Gripa porcina, ce tratament exista pentru copii?

/ / Modificat: 2011-02-04
Gripa porcina, ce tratament exista pentru copii?

Gripa porcina este una dintre afectiunile care au bagat in sperieti multi parinti in ultima perioada. Suntem iar in sezonul geros si incepe sa isi refaca aparitia printre noi. Desi s-a creat vaccin pentru anumite categorii de varsta la copii, riscul infectarii ramane la fel de mare. De aceea este important sa fii informata cu privire la tot ce tine de ea. Unul dintre lucrurile esentiale este si tratamentul acestuia in cazul copiilor! Ce faci daca copilul tau este infectat!

Gravidele si bebelusii, dar si copiii mai mari sunt unele dintre cele mai mari griji ale medicilor cand vine vorba de infectarea cu virusul gripei porcine si cu imunizarea lor. Desi se incearca imunizarea cat mai multora dintre ei si se ofera toate sfaturile si indicatiile prevenirii contaminarii cu virusul AH1N1, tot exista un risc mare ca micutul tau sa faca gripa porcina.

Care sunt optiunile terapeutice ale gripei porcine la copii?

Din fericire exista tratamente pentru gripa porcina care se pot administra si copiilor. Insa exista cateva conditii speciale care trebuie respectate la copii. In general, medicii evita sa administreze antivirale copiilor sub 5 ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca in cazul in care exista copii cu grad mare de risc (sufera si de alte boli care ar putea agrava gripa sau ar putea da nastere la complicatii) si care fac o forma severa de gripa cu AH1N1 atunci antiviralele pentru gripa trebuie administrate si copiilor sub 5 ani, ba chiar si celor sub 1 an. Insa acest lucru se recomanda numai in cazul in care starea copilului se degradeaza treptat si apar simptome periculoase ca:

  • dificultate mare in a respira;

  • invinetirea fetei;

  • dureri severe in piept;

  • sange in saliva;

  • stare mentala alterata;

  • febra in crestere chiar si dupa 3 zile etc.

Alte semne periculoase la copiii infectati cu gripa porcina sunt:

  • respiratie accelerata;

  • lipsa reactiei la stimuli;

  • dificultate in a se trezi sau a se ridica din pat;

  • inactivitate (lipsa dorintei de a se juca).

Tamiflu si copiii sub 1 an

Tamiflu, unul dintre medicamentele antivirale cu care se trateaza gripa porcina, este valabil si sub forma de sirop si poate fi administrat copiilor. Insa acesta nu este recomandat in general celor cu varsta mai mica de 1 an. Totusi, medicii au avizat si administrarea acestuia copiilor mai mici de un an in cazul in care manifesta boala, insa numai in doze speciale:

  • 12 mg de 2 ori pe zi timp de 5 zile la bebelusii mai mici de 3 luni;

  • 20 mg de 2 ori pe zi timp de 5 zile la bebelusii intre 3 si 5 luni;

  • 25 mg de 3 ori pe zi timp de 5 zile la bebelusii intre 6 si 11 luni.

Controversele cu privire la administrarea de Tamiflu sau Relenza, un alt antiviral utilizat in tratarea gripei porcine sunt inca destul de dezbatute. Cel mai indicat este sa ceri sfatul medicilor si sa tii cont de faptul ca tratamentul depinde si de forma fizica in care se afla copilul la momentul aparitiei bolii. In cazuri usoare si moderate, copiii nu necesita medicatie, ci doar multa odihna si intarirea sistemului imunitar pentru a face fata infectiei. Medicii vor lua cele mai bune decizii cu privire la forma terapuetica a micutului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa copii

Articole recomandate

Citeste si despre