Beneficiile eucaliptului pentru sanatate

/ / Modificat: 2017-03-22
Beneficiile eucaliptului pentru sanatate

Eucaliptul, cunoscut sub denumirea stiintifica de Eucalyptus, isi are originile in Australia, insa este cultivat in mai multe locuri din lume. Din cele mai vechi timpuri sunt cunoscute beneficiile uleiului esential de eucalipt, eficienta cea mai ridicata fiind in tratarea problemelor respiratorii, de la raceala si congestie nazala, pana la sinuzita.

Uleiul de eucalipt are proprietati expectorante si decongestionante. Este bogat in flavonoide, taninuri, cumarine, eucaliptol, substante care ii dau si efecte antiseptice, antibacteriene si cicatrizante.

Poate fi folosit ca atare, la recomandarea unui medic fitoterpeut, insa nu la copiii mai mici de zece ani. Insa uleiul de eucalipt se regaseste in compozitia multor suplimente naturale recomandate si copiilor mai mici de zece ani.

Stimuleaza imunitatea copiilor

Uleiul de eucalipt este un bun stimulator al imunitatii, de aceea se regaseste in compozitia de suplimente alimentare destinate intaririi imunitatii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Eucaliptul contine antioxidanti, de aceea are efecte imunostimulatoare. Imunitatea este foarte importanta pentru copii, care sunt mult mai predispusi la infectii virale si bacteriene, spre deosebire de adulti. O imunitate puternica inseamna si un numar mai mic de zile de vindecare pentru cel mic, atunci cand este bolnav.

Amelioreaza senzatia de nas infundat la copii

Uleiul de eucalipt este unul dintre cele mai eficiente remedii contra nasului infundat, datorita proprietatilor sale decongestionante. Substanta careia i se datoreaza proprietatile decongestionante si calmante este eucaliptolul.

Eucaliptul, sub forma de ulei, se gaseste in compozitia Respiran, plasturi autoadezivi alcatuiti din trei straturi diferite. Ajuta la decongestionarea narilor celor mici, in cazul congestiei nazale, ducand la usurarea respiratiei. Plasturii se prind pe imbracaminte, fiind indicati copiilor de peste doi ani. Este ideal sa fie folositi seara, caci actiunea lor dureaza aproximativ opt ore, facandu-le celor mici somnul mai usor.

Respiran actioneaza prin eliberarea vaporilor naturali de eucalipt si camfor care imbunatatesc respiratia, in special in timpul noptii. Astfel, micutul tau se va trezi mult mai odihnit si nu va mai fi atat de irascibil pe parcursul zilei.

Beneficii pentru adulti ale uleiului de eucalipt

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Maryland, SUA, aborigenii foloseau uleiul esential de eucalipt pentru a trata infectiile, cat si pentru problemele pielii. Si in zilele noastre poate fi folosit pentru ameliorarea unor probleme ale pielii, de catre adulti. Atentie insa, nu trebuie ca uleiul de eucalipt sa fie folosit nediluat, pe piele, pentru ca poate sa produca arsuri.

Tot in cazul adultilor, uleiul de eucalipt poate fi de ajutor in ameliorarea simptomelor diabetului, cat si pentru reducerea inflamatiilor, de aceea poate fi util celor care sufera de atrita. Inainte de folosirea suplimentelor naturale si a altor remedii pe baza de eucalipt este important un test de alergie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre