4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gripa

/ / Modificat: 2013-03-29
4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gripa

Gripa este o afectiune atat de comuna, incat ai impresia ca nu mai exista informatii noi pe care nu le cunosti despre ea. Chiar daca afectiunea iti este familiara, chiar daca nu, un lucru este cert: este foarte important sa retii cateva informatii esentiale care te ajuta sa tii gripa la distanta de tine si de cei dragi. Este important sa le ai mereu in vedere, atat in ingrijirea zilnica a copilului, cat si a altor membri ai familiei!

Gripa este diferita de raceala!

Chiar daca gripa si raceala sunt cauzate de virusuri si sunt printre cele mai raspandite infectii virale, ele nu sunt sinonime si nu au aceleasi manifestari sau tratamente. Raceala este o forma foarte usoara a gripei. Se manifesta prin cateva stranuturi, o usoara stare de moleseala si eventual rinoree. Trece de la sine in doar cateva zile si cel mai adesea nu necesita repaus la pat.

Gripa este o infectie virala acuta, cu manifestari severe, in care pot aparea febra, tuse si care poate creste riscul pneumoniilor sau altor complicatii la plamani. Chiar daca tratamentul este aproximativ acelasi ca la raceala, medicamentos doar in cazul febrei sau durerilor de cap, exista situatii in care medicii pot recomanda administrarea antibioticelor (cand apar complicatii).

Vaccinul antigripal este cel mai sigur si eficient mod de a preveni gripa!

Chiar daca multi parinti au indoieli cand vine vorba de administrarea vaccinului antigripal la copii, acesta reprezinta cel mai eficient si sigur mod de prevenire a gripei. Atentie, vaccinul nu protejeaza si impotriva racelilor sau virozelor respiratorii usoare. Nu inseamna ca cel mic sau alt membru al familiei care a facut vaccinul nu va mai suferi nicio viroza respiratorie tot anul. Insa formele infectiilor vor fi usoare si vor trece rapid!  

Mentinerea distantei fata de persoanele bolnave este obligatorie!

Raceala si gripa sunt infectii virale care se transmit de la o persoana la alta prin intermediul aerului sau a contactului direct cu obiecte contaminate. Atunci cand stai la o distanta foarte mica de o persoana bolnava, particulele de mucus nazal si saliva pe care le emana cand isi sufla nasul, stranuta sau vorbeste ajung cu rapiditate pe mainile tale sau chiar iti patrund in nas si gura, infectandu-te. Asadar, fii precauta si tine la distanta de tine persoanele racite sau gripate, pentru a diminua riscul de contaminare si imbolnavirea.  

Obiceiurile de igiena zilnica te protejeaza impotriva gripei si racelii!

Pe langa masurile de izolare a persoanelor bolnave si pastrarea distantei fata de acestea, este important sa ai o igiena corporala zilnica ireprosabila. Cea mai importanta masura de igiena este spalatul pe maini, care te poate proteja eficient impotriva virusurilor gripale.

Stranutarea in servetele sau ducerea mainilor la gura in timpul tusei, precum si dezinfectarea rapida a mainilor dupa aceea, reprezinta alte reguli de igiena esentiale. Acestea scad numarul de imbolnaviri anuale la care esti predispusa si te ajuta, atat pe tine, cat si pe intreaga familie, sa ramaneti mereu sanatosi si puternici in fata acestor virusuri.

Ce alte lucruri importante mai stii despre gripa care merita mentionate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa copii Vaccin antigripal Raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre