Imunizarea copilului

/ / Modificat: 2014-04-25
Imunizarea copilului

Sistemul natural de aparare al corpului impotriva infectiilor poarta numele de imunitate. Cand avem de-a face cu o infectie, corpul produce substante numite anticorpi pentru a lupta impotriva acesteia.

Dupa orice infectie, suntem de obicei imuni la virusul sau bacteria respectiva, aceasta imunitate putand in unele cazuri sa dureze intreaga viata. Totusi, putem stimula imunitatea fara insa a avea respectiva infectie, ci prin imunizare sau vaccinare.

Imunizarea se realizeaza prin injectare sau oral. Mecanismul cuprinde introducerea unei solutii foarte diluate ce cuprinde virusul, obligand corpul sa formeze anticorpi fara a face in realitate boala respectiva.

Exista vreun risc in urma imunizarii?

Desi este clar ca imunizarile au un efect puternic asupra organismului, este in discutie faptul ca ar avea si efecte secundare.

Au fost gasite legaturi intre vaccinul contra pojarului, oreionului, rubeolei si autism si intre vaccinul impotriva tusei convulsive si astm sau alte dereglari are sistemului nervos. Cu toate acestea, nu au fost gasite dovezi clare in acest sens.

Ce se intampla initial?

Pediatrul va examina initial bebelusul. Exista anumite contraindicatii ale imunizarii asa ca anunta medicul daca bebelusul prezinta urmatoarele:

Febra sau alte semne ale unei afectiuni acute, precum raceala;
• Alergii;
• Tratament cu doze mari de steroizi sau alte medicamente ce afecteaza sistemul imun;
• Probleme cu imunizarile anterioare;
• Intoleranta severa la oua;
• Antecendente de convulsii;
• O ruda care sufera de afectiuni ale sistemului imun (HIV/SIDA).

Cum se administreaza?

Vaccinurile copilasului tau vor fi facute prin injectie. Unele, ca cele impotriva meningitei C si a pneumococului sunt facute printr-o singura doza. Altele sunt injectii ce contin vaccinuri impotriva mai multor virusuri. De ex pentru difterie, tuse convulsiva, tetanos, polio si Hib se administreaza o singura injectie, in loc de 5.

La ce sa ma astept dupa vaccinare?

Copilul trebuie tinut cateva zeci de minute sub supraveghere pentru a preveni o eventuala reactie adversa. Injectiile sunt mai greu suportate de bebelusi asa ca acestia vor fi mai nervosi si iritati in urma vaccinarii.

Deseori apare roseata si inflamatie in jurul intepaturii. Pot avea febra usoara, dar daca aceasta se accentueaza sau, in cel mai rau caz prezinta convulsii, trebuie anuntat de urgenta medicul.
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare copii Vaccin antigripal copii

Articole recomandate

Citeste si despre