Bebedril: sirop pentru tuse uscata - exclusiv pe baza de glicerol

/ / Modificat: 2016-04-11
Bebedril: sirop pentru tuse uscata - exclusiv pe baza de glicerol

De ce tuseste copilul meu?*

Tusea este un reflex natural de aparare al organismului prin care se elibereaza caile respiratorii. Tusea este declansata de orice agresiune asupra cailor respiratorii superioare sau inferioare.

Exista doua tipuri de tuse:

  • Tuse productiva, umeda, insotita de expectoratii (eliminare de mucus);
  • Tuse non-productiva, uscata, fara expectoratii. Tusea uscata la sugari si copii este in general cauzata de o infectie virala a cailor respiratorii (rinofaringita, bronsita, etc.) sau factori iritanti din mediu (fum de tigara, poluare, aer uscat etc.).

Frecventa si durata infectiilor in functie de varsta*

Tusea este un simptom clinic recurent la copii. In majoritatea cazurilor, tusea dispare in 10 - 14 zile. In anumite cazuri, imbunatatirea simptomelor poate fi  mai lenta, mergand pana la 3 – 4 saptamani, fara a fi  asociate alte complicatii*. Frecventa infectiilor virale la copii este invers proportionala varstei.

Efecte neplacute asociate tusei:

  • oboseala;
  • insomnie;
  • disconfort general;
  • lipsa poftei de mancare.

Cum alinam tusea uscata?

Aerisiti dormitorul timp de 5 minute in fiecare dimineata si mentineti temperatura in camera la 19-20 °C.

De la varsta de 1 an, puteti administra o lingurita de miere sau un ceai cald pentru a calma tusea uscata*. Mierea nu trebuie niciodata administrata sugarilor sub 1 an pentru ca nu au protectie impotriva bacteriei Clostridium botulinum, care se poate gasi in miere si poate cauza botulism.

Curatati caile nazale de mai multe ori pe zi cu o solutie nazala. Evitati sa expuneti copilul la fum de tigara, praf sau alte substante iritante. Asigurati-va ca hidratati bine copilul. Daca apare febra sau observati modificari ale tusei sau daca simptomele persista mai mult de 3 zile, consultati medicul pediatru.

Bebedril este un sirop pentru tuse uscata exclusiv pe baza de glicerol. 

Formula sa este special conceputa si adaptata pentru a putea fi administrata sugarilor de la varsta de 6 luni. Aroma placuta de capsuni ofera o complianta crescuta si administrare usoara. Nu contine substante medicamentoase si este indicat pentru calmarea iritatiei gatului asociata cu tusea uscata.

Mod de administrare:

  • sugari cu varsta cuprinsa intre 6-12 luni: o doza de 5ml la fiecare administrare;
  • sugari / copii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 6 ani: doua doze de 5ml la fiecare administrare;
  • de 3-4 ori la fiecare 24 de ore daca este necesar

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda folosirea de substante cu efect emolient precum glicerolul*.  Acestea pot ajuta la reducerea senzatiei neplacute asociate cu tusea uscata.

Autoritatile britanice sustin ca*: Siropurile de tuse pe baza de emolient, cum ar fi  glicerolul, pot avea un efect de calmare prin invelirea gatului iritat intr-un strat protector. Copiilor cu varsta peste un an li se poate administra si un ceai cald cu lamaie si miere.

Cum actioneaza glicerolul?*

Glicerolul este indicat pentru calmarea* iritatiei gatului asociata cu tusea uscata, acoperind mucoasa gatului cu o pelicula emolienta si protectoare. Stimuleaza secretia naturala de saliva, acopera mucoasa gatului cu o pelicula emolienta permitand astfel mucusului natural sa se refaca, ajuta celulele sa se regenereze, protejeaza impotriva factorilor externi (fum de tigara, poluare).

Bebedril este un dispozitiv medical. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj.

*Jurnalul de pediatrie Si puericultura (2001), 24, 45-49

*The lancet Common Cold, 4 january 2003 Vol 361: 51-59

*www.ansm.fr, «Prise en charge de la toux aigue chez le nourrisson de moins de 2 ans» October 2010

Overview-Risk:Benefit of OTC cough and cold medecines in children

http://www.mhra.gov.uk/Safetyinformation

/Safetywarningsalertsandrecalls

/Safetywarningsandmessagesformedicines/CON03890

*Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children. Department of child and adolescent health and development, World Health Organization, 2001, p11

*Addison B. Respiratory system. Minor illness or Major Disease? ln: Addison B, Brown A, Edwards R and Gray G, eds 5th ed. London: Pharmaceutical Press and Royal Pharmaceutical Society of Great Britain; 2012:39-60. 

*Chung KF, Widdicombe JG, Homer A and Boushey HA, eds. Cough: causes, mechanisms, and therapy. Oxford: Blackwell Publishing Ltd; 2003. Section 5. Therapy: 225-297. Eccles R. The powerful placebo in cough studies? Pulm Pharmacol Ther.2002; 15:303-308. Eccles R. Importance of placebo effect in cough clinical trials. Lung. 2010;188 Suppl1: S53-61. Parihar M, Chouhan A, Harsoliya MS, Banerjee S, Khan N, Patel VM. A reviewcough & treatments. International journal of natural products research 2011 ; 1:9-18 Overview - Risk : benet of OTC cough and cold medecines in children. http://www.mhra.gov.uk/Safetyinformation/
Safetywarningsalertsandrecalls/Safetywarningsandmessagesformedicines
/CON038908, p4.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre