Diferentele principale dintre raceala si gripa

/ / Modificat: 2011-11-10
Diferentele principale dintre raceala si gripa

Infectiile respiratorii pot prezenta adesea simptome asemanatoare. Invata sa deosebesti raceala si gripa pentru a asigura micutului tau tratamentul necesar pentru evitarea complicatiilor. Toate infectiile respiratorii sunt cauzate de virusi, iar identificarea corecta a simptomelor te ajuta sa eviti neplacerile de mai tarziu. Raceala sau guturaiul sunt provocate de rinovirus, in timp ce virusii gripali provoaca infectiile mai grave ce intra in categoria gripa.

Complicatiile ce pot aparea daca gripa ramane netratata pot afecta si copiii sanatosi. Daca micutul tau sufera deja de o alta boala, asigura-te ca primeste la timp tratamentul necesar dupa ce a fost diagnosticat de medic.

Raceala sau gripa?

Raceala este o infectie virala usoara, ale carei simptome apar progresiv si care dispare de obicei de la sine in cateva zile, in urma raspunsului imunitar al organismului. Secretiile nazale sunt lichide in primele cateva zile, apoi incep sa devina mai vascoase. Virusul care a provocat raceala poate fi transmis in primele trei zile de la primele simptome.

Gripa ataca organismul mai rapid ca raceala. Simptomele se pot ameliora dupa doua pana la cinci zile, insa senzatia de epuizare fizica poate dura si mai mult de o saptamana. Durerile musculare si congestia cailor respiratorii sunt de obicei simptome care apar doar in cazurile de gripa. Netratata, gripa poate provoca diverse complicatii, de la bronsita la pneumonie.

Diferentele principale dintre raceala si gripa

Pentru a identifica corect infectia respiratorie a copilului tau, analizeaza-i cu atentie simptomele.

In functie de modul in care au aparut simptomele, in cazul gripei acestea se manifesta rapid in timp ce raceala se instaleaza progresiv.

Febra mare (peste 38 de grade) este un simptom asociat mai ales gripei, in timp ce raceala provoaca doar febre usoare.

In cazul in care micutul tau este foarte epuizat, ai probabil de-a face cu gripa, acest simptom fiind mai slab in cazul racelii.

Durerea de cap este un alt indiciu important ca ai de-a face cu o gripa, la fel ca si apetitul scazut.

Durerile musculare si frisoanele sunt mult mai des prezente in cazul gripei decat al unei raceli.

Foto: toddbroyles.net

Simptome care necesita atentie medicala de specialitate

Pentru ca gripa poate provoca complicatii mult mai rapid ca raceala, este important ca micutul tau sa beneficieze de ingrijiri medicale de specialitate daca manifesta unele dintre simptomele mai grave:

  • febra care nu cedeaza;
  • dureri puternice la inghitire;
  • tuse care nu dispare dupa doua-trei saptamani;
  • congestii nazale care nu cedeaza;
  • dureri de cap.

Simptome care necesita ingrijire medicala de urgenta la copii

  • dificultati la respiratie;
  • albastrirea pielii;
  • deshidratare;
  • letargie puternica;
  • dupa o perioada de imbunatatire, simptomele se agraveaza brusc;
  • febra insotita de iritatii ale pielii.


Spalarea corecta a mainilor este cea mai sigura cale de a tine departe atat raceala cat si gripa. Frecarea mainilor cu apa si sapun asigura protectia optima atunci cand dureaza cel putin 20 de secunde. Asigura-te ca micutului tau se spala corect pe maini, mai ales inainte de masa, pentru a scadea riscul unei infectii sau al unei gripe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala Gripa Simptome Tuse copii Raceala copii Gripa copii Simptome gripa Infectii respiratorii copii Pneumonie copii Spalat manute copii

Articole recomandate

Citeste si despre