, folosit in unele vaccinuri gripale. Nu s-au gasit insa dovezi pentru a sustine teoria potrivit careia acesta ar avea efecte nocive, iar specialistii spun ca beneficiile vaccinului depasesc orice risc ar putea aduce acest conservant.

Exista si vaccinuri gripale fara Thimerosal, insa acestea nu se gasesc cu usurinta.

 Cum sa protejezi bebelusul de gripa porcina

Bebelusii sunt mai expusi riscului complicatiilor legate de gripa, cum ar fi pneumonia, care este foarte periculoasa si poate fi fatala pentru ei.

Vaccinul gripal este cea mai sigura protectie pentru bebelus, in cazul in care a depasit varsta de 6 luni. La inceputul anului 2009, vaccinurile antigripale erau interzise bebelusilor mai mici de un an, insa, din cauza pandemiei, limita minima de varsta a scazut la 6 luni.

Daca bebelusul tau nu are varsta necesara pentru a-i face un vaccin antigripal, il poti proteja. Iata cateva sfaturi:

• Fa-ti macar tu vaccinul. Virusurile gripale se transmit in special prin contact apropiat, deci persoanele care intra in contact direct cu bebelusul ar trebui sa se vaccineze.

• Tine-l departe de persoane bolnave si evita locurile publice aglomerate.

• Spala-te pe maini cat mai des, cu apa calda si sapun. Daca nu ai acces la asa ceva, foloseste un gel antibacterian pentru maini pe baza de alcool.

• Atunci cand stranuti sau tusesti, foloseste un servetel sau pune-ti cotul la gura. Nu uita sa arunci servetelul dupa folosire si sa te speli pe maini.

• Limiteaza numarul de vizitatori pe care ii are bebelusul tau.

• Incearca sa nu iti atingi ochii, nasul sau gura, deoarece bacteriile se raspandesc pe aceste cai.

 Simptome si tratament pentru bebelusul cu gripa porcina

Daca bebelusul este somnoros, nu vrea sa interactioneze, si-a pierdut apetitul, are febra si poate si diaree sau vomita, exista posibilitatea infectarii cu virusul gripei porcine. Daca bebelusul are oricare din aceste simptome, consulta un doctor. Boala este contagioasa, asadar este posibil ca pediatrul sa iti dea un diagnostic prin telefon.

Daca medicul confirma faptul ca bebelusul are gripa porcina, tine-l in casa si trateaza afectiunea ca pe orice gripa:

• Ofera-i bebelusului multe lichide pentru a te asigura ca este bine hidratat.

• Incurajeaza-l sa manance, daca simte nevoia.

• Asigura-te ca se odihneste bine.

• Incearca pe cat posibil sa ii controlezi febra, facandu-i vant cu un evantai sau incercand sa ii scazi temperatura cu un burete umed caldut.

• Ai putea sa ii dai paracetamol suspensie pentru copii, pentru a reduce febra.

Nu exista tratament pentru gripa porcina, numai vaccinarea este o solutie de insanatosire.

 Gripa porcina in Romania si imunizarea copiilor

Pentru copiii de 6-16 ani, programul de imunizare va incepe in luna februarie daca vaccinul pentru copii va fi aprobat, insa vaccinarea prescolarilor si scolarilor nu este obligatorie, parintii trebuind sa isi dea mai intai acordul.

Numarul total de cazuri confirmate de la inceputul pandemiei pana acum se ridica la peste 6.000 si 100 de decese. Potrivit Ministerului Sanatatii, in Romania au fost vaccinate pana acum peste 500.000 de persoane, iar la cele peste 300.000 de persoane vaccinate in prima saptamana din ianuarie 2010 nu s-au manifestat reactii adverse importante.

Ianuarie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre