Rinoreea (secretia nazala) la copii

/ / Modificat: 2011-05-26
Rinoreea (secretia nazala) la copii

Rinoreea se caracterizeaza prin secretii nazale in cantitati semnificative. Ea nu este o boala, ci mai degraba un simptom frecvent al unor afectiuni frecvente la copii, cum sunt alergiile si racelile. Daca nu este tratata si ameliorata rinoreea poate da nastere unor complicatii ca otita, sinuzita sau chiar blocarea conductelor.

Care sunt cauzele?

Rinoreea este un simptom medical al diferitelor afectiuni: infectii virale si bacteriene (sinuzita, gripa, raceli); alergii; aer uscat; anumite medicamente (efedrina, xilometazolina etc.) Cea mai frecventa cauza la copii este determinata de patrunderea accidentala a unor obiecte straine in nasuc.

Tipuri de rinoree

Exista 2 tipuri de rinoree: anterioara (scurgerea este exterioara, spre nari si necesita suflarea constanta a nasucului); posterioara (scurgerea este mai mult in spatele foselor nazale; secretiile nu sunt suflate pe nas, ci mai degraba inghitite sau expectorate).

Cum se manifesta rinoreea?

Principalul simptom al rinoreei este curgerea secretiilor din nasuc la copii. In functie de sursa care sta la baza aparitia simptomului ea mai poate fi insotita de tuse, dureri de gat si chiar dureri in piept, cauzate de tuse. Daca apar secretii in cantitati foarte mari si provin de la o infectie, pot determina dureri la nivelul urechilor sau chiar aparitia otitei. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca secretiile astupa tubul lui Eustachio.

Cand trebuie sa te prezinti cu micutul tau la doctor?

In cazul in care nu stii sigur daca prichindelul tau sufera de vreo alergie sau de vreo afectiune care are la baza acest simptom este bine sa mergi cu el la medic atunci cand constati ca ii curge nasul cu insistenta pentru mai multe investigatii si pentru a sti cum trebuie sa procedezi in continuare. Daca stii ca micutul tau sufera de afectiuni care au ca manifestare secretiile nazale, tot trebuie sa urmaresti atent cum evolueaza simptomul si sa apelezi la medic daca secretiile: sunt insotite de febra mare; sunt vascoase, de culoare galbui-verzuie; apar in urma unui traumatism cranian; sunt insotite de frisoane si de o stare de apatie; dureaza mai mult de 2-3 saptamani etc. Rinoreea este o conditie medicala des intalnita si nu este considerata periculoasa, ci mai degraba inconfortabila. In functie de textura, consistenta, culoarea si felul in care se prezinta secretiile nazale se determina gravitatea si cauza care sta la baza acestui simptom.

Cum se trateaza rinoreea?

Tratamentul rinoreei depinde de cauza care sta la baza aparitiei ei. Daca este vorba de o alergie se apeleaza la administrarea de antihistaminice. Daca ea are o cauza bacteriana, se pot administra antibiotice. In rest se recurge la masuri pentru ameliorarea simptomelor cu ajutorul decongestionantelor nazale sau vasoconstrictoarelor. Insa nu se recomanda utilizarea lor in exces, pentru ca poate aparea o conditie numita rinoree medicamentoasa. Acestea trebuie administrate timp de 3 zile, iar apoi 3 zile trebuie facuta pauza.

Remedii naturiste pentru tratarea rinoreei

Cea mai frecventa reteta naturista pentru ameliorarea simptomului este solutia salina, preparata dintr-o jumatate de lingurita de sare amestecata cu 225 g de apa. Aceasta solutie se introduce in nasuc si se lasa sa actioneze timp de cateva minute, apoi se sufla nasucul. Atunci cand doarme, pune o perna mai mare sub capul copilului, astfel incat acesta sa fie la o inaltime mai mare decat restul corpului (in jur de 25 de cm). Ceaiul de ghimbir sau de urzica este util pentru ameliorarea acestei conditii medicale.

Asigura-te ca aerul din camera este suficient de umed!

Umidificarea aerului poate fi realizata cu un umidificator de camera sau vaporizator. Este important ca secretiile nazale sa ramana cat mai fluide, pentru ca numai asa se evita complicatiile - otite, blocarea conductelor nazale, sinuzite etc.)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceli copii Gripa Otita

Articole recomandate

Citeste si despre