Remedii pentru zilele de canicula

/ / Modificat: 2017-06-27
Remedii pentru zilele de canicula

Canicula sau zilele de vara in care temperaturile depasesc 30 de grade Celsius la umbra reprezinta un factor de risc pentru declansarea sau agravarea mai multor afectiuni medicale: boli de inima, hipertensiune arteriala, dureri de cap - migrene, diabet zaharat etc., din cauza umiditatii crescute si a caldurii excesive.

Deshidratarea este principalul efect secundar al caniculei si reprezinta o conditie medicala care poate fi fatala, mai ales la copii. Din fericire, cu o serie de masuri legate de alimentatie, vestimentatie si stil de viata te poti proteja cu succes de efectele devastatoare ale caniculei.

Ceaiuri si bauturi pe care sa le consumi pe canicula

Prima regula pe care trebuie sa o respecti atunci cand infrunti canicula este hidratarea intensa, care iti ofera energia necesara pentru a face fata temperaturilor fierbinti de afara. Chiar daca alimentele joaca un rol esential in reglarea echilibrului electrolitic al organismului, bauturile raman principala sursa de hidratare.

Apa trebuie sa fie bautura de baza din meniul tau, insa hidratarea cu lichide mai poate fi asigurata si de ceaiuri, sucuri sau alte tipuri de bauturi. Ceaiurile nu au doar rolul de a hidrata. Multe dintre infuziile din plante au proprietati calmante, tonifiante, terapeutice si energizante in organism, devenind remedii naturiste eficiente contra efectelor nocive ale caniculei:

ceaiul de menta;
• ceaiul verde;
• ceaiul de macese;
• ceaiul de catina;
• ceaiul de rozmarin;
• ceaiurile de fructe.

    Alte tipuri de bauturi cu efect hidratant si tonifiant in organism, recomandate in zilele toride de vara, sunt:

    • iaurtul de baut;
    • laptele;
    • limonada;
    • sucurile de fructe (dar cu moderatie);
    • compoturile;
    • apa fructata etc.

      Este recomandat sa se evite bauturile foarte dulci, care contin cofeina, alcoolice sau sucurile racoritoare din comert, intrucat nu ajuta foarte mult la hidratarea corpului. Dimpotriva, zaharurile, alcoolul si cofeina din acestea te predispun la boli grave si au tendinta de a grabi deshidratarea corpului, la scurt timp dupa consumul lor.  

      Alimente care te ajuta sa infrunti canicula

      Alimentatia se poate dovedi un aliat de nadejde in combaterea disconfortului cauzat de zilele toride de vara. Atentia trebuie sa se concentreze pe alimentele care contin foarte multa apa si care sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti ce redau echilibrul electrolitic organismului, il hranesc, il energizeaza si il ajuta sa infrunte presiunea exercitata de caldura si umiditate.

      Printre principalele alimente cu efect anticanicula se numara:

      • fructele proaspete si reci (de sezon si nu numai: fructe de padure, pepene galben sau rosu, cirese, caise, piersici, prune, pere, citrice etc.;

        • legumele proaspete si racoritoare - castraveti, rosii, ardei grasi, dovlecei, morcovi, telina, ridichi, legume cu frunze verzi - salata verde, sparanghel, spanac, varza etc.;

          • lactatele - in special branzeturile albe, iaurturile de baut, laptele;

            • cerealele integrale - in special la micul dejun, pentru a-ti lua o portie zdravana de energie pentru toata ziua.

              Intrucat dulciurile nu pot absenta nici macar din meniul din zilele toride de vara, specialistii recomanda pentru perioada caniculara doar deserturile light si racoritoare: inghetata, panna cotta, cheesecake, tarte cu fructe etc.

              Cum sa iti transformi casa intr-un spatiu racoros

              Desi aerul conditionat este cel mai la indemana "remediu" contra caniculei, controversele din jurul pericolelor folosirii acestui dispozitiv pentru sanatate - sinuzite, rinite alergice, probleme pulmonare sau respiratorii etc. - te-ar putea face sa il ocolesti, mai ales daca ai copii.

              Insa chiar si in absenta aerului conditionat, iti poti transforma casa intr-o "pestera" racoroasa si confortabila, prin cateva masuri simple:

              • acopera-ti geamurile cu folii de protectie solara sau folie de aluminiu, intrucat metalul respinge caldura si o impiedica sa patrunda in casa;

                • foloseste un racitor de aer ca alternativa la aerul conditionat - este un aparat in care se introduce apa rece sau pastile cu gheata si care emana vaporii in toata casa, racind aerul; este o metoda naturala si mai putin nociva de a improspata si racori aerul din spatii inchise;

                  • trage obloanele, jaluzelele sau draperiile - este important sa mentii camerele cat mai intunecate, pentru a spori racoarea; cu toate acestea, este foarte important sa aerisesti continuu camerele, dimineata si seara, dupa trecerea orelor de varf ale caniculei, pentru a improspata aerul.

                    Reguli vestimentare pentru zilele caniculare

                    Daca esti nevoita sa iesi din casa in zilele caniculare, la orele de varf, este important sa acorzi o atentie deosebita vestimentatiei:

                    • capul trebuie intotdeauna acoperit cu sapca sau palarie;

                      • hainele trebuie sa fie vaporoase si comode, dar sa acopere o cat mai mare parte din suprafata pielii;

                        • hainele trebuie sa fie intotdeauna deschise la culoare - negrul atrage razele soarelui si grabeste supraincalzirea corpului;

                          • hainele trebuie sa fie din materiale naturale, asa cum este bumbacul, care permite pielii sa respire si absoarbe transpiratia, prevenind riscul iritatiilor;

                            • accesoriile trebuie sa fie minime sau sa lipseasca si in niciun caz sa nu fie metalice - ceas, lant, bratari etc. - intrucat metalul atrage razele soarelui, se supraincalzeste si creste riscul de arsuri, eczeme, dermatite de contact si alte afectiuni ale pielii;

                              • incaltarile trebuie sa fie cat mai comode si "descoperite", astfel incat sa lase pielea piciorului sa respire.

                                Activitati "racoritoare" care te fac sa uiti de canicula

                                Nu in ultimul rand, ai grija sa-ti organizezi agenda din zilele toride astfel incat sa integrezi in ea si cateva activitati racoritoare, care te ajuta sa suporti mai usor canicula ori sa... fugi departe de ea:

                                • vizite dese la parcuri acvatice sau pisicine;
                                • refugiere in zonele racoroase de munte, macar pentru cateva zile;
                                • bataie cu apa in aer liber;
                                • excursie rapida la mare, unde briza mai alunga din disconfortul acestei perioade;
                                • plimbari prin mall-uri si centre de distractie acoperite, dotate cu aer conditionat.

                                  Mai cunosti si alte remedii naturiste sau trucuri care ne pot ajuta sa suportam mai usor canicula? Care este trucul care functioneaza cel mai bine in cazul tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                                  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                                  Taguri Activitati canicula Masuri canicula Activitati racoritoare canicula

                                  Articole recomandate

                                  Citeste si despre